Pytanko o anteny do Cyfrowego Polsatu
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Pytanko o anteny do Cyfrowego Polsatu
Witam.
Jakiś czas temu na forum pytałem się o antenę ,aby polepszyć zasięg CP i dostałem namiar na taka antenę :
Antena 1
obecnie Polsat oferuje swoja antenę :
Antena 2
Moje pytanko brzmi ,która z tych anten będzie lepszym wyborem ?
Potrzebuje przenieść kompa na parter domku w którym mieszkam ,a tam nie ma zasięgu na zwykłej antenie parapetowej i dlatego muszę coś za kilka dni zakupić .
Nadmienię,ze obecnie mam dość dobry zasięg około 3-5 Mb downloadu i nadajnik Areo w odległości 10 km .Nie zależy mi na szybszym downloadzie bo i tak są limity danych :)Chodzi tylko o "przedłużenie" kabla od anteny.
Jakiś czas temu na forum pytałem się o antenę ,aby polepszyć zasięg CP i dostałem namiar na taka antenę :
Antena 1
obecnie Polsat oferuje swoja antenę :
Antena 2
Moje pytanko brzmi ,która z tych anten będzie lepszym wyborem ?
Potrzebuje przenieść kompa na parter domku w którym mieszkam ,a tam nie ma zasięgu na zwykłej antenie parapetowej i dlatego muszę coś za kilka dni zakupić .
Nadmienię,ze obecnie mam dość dobry zasięg około 3-5 Mb downloadu i nadajnik Areo w odległości 10 km .Nie zależy mi na szybszym downloadzie bo i tak są limity danych :)Chodzi tylko o "przedłużenie" kabla od anteny.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Pytanko o anteny do Cyfrowego Polsatu
Absolutnie nr 1 atk20 to sprawdzony wielokrotnie sprzęt na forum. Nr 2 to nie wiem co to jest, nawet jako wieszak na pranie to się nie nadaje. Przecież samo w sobie to ma dalej 0 no może ze 2 dBi. Tyko do atk będziesz jeszcze potrzebował konektora żeby podłączyć ją do modemu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
No i TAKI konektor.krystianb pisze:Tyko do atk będziesz jeszcze potrzebował konektora żeby podłączyć ją do modemu.
Również jestem za ATK20. Gdyby to coś od CP nie miało kabla, nie wpadłbym nigdy na to, że jest to antena

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
To od Polsatu to goły dipol prosty...o zysku ok. 2,5 dBi.
-
- Użytkownik forum
Dziekuję Wam wszystkim za pomocne odpowiedzi.
A mam jeszcze pytanko.
Jako ,że mam dołączona w zestawie antenę na parapet o długości kabla 3 metry zakończoną w/w konektorem to może ja wykorzystać i dokupić jakąś przedłużke tak około 7 metrów ( razem by było 10 metrów) ???.
Istnieje takie coś z takimi konektorami ???
Zasięg na obecnej antenie nie jest zły ,ale teraz mam dylemat czy kupić antene plus konektor za około 110 pln czy poszukać i kupić jakiejś przedłużki co będzie tańsza .
Proszę o pomoc i porady.
Artur
A mam jeszcze pytanko.
Jako ,że mam dołączona w zestawie antenę na parapet o długości kabla 3 metry zakończoną w/w konektorem to może ja wykorzystać i dokupić jakąś przedłużke tak około 7 metrów ( razem by było 10 metrów) ???.
Istnieje takie coś z takimi konektorami ???
Zasięg na obecnej antenie nie jest zły ,ale teraz mam dylemat czy kupić antene plus konektor za około 110 pln czy poszukać i kupić jakiejś przedłużki co będzie tańsza .
Proszę o pomoc i porady.
Artur
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Każda przedłużka pogorszy sygnał, szczególnie 7m. A do tego jeśli w tej antenie co masz konektor jest zarobiony bezpośrednio na kablu antenowym to przedłużki nie dostaniesz. Potrzebne jest cięcie i zarabianie nowych złącz.
Jeśli sygnał na tym małym patyku uważasz za dobry to możesz kupić atk100 900MHz, choć różnica cen jest niewielka, dużą częścią ceny jest właśnie dobrej jakości w miarę niskostratny kabel, który niezależnie od rodzaju anteny jest Ci potrzebny.
Jeśli sygnał na tym małym patyku uważasz za dobry to możesz kupić atk100 900MHz, choć różnica cen jest niewielka, dużą częścią ceny jest właśnie dobrej jakości w miarę niskostratny kabel, który niezależnie od rodzaju anteny jest Ci potrzebny.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!