Jaka antena do modemu Huawei E160
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Re: Jaka antena do modemu Huawei E160
Wczoraj, 26.03.2010r. miałem dziwna sytuację tan gdzie mam z reguły 3 kreski EDGE załapałem, Modemem E800 pod ExpressCard 3G, na chwile i jedną kreskę ale był(niebieska lampka wreszcie zabłysła), co mam o tym sądzić czyżby coś po drodze tłumiło sygnał?
- nosbi
- ### BAN ###
Co z tego że złapałeś, połączyłeś się z siecią ?
Spróbuj może 3G wymusić w modemie
Spróbuj może 3G wymusić w modemie

-
- Użytkownik forum
Połaczyło mnie na około 30 sekund potem przeskoczył z powrotem na EDGE, próbowałem wymuszać modemem, u sąsiada kilka metrów dalej na wymuszeniu łaczy sie przez 3G.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-05-03, 11:27 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-05-03, 11:27 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-05-03, 10:26 przez szalony_kaczor, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
szalony_kaczor a jak wejdziesz najwyżej jak się da (w Twoim domu) to nie łapie 3g? Bo może masz po prostu za słaby zasięg i temu nie chce się połączyć.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Początkujący użytkownik forum
Jesli telefon/modem wykrywa chodzby jedna kreske zasiegu 3G to jest duza szansa na sprawne dzialanie uslugi
prosze zastosowac: [spam]
prosze zastosowac: [spam]
Ostatnio zmieniony 2010-05-20, 14:32 przez jrepin, łącznie zmieniany 1 raz.
- Gicu
- Użytkownik forum
To teraz ja.
Mieszkam w miejscowości Kościelniki Górne na dolnym śląsku obok miejscowości Lubań w którym jest zasięg 3G. W linii prostej do bts-a z 3G/UMTS mam jakieś 5km w linii prostej.
Kupiłem antenę: http://allegro.pl/item1033427700_najmoc ... uawei.html
i jest zamontowana na 3,5m maszcie (bardzo stabilnym). Modem HUAWEI E160E jest w routerze EDIMAX i pokazuje mi 30% zasięgu 3G. Prędkość na speedtest.net 2,3Mb prędkość pobierania prawie 300kb. Jest super. Ale czy zasięg się nie poprawi w procentach kiedy założę ją w polaryzacji pionowej?
Czy może właśnie bts orangea nadają w poziomie tak jak mam teraz...?
Mieszkam w miejscowości Kościelniki Górne na dolnym śląsku obok miejscowości Lubań w którym jest zasięg 3G. W linii prostej do bts-a z 3G/UMTS mam jakieś 5km w linii prostej.
Kupiłem antenę: http://allegro.pl/item1033427700_najmoc ... uawei.html
i jest zamontowana na 3,5m maszcie (bardzo stabilnym). Modem HUAWEI E160E jest w routerze EDIMAX i pokazuje mi 30% zasięgu 3G. Prędkość na speedtest.net 2,3Mb prędkość pobierania prawie 300kb. Jest super. Ale czy zasięg się nie poprawi w procentach kiedy założę ją w polaryzacji pionowej?
Czy może właśnie bts orangea nadają w poziomie tak jak mam teraz...?
-
witam
jestem nowy
potrzebuje pomocy w wyborze anteny do huawei e 160g blueconect
zasieg w domu edge na 2kreski waha sie czasani gprs
jestem nowy
potrzebuje pomocy w wyborze anteny do huawei e 160g blueconect
zasieg w domu edge na 2kreski waha sie czasani gprs
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
focus, nie SPAMuj na forum http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=283010#283010
Ponadto zapraszam do zapoznania się z Regulaminem i Netykieta naszego forum .
Ponadto zapraszam do zapoznania się z Regulaminem i Netykieta naszego forum .
-
Witam wszystkich
Mam na imię Mateusz i mam do was kilka pytań w sprawie anteny.
Mieszkam na wsi (Zapole), ok. 13 kilometrów miasta Sieradz. Mój modem (Huawei e160e)
łapie sygnał EDGE z nadajnika w Brzeźniu (odległość od mojego domu max. 2km). Problem w tym, że jest on bardzo słaby, czasami program Business Everywhere wskazuje zero kresek mimo to udaje mu się podłączać do sieci. Transfery wynoszą maksymalnie 30kB/s, lecz zdarza się to baaardzo rzadko, a średnio ~9-10kB/s. Program top_netinfo wskazuje moc sygnału -95dBm, 29%, CSQ 9. Nadajnik pracuje na paśmie 900. Nie jestem pewien, czy w mojej okolicy są jakieś inne BTSy z dostępem do EGDE (a może dałoby radę złapać UMTS z Sieradza
).
Przechodząc do sedna sprawy mam do was prośbę w dobraniu odpowiedniej anteny, która polepszyłaby zasięg, stabilność połączenia oraz transfery mojego internetu.
Pozdrawiam
Mam na imię Mateusz i mam do was kilka pytań w sprawie anteny.
Mieszkam na wsi (Zapole), ok. 13 kilometrów miasta Sieradz. Mój modem (Huawei e160e)
łapie sygnał EDGE z nadajnika w Brzeźniu (odległość od mojego domu max. 2km). Problem w tym, że jest on bardzo słaby, czasami program Business Everywhere wskazuje zero kresek mimo to udaje mu się podłączać do sieci. Transfery wynoszą maksymalnie 30kB/s, lecz zdarza się to baaardzo rzadko, a średnio ~9-10kB/s. Program top_netinfo wskazuje moc sygnału -95dBm, 29%, CSQ 9. Nadajnik pracuje na paśmie 900. Nie jestem pewien, czy w mojej okolicy są jakieś inne BTSy z dostępem do EGDE (a może dałoby radę złapać UMTS z Sieradza

Przechodząc do sedna sprawy mam do was prośbę w dobraniu odpowiedniej anteny, która polepszyłaby zasięg, stabilność połączenia oraz transfery mojego internetu.
Pozdrawiam

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Witaj.
Drugi najbliższy BTS Orange znajduje się w Złoczewie, ok. ~8 km, trzeci to już w Sieradzu, ok. ~13 km, czwarty w Burzeninie, też ok. ~13 km, piąty w Brąszewicach, ok. ~15 km - dalej to nawet nie ma potrzeby szukać,M93 pisze:Mój modem (Huawei e160e) łapie sygnał EDGE z nadajnika w Brzeźniu (odległość od mojego domu max. 2km)
Czyli więcej niż jest możliwe w technologii EDGE - nie mylisz jednostek przypadkiem, nie chodzi Ci o kb/s ? - może limit przekroczyłeś ?,M93 pisze:Transfery wynoszą maksymalnie 30kB/s
Więc zbyt mocny to on nie jest. Jeżeli to nie wina przekroczonego limitu i obciążonego BTS'a, a słabego sygnału właśnie to antena powinna temu zaradzić,M93 pisze:Program top_netinfo wskazuje moc sygnału -95dBm, 29%, CSQ 9
A masz może telefon z 3G ?,M93 pisze:a może dałoby radę złapać UMTS z Sieradza
Do EDGE'a TAKA antena była by OK, i do tego TAKI konektor.M93 pisze:Przechodząc do sedna sprawy mam do was prośbę w dobraniu odpowiedniej anteny
-
Jednostki są poprawne, limit nie przekroczony. Problem tkwi w tym, że transfer w okolicy 30kB/s zdarza się raz na ruski rok a i średnio 10kB/s czasem ciężko osiągnąć. Podejrzewam przeciążony BTS.sp6huk pisze:Nie mylisz jednostek przypadkiem, nie chodzi Ci o kb/s ? - może limit przekroczyłeś ?
Tak mam. Jutro mogę sprawdzić odkąd łapie sygnał 3G.sp6huk pisze:A masz może telefon z 3G ?
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Tak ,zwłaszcza że w Orange już więcej na EDGE się nie da wyciągnąć. No w nocy być może i to też powinieneś sprawdzić.M93 pisze:Podejrzewam przeciążony BTS.
Wówczas można coś pomyśleć o antenie dla UMTS chodź te 13 km to już sporo. Czy po drodze dużo drzew itp przeszkód?M93 pisze:Jutro mogę sprawdzić odkąd łapie sygnał 3G.
-
Niestety ale jest całkiem dużo przeszkód, głównie drzew. Chociaż myślę, że jak antena będzie umieszczona na wysokości ok. 16 metrów to ominie dużą część z nich.Jaco pisze:Czy po drodze dużo drzew itp przeszkód?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Pytam dlatego, bo w EDGE'u nie da rady osiągnąć 30 kB/s. Może na ten Ruski rok wskakuje UMTSM93 pisze:Problem tkwi w tym, że transfer w okolicy 30kB/s zdarza się raz na ruski rok

Najlepiej by było sprawdzić czy łapiesz 3G, i czy możesz połączyć się z siecią 3 generacji w miejscu docelowym, czyli na kominie - jak samo nie wskoczy, to można próbować wymusić,M93 pisze:Tak mam. Jutro mogę sprawdzić odkąd łapie sygnał 3G
Spróbować nigdy nie zaszkodziM93 pisze:Niestety ale jest całkiem dużo przeszkód, głównie drzew. Chociaż myślę, że jak antena będzie umieszczona na wysokości ok. 16 metrów to ominie dużą część z nich

-
Byłem na kominie i niestety nie udało się złapać 3G. Wymuszanie też nic nie dało. Czyli z UMTS nici
Dzisiaj przejadę się rowerem po okolicy i sprawdzę, gdzie telefon wykryje 3G.

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Rozumiem, że wybierałeś sieć ręcznie ?M93 pisze:Wymuszanie też nic nie dało
-
Zaznaczyłem, że ma łączyć tylko z UMTS. Ale to nic, wgramolę się na dach jeszcze raz i wybiorę ręcznie sieć
EDIT///
Okazało się, że wokół mnie jest dostęp do sieci 3G wszystkich operatorów w Polsce prócz Orange. Zaraz mnie coś trafi
![:]](./images/smilies/splash.gif)
EDIT///
Okazało się, że wokół mnie jest dostęp do sieci 3G wszystkich operatorów w Polsce prócz Orange. Zaraz mnie coś trafi

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
No widzisz, o to mi właśnie chodziło, ale to nie dobrze, że nie ma PomarańczyM93 pisze:Okazało się, że wokół mnie jest dostęp do sieci 3G

-
Po zmianie karty sim próbowałem podłączyć się do Ery, ale wyskakiwał błąd, że nie jestem zarejestrowany (?). Mówi się trudno, zostanę przy EDGE. Czyli proponowaną przez ciebie antenę mogę kupować, czy może jeszcze jakiś pomysł masz?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Na pewno chodzi o to, że nie możesz zalogować się do node B - za duża odległość,M93 pisze:Po zmianie karty sim próbowałem podłączyć się do Ery, ale wyskakiwał błąd, że nie jestem zarejestrowany (?)
Jak zostajesz przy EDGE'u - to TAK,M93 pisze:Mówi się trudno, zostanę przy EDGE Czyli proponowaną przez ciebie antenę mogę kupować
Jeszcze pozostaje CDMA od Orange, do najbliższej stacji bazowej masz ok. ~13 km, znajduje się ona w Burzeninie, na drodze do stacji bazowej nie ma lasów, więc powinno dać radęM93 pisze:czy może jeszcze jakiś pomysł masz?

- wojteks
- *** Administrator ***
Sprawdź pozostałych operatorów czyli w zasadzie Plusa czy się zaloguje do UMTS, nawet na karcie głosowej czy można przeprowadzić videorozmowę.M93 pisze:Po zmianie karty sim próbowałem podłączyć się do Ery
Nie pomagam na PW!
-
Z Plusem może być problem, bo nie mam żadnej karty sim. Spróbuje jeszcze dzisiaj od kumpla pożyczyć.
2. Posiadam telefon, który obsługuje WCDMA. Czym się to różni od CDMA?
1. A do tego nie jest przypadkiem potrzebny inny modem?Jeszcze pozostaje CDMA od Orange
2. Posiadam telefon, który obsługuje WCDMA. Czym się to różni od CDMA?
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Zawsze możesz kupić jakiś starter za parę złotych np. Simplusa.M93 pisze:Z Plusem może być problem, bo nie mam żadnej karty sim.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Tak, potrzeba modem/router do CDMA. Axesstel MV410R, AnyData ADU-500A, lub hybryda AnyData ADU-635WA.M93 pisze:1. A do tego nie jest przypadkiem potrzebny inny modem?
To jest co innego.M93 pisze:2. Posiadam telefon, który obsługuje WCDMA.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
WCDMA to praktycznie UMTS.M93 pisze:WCDMA. Czym się to różni od CDMA?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
I jak tu się nie pogubić w tych nazwachWCDMA to praktycznie UMTS.

Jednak nie udało się skombinować karty Plusa. Może kiedyś sprawdzę czy się da połączyć.
Podsumowując, jutro zamówię antenę EDGE i zobaczymy, czy coś to da. Umowa w Orange kończy się pod koniec tego roku, także tym razem wybiorę CDMA lub, jeśli uda się podłączyć, przejdę do Plusa. Dziękuję za szybką i fachową pomoc

- wojteks
- *** Administrator ***
Przed zamówieniem anteny sprawdziłbym jednak Plusa. Zawsze można cesję umowy z obecnym operatorem próbować zrobić.M93 pisze:Podsumowując, jutro zamówię antenę EDGE i zobaczymy, czy coś to da. Umowa w Orange kończy się pod koniec tego roku
Nie pomagam na PW!
-
Zamontowałem wczoraj antenę i działa o wiele lepiej. Transfer nie spada poniżej 12 kB/s, moc sygnału to -69dBm, 70% - 80%, CSQ 22 - 24. Jeszcze raz wielkie dzięki 

-
- Użytkownik forum
Witam ponownie wszystkich po długiej nieobecności, czy przy takiej mocy sygnału EDGE -85dBm, 45%, CSQ 14 jest szansa na transfer szybszy niż 12 KiB/s, próbowałem chodzić po poddaszu z laptopem/telefonem, zasięg UMTS jest ale chwilowy w telefonie, w laptopie po wymuszeniu raz jest raz nie ma, w wolnej chwili podeśle paramenty sygnału.
po wymuszeniu UMTS -103dBm, 16%, CSQ 5, kupiłem wiec taka antenę http://yagi.pl/zestaw-umts-hsdpa-huawei ... -1581.html
po wymuszeniu UMTS -103dBm, 16%, CSQ 5, kupiłem wiec taka antenę http://yagi.pl/zestaw-umts-hsdpa-huawei ... -1581.html