Modem z oprogramowaniem sprawy techniczne?

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
transm
### BAN ###

Modem z oprogramowaniem sprawy techniczne?

Post autor: transm »

Witam czy na rynku jest obecnie dostępny jakiś modem model marka który posiada oprogramowanie na którym da sie podejrzec częstotliwość kanał i inne dane o bts nie mowie tu o top net info.
Ostatnio zmieniony 2010-06-29, 18:48 przez transm, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Modem z oprogramowaniem sprawy techniczne?

Post autor: YaHooo »

transm pisze:Witam czy na rynku jest obecnie dostępny jakiś modem model marka który posiada oprogramowanie na którym da sie podejrzec częstotliwość kanał i inne dane o bts
Generalnie każdy modem na chipsecie QUALCOMM'a podaje mniej, lub więcej informacji o sieci. Aby je odczytać można posłużyć się komendami AT, albo specjalistycznym oprogramowaniem, czyli QUALCOMM Product Support Tool (QPST) wraz QUALCOMM eXtensible Diagnostic Monitor (QxDM).
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
transm
### BAN ###

Gdzie można pobrać takie oprogramowanie i czy da się już osiągnąć tą potrzebę inf tech na modemie sierra wireless seria mc87xx, 881 czy option gtm 380 który posiadam

[ Dodano: 2010-06-29, 20:29 ]
transm pisze:Gdzie można pobrać takie oprogramowanie i czy da się już osiągnąć tą potrzebę inf tech na modemie sierra wireless seria mc87xx, 881 czy option gtm 380 który posiadam
Pobrałem wyżej wymienione aplikacje ver 2.7 i 3.19 w 1 aplikacji odpaliłem port com4 dla modemu gtm380 diagnostic odpalam 2 aplikacje i niestety nie podaje mi informacji zminic port na aplication?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

transm pisze:niestety nie podaje mi informacji zminic port na aplication?
Jeśli się program łączy, to jest ok. Po prostu nie wszystkie informacje są podawane. Musisz przejrzeć wszystkie zakładki i sprawdzić czy któraś z nich podaje jakieś informacje.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
transm
### BAN ###

Fakt oprogramowanie nie jest kontynuowane z simem play pokazuje część informacji o kanałach np moją lokalizacje to 978 981 976 pokazuje tez sygnały dla tych kan i chyba jak sektory. Oglądam zakładki gsm, w umts i wcdma nie pokazuje mi odpaliłem połączenie przez top net info ale chyba krzaczą sie porty dzięki za info jeśli masz jeszcze jakieś wieści dla mnie to czekam na ten temat.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

transm pisze:Oglądam zakładki gsm, w umts i wcdma nie pokazuje mi odpaliłem połączenie przez top net info ale chyba krzaczą sie porty
Całkiem możliwe. Najlepiej połączyć się i wyłączyć wszelkie menadżery. Co więcej niektóre informacje jak QCI są podawane podczas transmisji danych.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

transm pisze:wyżej wymienione aplikacje ver 2.7 i 3.19
QXDM 3.19 ?
Chyba 3.9.19 :hyhy:

Szukaj nowszej wersji, bo to już staroć jest niestety i z nowszymi terminalami może nie działać zbyt dobrze.
transm
### BAN ###

A macie namiary na nowsze wersje.? Aplikacje sa komercyjne.

Udało mi sie <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> troszkę nowsze wersje.

QXDM 3.12.624

QPST 2.7.360

niestety ale archiwa maja hasło

3.11.36 działa i 2.7.323 tyle te udało mi sie uruchomić jak coś znajdę dam znać:P

Tu już pokazuje mi więcej informacji..
Ostatnio zmieniony 2010-07-01, 18:40 przez transm, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

transm pisze:A macie namiary na nowsze wersje.? Aplikacje sa komercyjne.
Niestety pozostej tylko zakup tych aplikacji.
ODPOWIEDZ