Czy jestem z zasięgu HSDPA iplus?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Czy jestem z zasięgu HSDPA iplus?

Post autor: sp6huk »

pelek23 pisze:Czyli na to wychodzi że w multimo nie wycisnę więcej niż 1 Mb/s?
To tylko twoje domysły ;) CDMA jest to samo, bez różnicy czy Multimo, Orange Free, czy Orange Freedom Pro. Orange teoretycznie ogranicza transfer do 1 Mb/s, w praktyce można uzyskać transfer do 3,1 Mb/s - uzyskanie więcej jak 1 Mb/s, jest możliwe wtedy, kiedy stacja bazowa nie jest zbytnio obciążona, oraz masz wystarczająco dobrą moc sygnału.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

pelek23 pisze:Chyba trzeba będzie odpalić piłę spalinową :]
Chyba szkoda drzewek. ;) W sumie można przesadzić. Nawet dorosłe. :)

[ Dodano: 2010-06-26, 21:08 ]
Czekaj, czekaj. Można do 3m konstrukcję od podstawy postawić na dachu. ;)
pelek23
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pelek23 »

Czyli nie jest to takie pewne że bedzię ciągle chodziło na maxa? Podobno od przyszłego roku orange podnosi predkość CDMA do 2 Mb/s, bardzo bym się wkurzył gdyby mnie zlimitowali do jednego mega.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

pelek23 pisze:Czyli nie jest to takie pewne że bedzię ciągle chodziło na maxa?
Dokładnie. Takie łącze ma CIR = 0% :) Wszystko zależy w głównej mierze od obciążenia stacji bazowej, jak wzrośnie to będziesz miał mniejsze transfery.
pelek23

Niestety te "drzewka" są zbyt wysokie i nawet te 3 metry nie pomogą :D heh
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To coś czuję, że do ścięcia tych drzewek potrzebne by było zezwolenie. :cfaniak:
pelek23

Ciekawi mnie też co pokażę polkomtel w najbliższym czasie. Z tego co zapowiadają to w drugiej połowie roku ma wprowadzić CDMA w iplusie. Nareszcie jakaś konkurencja dla orange, liczę na to że sporo limity podniosą bo na ofertę bez limitu chyba raczej nie mam co liczyć.

[ Dodano: 2010-06-26, 21:29 ]
Pozwolenie na pewno i zgoda sąsiada bo te drzewka na jego posesji rosną :roll:

[ Dodano: 2010-06-26, 21:31 ]
Może warto poczekać trochę a nuż w plusie dostanę lepszą ofertę :)

[ Dodano: 2010-06-27, 07:27 ]
Czy modem Adu 635 obsłuży normalne karty sim czy tylko te dualne? Modem pracuje w HSDPA i CDMA. Jak przeczytałem nie posiada simlocka. Z antenką do CDMA nie ma problemu, bo jest sporo takich na allegro, a co z anteną zewnętrzną do HSDPA?
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

pelek23 pisze:Może warto poczekać trochę a nuż w plusie dostanę lepszą ofertę
To moze w takim razie najlepiej wziac Multimo na czas nieokreslony?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

pelek23 pisze:Pozwolenie na pewno i zgoda sąsiada bo te drzewka na jego posesji rosną :roll:
Jak pień drzewa przekracza ileś tam cm to musi być zgoda właściwych władz. Ochrony środowiska chyba.
pelek23 pisze:Czy modem Adu 635 obsłuży normalne karty sim czy tylko te dualne?
Normalną też, ale zwyczajnie nie będzie wtedy CDMA.
pelek23 pisze:Z antenką do CDMA nie ma problemu, bo jest sporo takich na allegro, a co z anteną zewnętrzną do HSDPA?
Z żadnymi nie ma problemów. Najbardziej dostępne są właśnie teraz do 3G. Oczywiście mówiąc potocznie bo antenę kupuje się do danej częstotliwości, a nie technologii.

I tak 3G (i jego rozwinięcie) w Polsce głównie jest 2100MHz (Plus, Orange, Era, Play).
Od jakiegoś czasu spółka Aero2 wykorzystuje 900MHz do HSPA+. Plus też zaczyna coś działać z 3G na 900MHz.
Sferia korzysta z 850MHz w sieci CDMA a podobno w innych lokalizacjach 3G na 850MHz, ale nie widzę pozwoleń.
Orange do CDMA używa 450MHz, a Nordisk (właścicielem jest już Polkomtel) na 420MHz.
Dodatkowo każdy z operatorów wykorzystuje 900MHz do sieci GSM. Włącznie z Playem.
Na 1800MHz jest też oparta sieć GSM - w sieci Orange, Plusie, Erza, Mobyland i Centernet.

Czyli sumując wszystko mamy sieci komórkowe w Polsce na częstotliwościach 420/450850/900/1800/2100MHz.

Także kupujemy antenki na częstotliwość a nie technologię bo nośnikiem technologii jest fala, która jest taka sama przy GSM i 3G. ;)
pelek23

Jaki wybrać router do modemu Adu635wa?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Z tym modelem modemu jest problem nieco. Z racji, że to hybryda i do CDMA jest potrzebny ciąg inicjujący nie ma routerów gotowych do niego.
Można coś próbować wgrywając alternatywne, spreparowane przez siebie, oprogramowanie, które będzie obsługiwać ten modem.
pelek23

Znalazłem router obsługujący adu 500a, ktoś kiedyś pisał ze adu 500 to jest to samo co adu635wa wiec chyba powinien działać?

[ Dodano: 2010-06-27, 14:05 ]
Co będzie szybciej chodziło HSDPA z 50 procentowym zasięgiem czy CDMA zasięg na full. Które łącze jest stabilniejsze. Mówię tu o korzystaniu z użyciem anteny zewnętrznej.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

pelek23 pisze:Znalazłem router obsługujący adu 500a, ktoś kiedyś pisał ze adu 500 to jest to samo co adu635wa wiec chyba powinien działać?
To nie to samo. ADU-500A to modem tylko do CDMA. ADU-635WA to modem GSM/3G/CDMA.
Co będzie szybciej chodziło HSDPA z 50 procentowym zasięgiem czy CDMA zasięg na full. Które łącze jest stabilniejsze. Mówię tu o korzystaniu z użyciem anteny zewnętrznej.
Nie da się tego powiedzieć. Wszystko zależy od lokalnych uwarunkować. Obciążenie stacji, odległość, pogoda, jakie stacja ma połączenie ze światem itp.
Trzeba sprawdzić to empirycznie.
Jak na razie to w CDMA pingi są mniejsze w porównaniu do HSPA, samego 3G czy już w ogóle do sieci GSM. Jednak na to nie ma reguły. Ma miewam i na HSPA ping w okolicach 65-75ms czyli podobnie jak CDMA.

Na pewno HSPA jest szybsze (jeśli są spełnione warunki) technicznie w porównaniu do CDMA. W Pluse stacje mają z reguły najmniej HSDPA 3.6, ale w większości już HSPA (HSDPA+HSUPA) 7.2. Ja po testach po Warszawie mam wyniki różne. U siebie mam koło 5Mb/s. W centrum od 3Mb/s do nawet 6Mb/s wczoraj. Przy siedzibie Plusa prawie 10Mb/s. wyskoczyło. Oczywiście modem mam odpowiedni bo z HSPA class 10 czyli do 14.0Mb/s i HSPA+ do 21.1Mb/s. HSPA+ jeszcze nie złapałem.

Udało się simlocka zdjąć z E170?
pelek23

Do simlocka potrzebuje innego programu niż Orange free? Jaki to może być program?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Oryginalny producenta. Mobile Partner. Mam nadzieję, że tylko Orange nie namotało z oprogramowaniem wewnętrznym w modemie jak to robili z Optionami.

Możesz też użyć Modem Code Writer.
http://sterowniki.bez-kabli.pl/huawei/huawei_o.htm
Odpalasz ten programik (nie instaluje się) i wybierasz port. Wciskasz unlock (czy jakoś tak) i szczytuje info z modemu i wyskakuje okienko do podania kodu.
pelek23

Kartę sim wyjąć z modemu?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

W sumie można. Tak dla pewności chodź to nieobligatoryjne. Wypadałoby włożyć potem inną kartę sim zobaczyć czy działa.
Niestety pewnie aplikacja Orange nie będzie chciała pozwolić zrobić innego profilu jak Orange.
Jeśli jednak jest to profil z APN internet to powinno działać bez problemu.
pelek23

Właśnie śmigam na EDGE plusa. Simlock zdjęty za pomocą Mobile Partner :) Wielkie Dzięki :ok:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No to teraz testować można. ;) Tylko laptop potrzebny, albo wtargać desktopa na strych. :hyhy:
pelek23

Będę musiał kolegę poprosić o udostępnienie lapka. Bardzo ciekawy jestem jak HSDPA u mnie chodzi. Jeszcze jedno pytanko dotyczące aplikacji Mobile Partner. Ta aplikacja wyszukuje najmocniejszy sygnał czy też można wymusić działanie HSDPA? Bo nie jestem pewny czy tylko EDGE mi nie złapie, zasięg HSDPA tylko na jedną kreskę. A może jakiegoś innego programu użyć?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jest wymuszanie.
Tools => Options => Network => Network Type => WCDMA Only
Będzie wtedy wymuszana technologia 3G.
pelek23

Zakupiłem modem Adu 635wa, niestety kosztował mnie 380zł :cry: Od rana próbuję się dodzwonić na infolinie multimo ale bezskutecznie, ciągle wszystkie linie są zajęte :/
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Mailowo spróbuj może?

[ Dodano: 2010-06-28, 13:47 ]
A dzwonisz na 801 czy ten numer zwykły?
pelek23

Dzwoniłem a obie infolinie, po 6 godzinach dodzwoniłem się nareszcie, powala mnie kompetencja pracowników tej infolinii, na moje pytanie czy czy karta jaką dostanę będzie działać w technologii CDMA pani miło odpowiedziała " chwileczkę proszę poczekać, ja zaraz zapytam" :roll: w końcu pani dowiedziała się że będzie działać :D ,umowę dostałem na maila, wydrukowałem, podpisałem, dziś wyślę i będę czekał na moją kartę :)
adixm
Mistrz bezprzewodowy

pelek23 pisze:Dzwoniłem a obie infolinie, po 6 godzinach dodzwoniłem się nareszcie, powala mnie kompetencja pracowników tej infolinii, na moje pytanie czy czy karta jaką dostanę będzie działać w technologii CDMA pani miło odpowiedziała " chwileczkę proszę poczekać, ja zaraz zapytam" :roll: w końcu pani dowiedziała się że będzie działać :D ,umowę dostałem na maila, wydrukowałem, podpisałem, dziś wyślę i będę czekał na moją kartę :)
Z tym CDMA to przy podpisywaniu umowy na czas określony byłbym jednak mimo wszystko ostrożny, nic na temat CDMA nie pisze w żadnych regulaminach i umowach, wiec masz tylko słowo konsultanta, a jak w razie czego Orange zablokuje CDMA dla klientów Multimo można zostać z samym gprs.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Multimo to nic innego jak hurtowo kupione taryfy Business Everywhere Premium Pro, a one mają dostęp do CDMA. Do tego do tych taryf dają karty dualne.

W razie co i tak kolega pelek23 może zrezygnować w ciągu 10 dni bez ponoszenia kosztów.
pelek23

Jaką antenkę lepiej wybrać do CDMA? Panelową? ( z tego co piszą na aukcji allegro to jest podobno najmocniejsza i zarazem najdroższa antena, ok 150zł), czy tańszą kierunkową dipola, która zbiera świetne opinie.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

ja.michal pisze:Multimo to nic innego jak hurtowo kupione taryfy Business Everywhere Premium Pro, a one mają dostęp do CDMA. Do tego do tych taryf dają karty dualne
Jeśli komuś zależy wyłącznie w przypadku Multimo na CDMA to ja osobiscie bym uważał(podpisał umowe na czas nieokreslony), oczywiście moge nie miec racji. Trzeba sie z tym liczyc ze do tego CDMA w przypadku MUltimo mogą sie wkopać i zablokować mają takie prawo ale kazdy ma swoje zdanie.
pelek23

Jeśli cdma w multimo zablokują to trudno zerwę umowę, ok 94 zł zapłacę chyba. Wezmę orange free optimum 7gb, bez modemu abonament wyniesie 56,25 zł, a umowa tylko na 12 miesięcy. Więc nie ma strachu :)

[ Dodano: 2010-07-04, 00:20 ]
Tak z ciekawości jeszcze zapytam. Jaki modem HSDPA polecacie (najlepiej żeby był do 7,2 Mb/s) i jaką antenkę do niego na częstotliwość HSDPA. Podobno panelowe są dobre. A co myślicie o antenie dookulnej ? Jeśli podłącze do takiego modemu router to jakim kablem puścić internet do komputera? A jeśli bezprzewodowo to czy w całym domu da radę się łączyć z netem? Pytania trochę na wyrost ale jeśli CDMA nie spełni moich oczekiwań to właśnie nad HSDPA będę myślał.

[ Dodano: 2010-07-04, 00:28 ]
Pytanie głównie skierowane do kolegi ja.michal bo on mi polecił umieścić router z modemem na strychu. Czyli będę potrzebował dużą ilość jakiegoś kabla? Czy karta sieciowa w komputerze jest niezbędna? Jestem w tym temacie laikiem więc proszę o dokładne wytłumaczenie co i jak.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

pelek23 pisze:Jaki modem HSDPA polecacie (najlepiej żeby był do 7,2 Mb/s) i jaką antenkę do niego na częstotliwość HSDPA.
Ja ze swojej strony to Sierry polecam. Są jednak droższe w porównaniu do Huawei.
Nie ma czegoś takiego jak "częstotliwość HSDPA". ;)
HSDPA to technologia, a częstotliwość to jest fali, która niesie to wszystko. HSDPA może być zarówno na 2100MHz, jak i na 850, 900, 1800, 1900MHz.
pelek23 pisze:Podobno panelowe są dobre.
Jak do 2100MHz czyli częstotliwość jaką aktualnie stosują Play, Plus, Era i Orange do 3G to tylko panel mikropaskowy.
pelek23 pisze:A co myślicie o antenie dookulnej ?
Te na magnes nadają się do samochodów bo tak są skonstruowane. Na dom tylko kierunkowe. Zwłaszcza, że ma to być na stałe.
pelek23 pisze:Jeśli podłącze do takiego modemu router to jakim kablem puścić internet do komputera?
Albo skrętką, albo WiFi.
pelek23 pisze:A jeśli bezprzewodowo to czy w całym domu da radę się łączyć z netem?
Zależy jak duży dom.
pelek23 pisze:Czyli będę potrzebował dużą ilość jakiegoś kabla?
Zależy jak chcesz do komputera podłączyć router. Jak po kablu no to skrętka Ci będzie potrzebna.
pelek23 pisze:Czy karta sieciowa w komputerze jest niezbędna?
Przydałaby się choćby do skonfigurowania routera. Mówię o karcie sieciowej przewodowej. Bezprzewodowa może się przydać jeśli nie chcesz kabla ciągnąć ze strychu.
ODPOWIEDZ