Huawei E220 z Plusa - nie łączy z Orange, a nie ma simlocka

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Re: Huawei E220 z Plusa - nie łączy z Orange, a nie ma simlocka

Post autor: Blido »

Tutaj masz zdjęcie modemu z podłączonym takim właśnie kablem:
Obrazek
Na zdjęciu kabel ma przezroczystą osłonkę, taką jak w tym krótkim kablu, choć do zestawów polskich operatorów dodawany był kabel z białą osłonką.
Freso
Użytkownik forum

Post autor: Freso »

Dziękuję bardzo, jak tylko ten kabel dostanę to napiszę czy działa.

[ Dodano: 2010-06-27, 20:35 ]
Pytanie: Czy ten kabel można gdzieś kupić ?
I czy on gwarantuje mi, że modem będzie działał ?
Awatar użytkownika
artureal
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: artureal »

Nikt ci nie da gwarancji, ale masz duże szanse na powodzenie - podwójny kabelek w tym modemie to podstawa. Obawiam się, że z kupieniem może być problem, bo taki rozgałęźnik musi być odpowiednio połączony dla potrzeb modemu, a więc konkretnie dla E220. To znaczy, że jedna wtyczka USB jest połączona z modemem wszystkimi czterema przewodami (plus ekran), a druga dostarcza tylko zasilanie, zatem dwa przewody plus ekran.
Sam sobie zmajstrowałem taki podwójny kabelek dla drugiego kompa i pewnie mógłbyś też spróbować, a jeśli nie czujesz się na siłach, to zleć to jakiemuś znającemu się na rzeczy kumplowi. Chodzi o to, by w jednym z wtyków odłączyć dwa środkowe w USB kable sygnałowe - są one z reguły w kolorach zielonym i białym, ale lepiej wpierw sprawdzić. Natomiast dwa pozostałe (czyli pierwszy styk od lewej i pierwszy od prawej) muszą być połączone równolegle z przewodami drugiego wtyku USB (przeważnie czerwony i czarny).
Niestety połączenia muszą być dość precyzyjne (tzn. lutowane), a całość zaekranowana, bo inaczej mogą być za duże straty sygnału i zakłócenia. W razie czego - pytaj ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

artureal pisze: bo taki rozgałęźnik musi być odpowiednio połączony dla potrzeb modemu, a więc konkretnie dla E220. To znaczy, że jedna wtyczka USB jest połączona z modemem wszystkimi czterema przewodami (plus ekran), a druga dostarcza tylko zasilanie, zatem dwa przewody plus ekran.
Nie ma problemu, trzeba dobrze patrzeć ogólnie dość drogo chcą za te kable, ale nawet po 6zł też są http://www.allegro.pl/search.php?utm_so ... nge_view=1
Dokładnie to jest wtyk miniB, trzeba dokładnie patrzeć co się kupuje.
Ostatnio zmieniony 2010-06-30, 21:58 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
artureal

He, he, no to z dwie dychy zaoszczędziłem plus parę dni oczekiwania na przesyłkę, a cała operacja zajęła mi raptem 15 minut :ok:
Freso
Użytkownik forum

Kupiłem ten kabelek, dalej błąd 619. Na Orange to rozumiem, bo nawet na telefonie nie chodzi - pewnie brak kasy. Ale Play Fresh także nie odpala.. Jeszcze doładuje Orange Free i zobaczę...

[ Dodano: 2010-07-06, 15:14 ]
Doładowałem, z początku Mobile Connect zaczął coś łapać zasięg EDGE Orange, ale potem były błędy, chyba 692, coś że awaria modemu, a teraz od nowa błąd 619 :/
Awatar użytkownika
artureal

Coś mi się wydaje, że masz bardzo kiepski sygnał :/ Spróbuj w nocy (najlepsze warunki odbioru) uruchomić TNI i sprawdź moc sygnału, która jest pokazana w oknie głównym programu w dBm. Jeśli jest rzeczywiście słaby, to może jeszcze warto umieścić modem gdzieś indziej, np. bliżej okna, wyżej, itd. I napisz skąd jesteś, tzn. miejscowość i ulica - ta informacja pozwoli na ustalenie z jakimi BTS-ami się łączysz.
Freso
Użytkownik forum

No u mnie w domu jest słabo, wręcz tragicznie z zasięgiem. Przyznam, że nie próbowałem uruchamiać tego na dworze lub w nocy. Jak tylko laptop się naładuje to wyjdę na dwór i spróbuję.
W dBm pokazywało mi chyba na zmianę 51 i 100-coś, ale na dole ten paseczek (to chyba zasięg) to raz miał 3 kreski, raz 0. Także chyba zasięg słaby u mnie. Jest tam też coś takiego jak CID. No i to często pozostaje nieokreślone, czyli ewidentny brak sygnału moim zdaniem.
Daję screena z najlepszymi wynikami, jakie udało mi się uzyskać w domu. Nadmienię tylko, że Orange ma u mnie wyjątkowo dobry zasięg, bo w całym domu. Telefon z internetem w domu się łączy, ale baaaardzo wolno. Być może modem ma inną konstrukcję.
Obiecany screen:
Obrazek
Moja miejscowość - pogranicze Majdanu Królewskiego i Nowej Dęby, podkarpacie. Oficjalnie Nowa Dęba :)

PS: Nie sugeruj się danymi o ostatniej sesji w TNI. TNI pokazuje, że połączenie jest aktywne gdy uruchamiam połączenie dial-up w Start -> Połącz z -> top.netinfo
PS2: Na jaki kolor mruga Ci diodka w modemie ? ;)

EDIT: Siedzę sobie właśnie na dworze z doładowaną kartą Orange w modemie, ale w TNI błąd 619 nadal się pojawia. Może jakieś komendy trzeba wpisać/porty zmienić ? Nie wiem, średnio się na tym znam.
Aha, i modem już nie miga po 2 razy na zielono, lecz tylko po raz. Czyli: mig-2/3 sekundy-mig. Jak go zakryje to mignie raz, pół sekundy przerwy, drugi raz, 3 sekundy przerwy i tak cały czas.
ODPOWIEDZ