[NEWS] Komisja Europejska otwiera śledztwo w sprawie importu

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

[NEWS] Komisja Europejska otwiera śledztwo w sprawie importu

Post autor: ja.michal »

Option Media Relations pisze:Dzisiaj (30 czerwca 2010 r.) Komisja Europejska wszczęła postępowanie antydumpingowe w sprawie importu modemów WWAN (wireless wide area networking) z Chin. Option zwrócił o zbadanie i natychmiastowe wprowadzenie rejestracji importowanych modemów ze względu na szkody, jakie powodują produkty sprowadzane na rynek Unii Europejskiej po cenach dumpingowych.
Tłumaczenie własne. ;)

Źródło i całość tekstu w języku angielskim w PDF.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Re: [NEWS] Komisja Europejska otwiera śledztwo w sprawie importu

Post autor: Chris-Kr »

Nie ma to, jak wolna konkurencja i "niewidzialna ręka rynku" ;)
Krzysztof
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Konkurencja konkurencją, dumping dumpingiem.

Winę ponosi i Option, który lokuje fabrykę modułów tam i instytucja UE, która zniosła cło na produkty elektronicznie sprowadzane spoza krajów UE.

Lepiej by było, jakby fabryki były na terytorium UE.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

ja.michal pisze:Lepiej by było, jakby fabryki były na terytorium UE.
Ano lepiej. Tylko teraz jest tak świat zorganizowany i wiele się w tej materii nie zmieni (chyba, że Chiny mają jakiś tajny plan w stylu Pinkiego i Mózga) ;)
colombo
Stały użytkownik forum

Post autor: colombo »

ja.michal pisze: Lepiej by było, jakby fabryki były na terytorium UE.
Lepiej dla kogo? Dla Ciebie, bo kupowałbyś 4-krotnie droższe produkty?
Lepiej niech KE się zajmie prostowaniem bananów, he he.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Lepiej dla kogo? Dla Ciebie, bo kupowałbyś 4-krotnie droższe produkty?
Lepiej dla pracowników danej fabryki, dla regionu i ogólnego PKB UE.
A produkty wcale nie byłyby 4-krotnie droższe od tych z oficjalnych kanałów dystrybucji. Bo nie oszukujmy się, koszt produkcji wyznacza tylko minimalną cenę i daleko mu do tego, co płacimy.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

colombo pisze:Lepiej dla kogo? Dla Ciebie, bo kupowałbyś 4-krotnie droższe produkty?
Dlaczego 4 kronie droższy? :] Chyba nawet kolego nie wiesz jaki jest koszt wyprodukowania takiego modemu.
Jo_gurt pisze:Lepiej dla pracowników danej fabryki, dla regionu i ogólnego PKB UE.
Dokładnie. :ok:

colombo, jeszcze jedno. Jakbyś chciał wiedzieć serwery Della są robione w Polsce. :]
colombo pisze:Lepiej niech KE się zajmie prostowaniem bananów, he he.
Chyba mało wiesz o KE i ogólnie UE.

[ Dodano: 2010-07-01, 16:22 ]
Jeszcze jedno. Optiony GT Combo EDGE, Icon 7.2, GT Max były produkowane w Irlandii. Tak się składa, że na terytorium UE i jakoś ceny nie odbiegały od innych. U operatorów przy umowach kosztowały tyle co ZTE czy Huawei.
Jakoś jednak dużo wyższa.
colombo
Stały użytkownik forum

Post autor: colombo »

ja.michal pisze: Dlaczego 4 kronie droższy? :] Chyba nawet kolego nie wiesz jaki jest koszt wyprodukowania takiego modemu.
Oczywiście, że nie wiem, ale to chyba oczywiste, że w Chinach musi być mniejszy - a zatem mój wydatek jako konsumenta też.
Jo_gurt pisze:Lepiej dla pracowników danej fabryki, dla regionu i ogólnego PKB UE.
Co mnie obchodzą pracownicy fabryki! Naprawdę w imię tego, żeby powiedzmy 2000 ludzi gdzieś w Europie miało pracę jesteś gotowy płacić za coś dużo drożej?(abstrahując od modemów)
PKB UE chyba nie istnieje, chociaż pewnie wyliczycz sobie można dowolny wskaźnik - mnie jeśli już najbardziej obchodzi PKB moje ;) i Polski. Przecież taki socjał niemiecki ma zdaje się ujemny wzrost gospodarczy.
colombo, jeszcze jedno. Jakbyś chciał wiedzieć serwery Della są robione w Polsce. :]
fajnie
colombo pisze:Lepiej niech KE się zajmie prostowaniem bananów, he he.
Chyba mało wiesz o KE i ogólnie UE.
Trochę wiem - to taka bardzo socjalistyczna, faszyzująca organizacja, która miejmy nadzieję szybko się rozpadnie.
[ Dodano: 2010-07-01, 16:22 ]
Jeszcze jedno. Optiony GT Combo EDGE, Icon 7.2, GT Max były produkowane w Irlandii. Tak się składa, że na terytorium UE i jakoś ceny nie odbiegały od innych. U operatorów przy umowach kosztowały tyle co ZTE czy Huawei..Jakoś jednak dużo wyższa
Nie rozumiem co to ma wspólnego z dumpingiem. Newsa rozumiem, że KE ma zareagować na to, że modemy z Chin są tańsze i wyprodukowane w UE nie sprzedają się tak dobrze. Mam dla niej propozycję - niech się odpinkoli i pozwoli mi samemu wybrać, czy chcę kupić te gorsze i tańsze. Bo jeśli się tym zajmie to będę musiał kupować drożej. I tyle.
Awatar użytkownika
guteq
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: guteq »

Proponuję na razie nie przesądzać, że UE bierze się za "regulowanie" rynku na korzyść Optiona, bo może się okazać, że jednak coś jest na rzeczy. Option właśnie wprowadza nową rodzinę modułów WWAN i jest taka ewentualność, że chińscy konkurenci próbują utrudnić rynkowy start tego sprzętu.

Bardzo nie lubię politycznych manipulacji przy wolnym rynku, ale w tym przypadku trzeba brać pod uwagę, że obaj chińscy konkurenci Optiona są od niego o wiele więksi i bez najmniejszego problemu mogą sobie pozwolić na "zadumpingowanie go na śmierć".

Tym bardziej, że dla nich modemy 3G czy moduły WWAN to tylko wisienka na wielkim tłustym torcie pt. "dochody z dostaw sprzętu radio/access/core dla rynku operatorskiego". A Option, pamiętajmy, utrzymuje się praktycznie wyłącznie ze sprzedaży modemów/kart/modułów WWAN.
Motywem ewentualnego dumpingu może być chęć odebrania europejskim operatorom alternatywnych źródeł terminali i dalszego ich uzależnienia od chińskich dostawców.

Pożyjemy, zobaczymy... samo prowadzenie śledztwa o niczym nie przesądza, poza tym nie sądzę by Option podejmował takie działania tylko dlatego że "Chińczycy psują im biznes".
Pozdro,
GutEQ
ODPOWIEDZ