Pytanko o anteny do Cyfrowego Polsatu

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
boas43
Użytkownik forum

Pytanko o anteny do Cyfrowego Polsatu

Post autor: boas43 »

Witam.
Jakiś czas temu na forum pytałem się o antenę ,aby polepszyć zasięg CP i dostałem namiar na taka antenę :

Antena 1

obecnie Polsat oferuje swoja antenę :

Antena 2

Moje pytanko brzmi ,która z tych anten będzie lepszym wyborem ?
Potrzebuje przenieść kompa na parter domku w którym mieszkam ,a tam nie ma zasięgu na zwykłej antenie parapetowej i dlatego muszę coś za kilka dni zakupić .

Nadmienię,ze obecnie mam dość dobry zasięg około 3-5 Mb downloadu i nadajnik Areo w odległości 10 km .Nie zależy mi na szybszym downloadzie bo i tak są limity danych :)Chodzi tylko o "przedłużenie" kabla od anteny.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Pytanko o anteny do Cyfrowego Polsatu

Post autor: krystianb »

Absolutnie nr 1 atk20 to sprawdzony wielokrotnie sprzęt na forum. Nr 2 to nie wiem co to jest, nawet jako wieszak na pranie to się nie nadaje. Przecież samo w sobie to ma dalej 0 no może ze 2 dBi. Tyko do atk będziesz jeszcze potrzebował konektora żeby podłączyć ją do modemu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

krystianb pisze:Tyko do atk będziesz jeszcze potrzebował konektora żeby podłączyć ją do modemu.
No i TAKI konektor.

Również jestem za ATK20. Gdyby to coś od CP nie miało kabla, nie wpadłbym nigdy na to, że jest to antena :P
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

To od Polsatu to goły dipol prosty...o zysku ok. 2,5 dBi.
boas43
Użytkownik forum

Post autor: boas43 »

Dziekuję Wam wszystkim za pomocne odpowiedzi.

A mam jeszcze pytanko.

Jako ,że mam dołączona w zestawie antenę na parapet o długości kabla 3 metry zakończoną w/w konektorem to może ja wykorzystać i dokupić jakąś przedłużke tak około 7 metrów ( razem by było 10 metrów) ???.
Istnieje takie coś z takimi konektorami ???

Zasięg na obecnej antenie nie jest zły ,ale teraz mam dylemat czy kupić antene plus konektor za około 110 pln czy poszukać i kupić jakiejś przedłużki co będzie tańsza .

Proszę o pomoc i porady.

Artur
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Tańszy może i będzie kabel, ale ta długość plus konektory "zabiją" cały zysk anteny. Dokładniej to straty na kablu będą większe aniżeli zysk anteny.

Skąd Ty wziąłeś 110zł za antenę z kablem?
Lepiej kierunkową, sprawdzoną z dipola z kablem 10m.
ATK20 lub ATK10.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Każda przedłużka pogorszy sygnał, szczególnie 7m. A do tego jeśli w tej antenie co masz konektor jest zarobiony bezpośrednio na kablu antenowym to przedłużki nie dostaniesz. Potrzebne jest cięcie i zarabianie nowych złącz.

Jeśli sygnał na tym małym patyku uważasz za dobry to możesz kupić atk100 900MHz, choć różnica cen jest niewielka, dużą częścią ceny jest właśnie dobrej jakości w miarę niskostratny kabel, który niezależnie od rodzaju anteny jest Ci potrzebny.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ