Problem z połączeniem, dziwne zachowanie modemu

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
s0-Vicky
Użytkownik forum

Problem z połączeniem, dziwne zachowanie modemu

Post autor: s0-Vicky »

Witam. Mam od wczoraj (bo dopiero przyjechałem) problem z internetem na działce. Otóż cały czas mnie rozłącza, albo nie chce połączyć. Dostaję komunikaty przy próbie połączenia, z Top_netinfo o braku odpowiedzi z modemu i listę możliwych problemów. Środki na karcie pre-paid są, modem działa bo od czasu do czasu mnie połączy-tak jak w tej chwili. Jedyne co może być prawdopodobne to ze względu na opady deszczu i burze wyłączyli nadajnik a jestem akurat pomiędzy dwoma!

Na Północnym-Wschodzie mam nadajnik Orange i aktualnie z tym nadajnikiem jestem połączony i działa w miarę poprawnie:
CID:18461; CSQ: 15-16; LAC: 5700

Natomiast na Południowym-Zachodzie mam drugi nadajnik o parametrach (o ile dobrze pamiętam):
CID: 18441; CSQ: 10-11, LAC: niestety nie pamiętam
i z tego właśnie odbiornika jakby nie było zasięgu!
Czy mógłby mi ktoś sprawdzić stan tych dwóch odbiorników? Jest możliwość sprawdzenia czy któryś z nich jest wyłączony/włączony? Bo jeżeli przesunę się bliżej któregoś nadajnika to w momencie jestem albo rozłączony (ten drugi), albo mnie połączy (ten pierwszy) i w takiej pozycji muszę zostać.
Dodam jeszcze że jest to modem Huawei E160G-początkowo myślałem że to jego wina, gdyż w Piątek go kupiłem (wcześniej używałem Huawei E156G) i od początku mojego wczorajszego pobytu na działce nie mogłem się połączyć, modem nie mógł dostać adresu IP, wywalał właśnie w/w błędy.

Z góry dziękuję za pomoc, Michał ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z połączeniem, dziwne zachowanie modemu

Post autor: krystianb »

Najprawdopodobniej przeciążona sieć z wiadomej sytuacji jaka od tygodnia istnieje. Ewentualnie awaria/prace modernizacyjne orange.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
s0-Vicky
Użytkownik forum

Post autor: s0-Vicky »

Czyli to nie musi od razu być awaria modemu? Równie dobrze może to też być spowodowane przeciążeniem samej sieci, a nawet nadajnika tak?
Mógłbyś mi sprawdzić jeszcze te namiary na nadajniki które podałem?
Z góry dziękuję! :cfaniak:
Pozdrawiam, Michał :cfaniak:
Nalewka
Stały użytkownik forum

Post autor: Nalewka »

Podłączę się, jeśli można, z pytaniem ogólnym.

Jeśli mam połączenie w 3 kresek skali pięciu (aplikacja firmowa Easy Wireless Net orange), a prędkość i przesył zero (mimo wczytywanej strony www, która powinna generować jakiś ruch), to o czym to może świadczyć? Sygnał jest mocny, a połączenie nie działa? A kiedy prędkość skacze od zera do 15 kilobipsów? Przeciążenie sieci?

Na TNI niestety nie jestem w stanie sprawdzić modemu ADU635Wa, bo modem ten nie reaguje na komendy AT. Próbowałam już różnych sposobów, ale nie umiem tego przeskoczyć. Pozostaje mi tylko oparcie się na "parametrach" z aplikacji orange, czyli na bardzo nikłej ilości udostępnianych danych.
modem ADU 635WA - Orange + anteny ATK 10 i 20 / router Zalip CDW530 + Konektor antenowy FME/AnyDATA
albo
Axesstel 610 + antena ATK + jakaś ładna przełączka :)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Nalewka strony Ci wchodzą? DNSy może kulawe. Chociaż w tej aplikacji powinny być z miejsca.
Nalewka
Stały użytkownik forum

Wchodzą, kiedy prędkość podnosi się powyżej poziomu zero. Chodzi o to, że prędkość pływa, a trzy słupki cały czas bez zmian. Mam tylko GPRS / EDGE, nie mam więc wybujałych wymagań :) Ale żeby nie zrywało mi tak często, łączę się przez połączenia sieciowe, a nie przez aplikację orange, bo ta jest mocno niestabilna.

Ale moje pytanie brzmi - co oznacza ten w sumie mocny sygnał i zero prędkości?
modem ADU 635WA - Orange + anteny ATK 10 i 20 / router Zalip CDW530 + Konektor antenowy FME/AnyDATA
albo
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Nalewka pisze:co oznacza ten w sumie mocny sygnał i zero prędkości?
W wielu lokalizacjach poza miastami OF przy EDGE działa koszmarnie słabo, praktycznie nie da się używać. Stawiam na przeciążenie BTS'a i stąd zerowe transfery, lepiej powinno byc koło 2-3 w nocy.
Proponuję przetestować w tej samej lokalizacji iPlusa, jeżeli ma EDGE to będzie zdecydowanie lepiej.
Nie pomagam na PW!
polkom21
Początkujący użytkownik forum

Post autor: polkom21 »

A może mi ktoś powiedzieć co oznacza CSQ? I dlaczego w programie od ERY pokazuje mi 100% zasięgu a w programie top netinfo pokazuje mi 59%?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

polkom21 pisze:co oznacza CSQ?
Oznacza "czysty poziom sygnału" odbieranego.
polkom21 pisze:ERY pokazuje mi 100% zasięgu a w programie top netinfo pokazuje mi 59%
Bo każdy programista dowolnie definiuje przeliczenie jednostek CSQ na %
Nie pomagam na PW!
polkom21

Czyli im więcej CSQ tym lepsze prędkości i zasięg. Tak??
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

polkom21 pisze:Czyli im więcej CSQ tym lepsze prędkości i zasięg. Tak?
Większy poziom sygnału (czyli w uproszczeniu zasięg) ale to wcale nie musi przekładać się na lepsze osiągi
Nie pomagam na PW!
polkom21

Dzięki bardzo za odpowiedź.
Nalewka
Stały użytkownik forum

wojteks pisze:Większy poziom sygnału (czyli w uproszczeniu zasięg) ale to wcale nie musi przekładać się na lepsze osiągi
Kiedyś czytałam na forum co powinien poprawić / "podkręcić" dostawca usług (tutaj orange), żeby poprawić słaby / niestabilny dostęp dla odbiorcy ostatecznego. Teraz nie mogę tego znaleźć :(

Inaczej mówiąc - CO takiego po stronie orange może przełożyć się na lepsze osiągi u mnie?

Nie pytam o antenę na kominie :P
albo
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Nalewka pisze:CO takiego po stronie orange może przełożyć się na lepsze osiągi u mnie?
Wybudowanie w okolicy kolejnej stacji bazowej CDMA lub 3G, EDGE z Orange generalnie jest bardzo słabe.
Nie pomagam na PW!
Nalewka
Stały użytkownik forum

Ale mi poradził :brawa:
Budowa nowego masztu? To raczej niemożliwe, kosztowne i bez sensu na terenie mało zurbanizowanym... I ja jako pojedynczy klient nie mam nawet grama wpływu na tego typu decyzje...

Miałam na myśli raczej bezkosztowe ustawienie parametrów oprzyrządowania umieszczonego na /w BTS-ie, czy gdzieś dalej, ale nadal w sieci będącej własnością dostawcy. To jest coś, co orange mogłoby zrobić nie dokładając ani złotówki, a co mogłoby poprawić u mnie parametry łącza gsm.

Kto się na tym zna i podpowie o co chodzi?
albo
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Nalewka pisze:Ale mi poradził
Ja również nie wymyśliłbym nic lepszego,
Nalewka pisze:Miałam na myśli raczej bezkosztowe ustawienie parametrów oprzyrządowania umieszczonego na /w BTS-ie, czy gdzieś dalej, ale nadal w sieci będącej własnością dostawcy. To jest coś, co orange mogłoby zrobić nie dokładając ani złotówki, a co mogłoby poprawić u mnie parametry łącza gsm
Za darmo nic nie zrobisz. A Orange na pewno zoptymalizowało już software'owo swoją sieć jak należy,
Nalewka pisze:Kto się na tym zna i podpowie o co chodzi?
Chodzi o to, że trzeba postawić kolejną stację bazowa, do której mogłabyś się zalogować.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Nalewka pisze:Kto się na tym zna i podpowie o co chodzi?
Tu stawiam jak już napisał wojteks,
wojteks pisze:Stawiam na przeciążenie BTS'a i stąd zerowe transfery, lepiej powinno byc koło 2-3 w nocy.
Nalewka
Stały użytkownik forum

Ooops, chyba dałam kij w mrowisko? Nie chciałam panów rozsierdzić :hyhy: A że sieć / BTS obciążone, to już ktoś tu pisał, ale to są jedynie domysły. A dane sprawdzalne są w orange i o to pytam, bo może jest tu ktoś z orange i jest w stanie coś na ten temat napisać. Gdybać to i ja potrafię :)

Sprawdzałam w UKE ilość zgłoszeń na szerokopasmowy dostęp do netu w gminie i nie jest specjalnie szalony, jakieś 270 osób i firm, btsów stoi kilka, ale nie znalazłam żadnych konkretnych danych o obciążeniu któregokolwiek z nich. Tajne przez poufne.
sp6huk pisze: A Orange na pewno zoptymalizowało już software'owo swoją sieć jak należy.
No niekoniecznie :P Na pewno, to Kopernik nie żyje :P Gdyby tak było, to przez ostatnie cztery lata cokolwiek zmieniłoby się na lepsze. A ja stwierdzam na podstawie parametrów łącza które używam i opisywałam w którymś z wątków, że nic na lepsze się nie zmieniło. Jak na razie to ja mam nowszy modem, za chwilę anteny, orange ze swojej strony nie zrobił dokładnie nic, żebym mogła chociaż w 10% korzystać z umowy BE a teraz BF (czy jakoś tak). Nie będę się dopominać, że "do iluśtam mega na sek." znaczy, że niech sobie będzie chociaż 10 KB/s, ale stabilnie.

"GPRS (przeciętna prędkość ok. 40 kb/s) - w zasięgu GPRS można swobodnie przeglądać strony www lub korzystać z poczty elektronicznej. Usługa jest dostępna wszędzie tam, gdzie jest zasięg Orange, a więc dla ponad 99% naszych Klientów."
„EDGE (E-GPRS) (przeciętna prędkość ok 100 kb/s) - umożliwia intensywne korzystanie z zasobów sieci oraz multimediów online. W zasięgu EDGE znajduje się już 84% Klientów Orange.”
To opis ze strony http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... 1270420827 (25.06.2010).

Sieć CDMA w ogóle nie jest dostępna, chociaż niby już jest, a rok temu orange nawet sprzedał mi na próbę sprzęt, który bez nadajników nie miał prawa tu działać, ale właśnie zmienili zasady i zdjęli ograniczenie w swoim systemie. Pieniądze więc wzięli, a ja miałam przez miesiąc ładny bibelot na biurku.

Eh, najgorsze jest to, że tu naprawdę nie ma alternatywy...

Dobudować BTSa? Jasne, nawet i dwa poproszę :P
albo
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Nalewka, jakie to miejsce dokładnie?
Nalewka
Stały użytkownik forum

Swojki (Warm-Maz)

BTS
- Żabi Róg
id GSM 1800/900 - 5342
GPS 53.879722,20.017500
- Łukta
id CDMA 2737, GSM 1800/900 2737
GPS 53.807500,20.075833
albo
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Nalewka, fatalna sytuacja jeśli chodzi o łączność (bo pewnie widoki i natura piękne). :(
Chyba zostaje ciągnąć jakoś do tego CDMA w Łutkach.

Antenę zamówiłaś z tego co pamiętam.

Jak wysoki masz dom? Da radę dostawić ze 3m maszt ewentualnie?

[ Dodano: 2010-06-28, 23:23 ]
Jeszcze tak w ramach refleksji.
Naprawdę mało ruchliwy radiowo teren. Nawet radiolinii przechodzi garstka. A zaznaczyłem wszystkie pozwolenia, które są wydawane. Nie tylko komórkowe. Akurat na focie są tylko komórkowe.

KLIK FOTKA
Nalewka
Stały użytkownik forum

Ano, racja :( To już wiem, zrobiłam z tego "doktorat" przez te lata.

Nadzieja jednak ginie ostatnia :gwiazdki: :szampan:
albo
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jak masz chęci, jakieś fundujesz, to zawsze coś się wymyśli. ;)

To jak z tym dachem, wysokościami, drzewami, etc? :)
Nalewka
Stały użytkownik forum

Raport ze stanu obecnego:
- morena denna porośnięta czasami kępami drzew, łąki, pola, jezioro, jak to na Warmii i na Mazurach
- - BTS na + - północ od domu łąka i potem pas drzew
- - BTS na + - południe od domu blisko ściana drzew, dopiero dalej łąki
- komin kończy się na wysokości koło sześciu czy może więcej metrów od ziemi (wystaje ponad wysoki dwuspadowy dach nad parterowym domem). Można komin obwiesić dookoła taką ilością anten, na jaką nas będzie stać :) Na początek będą dwie.
- wczoraj wysmarowałam jeszcze ostatnią reklamację do orange, wypisałam w punktach czego od nich chcę (głównie informacji, a nie działań czy rekompensaty, chociaż może i o to się zacznę dobijać...), niechże mi napiszą oficjalnie co mam zrobić w tej lokalizacji, konkretnie, żeby ich usługa tu, na moim miejscu, była dostępna. Poprosiłam też o namiary na kogoś, zapewne firmę, a nie osobę prywatną, kto zajmuje się obsługą posprzedażową na tym terenie. Chcę też dostać od nich raport z połączeń mojego numeru modemu (tylko gsm, bo cdma jeszcze nie ma, więc jest łatwiej), listę logowań do sieci, ilość danych i średnią prędkość w określonej jednostce czasu, coś w rodzaju bilingu.
- maila wysłałam do wszystkich świętych, tzn. do samego szefa obsługi znanego mi już z imienia i nazwiska, jeśli nie jest to anonimowy "dział", czy "kierownik", to będzie musiał jakoś odpowiedzieć :P

Chęci? Funduję? Coś sugerujesz? :cfaniak:

Ja mam nie chęci, tylko raczej przymus, czuję się podstawiona pod ścianę, muszę zakończyć sprawę łączności w tym miejscu, bo nie może być tak, jak jest teraz. Tepsa olewa, kabla nie będzie, orange olewa, 3G nie będzie (skoro nawet gprs kuleje), gmina olewa, netu we wsi nie będzie, łączność satelitarna kosztuje majątek, przeprowadzki też nie będzie, dom stoi i nie dostanie nóżek... Czasem nawet sieć gsm szwankuje (tylko telefony alarmowe :szok: )...

Zazdroszczę użytkownikom, którzy marudzą, że mają prędkość tylko 500kB/s. zamiast kilku mega... Pewnie nie zdają sobie sprawy z tego, że u nich net śmiga jak szalony, ciekawe, co by powiedzieli u mnie...
albo
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Nalewka, anteny na kominie będą ponad drzewami? Chodzi mi kierunek południe do CDMA.
Nalewka pisze:Chęci? Funduję? Coś sugerujesz? :cfaniak:
Sorry, miało być fundusze. ;)
Nalewka pisze:gmina olewa
Dużo ludzi internet tam potrzebuje?
Nalewka pisze:łączność satelitarna kosztuje majątek
No może nie jest aż tak źle teraz.
W TP jest internet satelitarny
512/96 kb/s: 159 zł miesięcznie
1024/128 kb/s: 199 zł miesięcznie
2048/128 k/bs: 299 zł miesięcznie

Przy umowie na 2 lata sprzęt 99zł brutto (normalnie 1599zł).

W umowie jako takiego limitu nie ma. Są tylko przedziały ilości danych po których prędkość spada.
http://www.tp.pl/prt/pl/klienci_ind/int ... B.portal15

[ Dodano: 2010-06-29, 23:10 ]
No jeszcze w sumie ten Tooway nie jest zły w sumie.
http://www.kempa-satellite.com/tooway

97.60zł za 2.4GB (w sumie 4.8GB) to nie jest jakoś strasznie dużo, zwłaszcza, że nic innego nie dociera.

Boli jednak ta cena sprzętu. :(
1268.80 zł + 122zł aktywacja.

Plus taki jeszcze tego toowaya.
Miesięczny limit oznacza sumę danych odebranych i wysłanych w ciągu miesiąca, jednak zgodnie ze wzorem (0,5xdane odebrane + 1,5xdane wysłane) tylko połowa ilości danych odebranych oraz półtora ilości danych wysłanych jest brana po uwagę.

No i jeszcze jedna, bardzo dobra wg mnie informacja. :)
Brak ograniczeń w takich kwestiach jak współdzielenie kosztów oraz odsprzedaż łącza.

W sumie łącze do 3.6Mb/s można podzielić.

Ogólnie proponuję doczytać wszystko na tej stronie bo nie jest to takie drogi, i wcale nie głupie w ostatecznym rozrachunku. :)

Jakbyś znalazła jeszcze chętną jedną osobę to w sumie już koszt urządzenia nie będzie taki duży. :)
Nalewka
Stały użytkownik forum

Dzięki serdeczne :)

Tooway to dość nowa usługa, od zeszłego roku dopiero ma polskich dystrybutorów, więc satelitarny dostęp do netu jest teraz o wiele tańszy niż jeszcze rok temu. Sprawdzałam wiosną 2009 i taka usługa nie była w moim zasięgu finansowym! A teraz kto wie, kto wie :)

Napisałam już maila, zadałam kilka szczegółowych pytań, pożyjemy - zobaczymy :) Najbardziej mnie cieszy fakt, że istnieje alternatywa, gsm czy cdma już nie jest jedynym wyjściem, koniec z monopolem!!!
albo
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Nalewka, to jak dostaniesz odpowiedź to daj znać. :) Bardzo jestem ciekaw jak to chodzi, a byłabyś chyba jedyną osobą, która udziela się na forum i miałaby internet tooway. :)
ODPOWIEDZ