Huawei e800 i iPlus

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
muny
Stały użytkownik forum

Huawei e800 i iPlus

Post autor: muny »

Sytuacja jest następująca. Mam laptopa Amilo Pi 2540 i na nim Windowsa Viste. Mam internet z Plus'a na przez modem Huawei e800 przez express card.
Windows wykrywa poprawnie modem. Do łączenia z internetem używam TopNetInfo.

Internet działa, ale po restarcie komputera modem przestaje odpowiadać. Muszę dać w programie TopNetInfo komendę (AT+CFUN=1,1) restartującą modem i wtedy poprawnie modem zaczyna działać.

Nie rozumiem dlaczego modem tak się zawiesza. Bardzo proszę Was o pomoc.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Huawei e800 i iPlus

Post autor: YaHooo »

A masz możliwość sprawdzenia jak działają inne urządzenia ExpressCard w laptopie? Ewentualnie na jakimś Linuxie LiveCD. Bo wina może leżeć w sprzęcie (zły restart kontrolera EC), oprogramowaniu (sterowniki modemu, lub innego urządzenia wymaganego przez modem), albo systemie operacyjnym.

Częściowym wyjściem z sytuacji jest skorzystanie z tego, że modem zapamiętuje APN i tak naprawdę po jego wybraniu nie potrzeba już ciągu inicjującego (tu masz o co mi chodzi <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> ). W miejsce komendy AT+CGDCONT możesz wpisać AT+CFUN=1,1 i powinno być ok.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Dla jasności to jest restart czy wybudzenie po hibernacji?
muny
Stały użytkownik forum

YaHooo pisze:A masz możliwość sprawdzenia jak działają inne urządzenia ExpressCard w laptopie? Ewentualnie na jakimś Linuxie LiveCD. Bo wina może leżeć w sprzęcie (zły restart kontrolera EC), oprogramowaniu (sterowniki modemu, lub innego urządzenia wymaganego przez modem), albo systemie operacyjnym.
Sprawdzę na live ubuntu. Chociaż nie wiem czy dam radę bo nie używałem tego jakoś za często.
YaHooo pisze: Częściowym wyjściem z sytuacji jest skorzystanie z tego, że modem zapamiętuje APN i tak naprawdę po jego wybraniu nie potrzeba już ciągu inicjującego (tu masz o co mi chodzi »Dial-up« ). W miejsce komendy AT+CGDCONT możesz wpisać AT+CFUN=1,1 i powinno być ok.
Z połączenia dial-up już korzystałem i efektem jest komunikat: "błąd 692: wystąpiła awaria sprzętowa w modemie".

Ciąg AT+CFUN=1,1 wpisałem we właściwościach modemu i też nic nie dało (czy ciąg AT+CGDCONT=1,"IP","www.plusgsm.pl" w całości mam zastąpić tym: AT+CFUN=1,1). Np. program topNet_info wtedy pokazuje taki błąd:

błąd 692: awaria modemu lub problem z kodem pin

Na karcie jest wyłączone żądanie kodu pin.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Dla jasności to jest restart czy wybudzenie po hibernacji?
O właśnie bardzo ważna sprawa.
muny pisze:Sprawdzę na live ubuntu. Chociaż nie wiem czy dam radę bo nie używałem tego jakoś za często.
Byłoby bardzo dobrze jakbyś mógł to sprawdzić.
muny pisze:Z połączenia dial-up już korzystałem i efektem jest komunikat: "błąd 692: wystąpiła awaria sprzętowa w modemie".
Czytałeś to http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=54499#54499 ?
muny pisze:czy ciąg AT+CGDCONT=1,"IP","www.plusgsm.pl" w całości mam zastąpić tym: AT+CFUN=1,1
Najlepiej by było zastąpić w całości. Ale musisz wydać np za pomocą <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> komendę AT+CGDCONT=1,"IP","www.plusgsm.pl" (tylko raz, modem powinien zapamiętać ustawienie) i łaczyć się za pomocą numeru *99***1#
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
muny
Stały użytkownik forum

Usunąłem w ustawieniach modemu ciąg inicjujący, który miał restartować modem i teraz pojawia się błąd 678.

Prawdopodobne błędy to:

- karta Sim nieaktywna - sprawdziłem kartę w telefonie i przez podłączenie do do laptopa łączy się przez pc suite i internet działa, więc to raczej nie to

- robiłem restart modemu i teraz w ogóle się nie chce połączyć.

ciągle wyrzuca błąd 678.

Jeśli chodzi o sprawdzenie modemu pod ubuntu to mam problem.

Postępowałem według tego tutoriala
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=99352#99352

ale jakoś mi to nie działa. Podejrzewam, że chodzi o port modemu. nie wiem jaki powinien być wpisany? Może podpowiecie coś?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

muny pisze:Usunąłem w ustawieniach modemu ciąg inicjujący, który miał restartować modem i teraz pojawia się błąd 678.
A jak wydasz komendę AT+CGDCONT=1,"IP","www.plusgsm.pl" za pomocą Hyperterminala/TNI, oraz potem będziesz chciał się połączyć za pomocą dial-up'a to jak będzie?
muny pisze:Może podpowiecie coś?
Ja nie miałem do czynienia z Linuxem, więc ja Ci nie umiem pomóc.
muny
Stały użytkownik forum

YaHooo pisze:A jak wydasz komendę AT+CGDCONT=1,"IP","www.plusgsm.pl" za pomocą Hyperterminala/TNI, oraz potem będziesz chciał się połączyć kloza pomocą dial-up'a to jak będzie?
Wykorzystałem komendy AT w programie tep_netinfo i pojawiła się odpoweidź OK. Po uruchomieniu połączenia dial-up znowu jest błąd 678.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

muny pisze:Wykorzystałem komendy AT w programie tep_netinfo i pojawiła się odpoweidź OK. Po uruchomieniu połączenia dial-up znowu jest błąd 678.
Zatem coś nie tak z modemem/kartą SIM jeśli tak się nie chce połączyć. A łączy się za pomocą menadżera Huawei?
muny
Stały użytkownik forum

YaHooo pisze:Zatem coś nie tak z modemem/kartą SIM jeśli tak się nie chce połączyć. A łączy się za pomocą menadżera Huawei?
Nie łączy się przez mobile partner. Już chyba tracę moc. Pewnie jest walnięty modem. Karta jest oki, przynajmniej przez komórkę jako modem z tą kartą z netem się łączę. Tylko dziwne, że komunikacja z modemem się odbywa .
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Zatem muny ja bym jeszcze dla pewności sprawdził na innym komputerze na innej karcie SIM.
muny
Stały użytkownik forum

YaHooo pisze:Zatem muny ja bym jeszcze dla pewności sprawdził na innym komputerze na innej karcie SIM.
A może jak by przywrócić modem do ustawień fabrycznych, albo zaktualizować firmaware? Tylko nie wiem za bardzo jak się za to zabrać :))
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

muny pisze:A może jak by przywrócić modem do ustawień fabrycznych,
Możesz się posłużyć <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> i jego mechanizmem wprowadzania komend AT. Ustawienia fabryczne wprowadzasz komendą AT&F
muny pisze:albo zaktualizować firmaware?
Można też to zrobić. Przykład jak aktualizować soft masz tu http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=214528#214528 Natomiast firmware możesz pobrać stąd http://sterowniki.bez-kabli.pl/huawei/huawei_f.htm
muny
Stały użytkownik forum

YaHooo pisze:Możesz się posłużyć »Top NetInfo« i jego mechanizmem wprowadzania komenda AT. Ustawienia fabryczne wprowadzasz komendą AT&F
Przywróciłem ustawienia fabryczne, ale nie pomogło. Nadal błąd 678.
YaHooo pisze: Natomiast firmware możesz pobrać stąd http://sterowniki.bez-kabli.pl/huawei/huawei_f.htm
Jest tam wersja dla e800a to chyba to samo?

Znalazłem też w lapkach takich jak mam ja często pojawiał się problem z express card. Może tutaj leży przyczyna? Nawet jakbym odinstalował sterowniki to za bardzo nie wiem jak to się może w menedżerze urządzeń nazywać. Tylko zastanawia mnie dlaczego komunikacja przez AT jest poprawna?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

muny pisze:Przywróciłem ustawienia fabryczne, ale nie pomogło. Nadal błąd 678.
Próbowałeś wyczyścić styki slotu karty SIM w modemie? Może zaśniedziały i coś nie łączy, albo styki się pogięły.
muny pisze:Jest tam wersja dla e800a to chyba to samo?
Niestety nie chcę Ci źle poradzić i nie jestem pewny czy to jest to samo. Dlatego może niech ktoś inny się wypowie.
muny pisze:Znalazłem też w lapkach takich jak mam ja często pojawiał się problem z express card. Może tutaj leży przyczyna?
Całkiem możliwe. Dlatego warto by było sprawdzić na innym komputerze, to by pozwoliło wyjaśnić sprawę ExpressCard.
Awatar użytkownika
SQBI
Początkujący użytkownik forum

Post autor: SQBI »

YaHooo pisze:Jest tam wersja dla e800a to chyba to samo?
Do swojego E800 wgrałem ten firmware dla E800A i śmiga. Spokojnie możesz przeprowadzić upgrade.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

SQBI dzięki za info :ok:
muny
Stały użytkownik forum

No to chyba modem do wymiany. Sprawdziłem pod ubuntu 10.04 no niby wykrywa tam modem ale za nic nie chce się połączyć.

Zatem pozostaje kupić nowy modem.

Może podpowiecie co jest godnego uwagi? Tylko w ramach rozsądnych pieniążków oczywiście :))
ODPOWIEDZ