Problem z orange freedom pro

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wojbig
Początkujący użytkownik forum

Problem z orange freedom pro

Post autor: wojbig »

Witam. Kupiłem ostatnio internet orange freedom pro wraz z routerem axesstel mv400.Przez pierwszy dzień wszystko śmigało bardzo dobrze, prędkość pobierania wahała się od 60-80 kb/s.Na drugi dzień prędkość pobierania spadła do 20-30 kb/s.Dlaczego tak się stało i jak rozwiązać ten problem? Od razu chciałem powiedzieć że nie przekroczyłem limitu ściągnąłem tylko kilka piosenek?Liczę na szybką odpowiedź.Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Problem z orange freedom pro

Post autor: Jaco »

wojbig pisze:.Przez pierwszy dzień wszystko śmigało bardzo dobrze, prędkość pobierania wahała się od 60-80 kb/s.Na drugi dzień prędkość pobierania spadła do 20-30 kb/s
Obciążenie sieci i to wszystko. Sprawdź pobieranie plików w różnych godzinach. Być może również ciągną się jakieś aktualizacje systemu i temu taka prędkość.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

wojbig pisze:Na drugi dzień prędkość pobierania spadła do 20-30 kb/s.Dlaczego tak się stało i jak rozwiązać ten problem?
Przekroczyłeś limit. W pierwszym niepełnym okresie rozliczeniowym ilość danych do osiągnięcia limitu jest liczona proporcjonalnie jako 1/30 z 3GB za każdy dzień. Gdyby to było 10 dni to miałbyś 1GB transferu do osiągnięcia limitu.

Oprócz piosenek pewnie ściągnęły się aktualizacje systemu itp.
Nie pomagam na PW!
wojbig

Czyli z tego wynika że gdy rozpocznie się nowy okres rozliczeniowy czyli 1 lipca prędkość pobierania plików wróci??
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

wojbig pisze:Czyli z tego wynika że gdy rozpocznie się nowy okres rozliczeniowy czyli 1 lipca prędkość pobierania plików wróci?
Czy 1 lipca to nie wiem, jest kilka dni w miesiącu kiedy rozpoczynają się okresy rozliczeniowe i zależy do którego się załapałeś. Masz to na fakturze albo zadzwoń do BOK i się dowiesz.
Nie pomagam na PW!
wojbig

Ja ten internet wziąłem 28 czerwca więc faktura do zapłaty jeszcze nie przyszła.Ale jeżeli kiedyś działał dobrze to obniżenie prędkości nie ma nic wspólnego z zasięgiem?? ;)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

wojbig ja miałam na umowie to napisane. A objawy takie moga być spowodowane przeciążeniem przekaźnika.

[ Dodano: 2010-07-01, 18:42 ]
Ewentualnie na stronie Orange możesz to sprawdzić.
wojbig

Dzięki.A jak to sprawdzić na stronie??
Ostatnio zmieniony 2010-07-01, 17:48 przez wojbig, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

wojteks pisze:Przekroczyłeś limit
Raczej chyba mowa o kB/s a nie kb/s (bo 80kb/s to raczej by nikt nie chwalił) a nawet 20kB/s to za dużo na limit.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
anna111

Post autor: anna111 »

Zakupiłam Orange Freedom Pro w środę. Na początku działał bez zarzutów lecz po około godzinie internet po prostu zniknął. Tzn. na routerze przestały się świecić diody Connect i Signal. Następnego dnia rano działał 2 godziny i później zniknął znowu. Zadzwoniłam do biura obsługi klienta i tam mi powiedziano, żebym zrobiła reset routera i że powinno pomóc. Na krótką metę pomogło, ale już po południu problem się pojawiła na nowo. Mam ten internet na próbę i nie wiem co dalej robić??Mam router axesstel mv410 R.
anna111
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

A jaki jest poziom sygnału? Daleko masz do stacji bazowej?
Może to być problem kurczenia się zasięgu stacji w czasie obciążenia i tutaj może być problem.
Albo uszkodzony router.
ODPOWIEDZ