Pomóżcie!!! WiFi - zrywane połączenie, wysoki Ping...

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
klusek89
Użytkownik forum

Pomóżcie!!! WiFi - zrywane połączenie, wysoki Ping...

Post autor: klusek89 »

Witam, proszę o pomoc, próbowałem już chyba wszystkiego: mam najnowsze stery do karty sieciowej (Intel WiFi Link 5100 AGN) najnowsze stery do routera (TP-LINK WR340G), skanowałem sieć WiFi w okolicy Inssiderem, wypróbowałem wszystkie kanały, a WiFi dalej co jakiś czas się zerwie, by za chwilę się połączyć, jak siedzę na neci to nie jest jakiś duży problem, ale jak gram w grę na necie, np. BFBC2, to wystarczy takie przerwanie i wywala mnie z gry;/, poza tym mam pingi wysokie na każdym kanale, różnice są minimalne, proszę o jakąś pomoc, bo nie wiem czy reklamować, router czy karte, czy jeszcze coś innego:D, prosze o pomoc, i z góry dziękuje:)

nie mam nawet skąd pożyczyć innego routera:(. Dodam jeszcze, że od października 2009, do kwietnia 2010 chodziło wszystko ładnie i bez problemów. Od kwietnia zaczęły się właśnie problemy:(. Ok będę używał dużych liter i kropek:D.
Ostatnio zmieniony 2010-07-04, 16:54 przez klusek89, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Pomóżcie!!! WiFi - zrywane połączenie, wysoki Ping...

Post autor: wojteks »

Na początek pożyczyłbym gdzieś inny router na testy żeby wykluczyć kartę WiFi.

Proszę używaj kropek i dużych liter na początku zdań, to co piszesz to bełkot!
Nie pomagam na PW!
NOTTI80
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: NOTTI80 »

Na początek sprawdź; -Źle ustawiona antena, -Uszkodzona antena -Uszkodzony kabel antenowy
Ile do nadajnika? Nadajnik 2,4GHz czy 5GHz? Antena widzi antene, tzn.widoczność wizualna? Zrób ping do bramy "ping xxx.xxx.x.x - t -l 65500 i go przedstaw, zobaczymy co i jak.
Ostatnio zmieniony 2010-07-04, 17:15 przez NOTTI80, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

NOTTI80 pisze:Ile do nadajnika? Nadajnik 2,4GHz czy 5GHz? Antena widzi antene,
Czy możesz przeczytać pierwszego posta ze zrozumieniem? Wiem że trudno się czyta ale ...
Nie pomagam na PW!
klusek89
Użytkownik forum

do nadajnika może z 7 - 8 metrów, nadajnik 2,4GHz, wizualna nie, jest dwie ściany dalej, a ten ping do bramy to nie wiem jak zrobić:D, o co chodzi? możesz wytłumaczyć?
NOTTI80

wojteks pisze:Czy możesz przeczytać pierwszego posta ze zrozumieniem? Wiem że trudno się czyta ale ...
Mało konkretów kolega przedstawił w swym problemie. Z tego co wiem, wyczytałem, to ów internet radiowy, co za tym idzie wszytko może to być.
Trochę się nauczyłem dzięki temu forum, też dzięki niektórym z was, co pomagali mi w mym problemie, ale nie otym mowa...

Jak to się mówi; urok radiówki, ze raz jest, raz nie. ale dobry sprzęt to podstawa.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-07-04, 18:30 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-07-04, 17:30 przez NOTTI80, łącznie zmieniany 1 raz.
klusek89
Użytkownik forum

kurde ale przez 7 miechów chodziło wszystko bez najmniejszego problemu, a tu teraz takie cuda. Ten router wszyscy polecali także myślałem, że to dobry sprzęt. Nie jest dobry?
NOTTI80

klusek89 pisze:do nadajnika może z 7 - 8 metrów, nadajnik 2,4GHz,
wizualna nie, jest dwie ściany dalej,
a ten ping do bramy to nie wiem jak zrobić:D,
Ping do AP (bazy) nadajnika. ping xxx.xxx.x.x -t -l 65500 jakie jest Ip do bramy to już nie wiem odczytaj na karcie wifi, bądź routerze. jak się przez nie łączysz.
przykład. DHCP przydziela ci jakiś numer IP powiedźmy 10.0.1.200 więc IP AP (baza) będzie najcześciej 10.0.1.1.
klusek89 pisze:...chodziło wszystko bez najmniejszego problemu, a tu teraz takie cuda?
Cary-mary! Tez takie miałem. Ale się uporałem.
Ostatnio zmieniony 2010-07-04, 17:37 przez NOTTI80, łącznie zmieniany 1 raz.
klusek89
Użytkownik forum

sory, ale nic nie czaje co mam zrobić, co to jest to: -t -l 65500:D, mam gdzieś wpisać to IP bramy czy co?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

NOTTI80 pisze:Jak to się mówi; urok radiówki, ze raz jest, raz nie. ale dobry sprzęt to podstawa.
Przestań głupoty pisać. Mam radiówkę już 4 rok i działa idealnie.

klusek89 pytałeś dostawcę czy nie modernizuje sieci?
NOTTI80

Jaco pisze:...Mam radiówkę... ...i działa idealnie.
Ja też mam już przeż 3-y latka i ogólnie nie narzekam, ale przyszedł czas na modernizacje urządzeń. A pisąc ze jest i nie ma, miałem na myśli czas kiedy są problemy. Ogólnie dobrze dobrany, postawiony link to zero problemów.

klusek89 napisz jeszcze raz jaki sprzęt posiadasz Z pierwszego twego postu wynika, ze łączysz się bezpośrednio za pomoczą karty wi-fi, bądź routera? Zero anteny na dachu, zero kabli? Pytam orientacyjnie, byśmy dobrze cię zrozumieli.
Awatar użytkownika
Jaco

klusek89 pisze:nie mam nawet skąd pożyczyć innego routera:
Więc pójdź do kolegi , koleżanki ze swoim routerem i sprawdź jak będzie się zachowywał z ich komputerem.

[mod]Coś mi się wydaje że kolega kradnie neta i go przyłapali.
[/mod]
NOTTI80

Jeśli korzystasz z sieci w sposób legalny, to zawsze mozna składać reklamacje.

[ Dodano: 2010-07-04, 21:18 ]
klusek89 pisze:...do nadajnika może z 7 - 8 metrów
Do AP/Routera masz podpietą antenę zewnętrzną, jeśli tak to jaką, i gdzie jest zainstalowana, tzn. zewnetrzna dach?

[ Dodano: 2010-07-04, 21:19 ]
Router rozdziela ci bezprzewodowo po domku sygnał?
Ostatnio zmieniony 2010-07-04, 20:22 przez NOTTI80, łącznie zmieniany 1 raz.
klusek89
Użytkownik forum

Mój router to TP-LINK WR340G, karta sieciowa w lapku to Intel WiFi Link 5100 AGN, przez router podpięty jest kablem internet do stacjonarnego kompa, i na nim funkcjonuje bez najmniejszego problemu, problem jest tylko z WiFi, nie mam żadnej anteny zewnętrznej, jest w routerze, dostawca jest UPC

tak bezprzewodowo do lapka, przez kabel do stacjonarki
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

klusek89 pisze:bezprzewodowo do lapka
No to nie pozostaje nic innego jak sprawdzić lapka z innym routerem albo co już powiedziano zabrać router do znajomych i sprawdzić z innymi komputerami po WiFi.
Nie pomagam na PW!
NOTTI80

O właśnie napisałeś o co ci tak konkretnie chodzi. Internet UPC Router TP-LINK WR340G, pod niego masz podpiętego kabelkiem do komputera stacjonarnego i bezprzewodowo na laptopa.
Pytanie; masz dostęp do Routera. tzn. login i hasło dostępu? Jak często włączasz/wyłączasz router?

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-07-04, 21:32 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-07-04, 20:31 przez NOTTI80, łącznie zmieniany 1 raz.
klusek89
Użytkownik forum

No wiem, w końcu muszę tak pewnie zrobić:(, poczekam jeszcze trochę, może się to jakoś unormuje, jakbyście może wpadli na coś jeszcze to dajcie znać:) Dzięki na razie za to wszystko;)

[ Dodano: 2010-07-04, 21:31 ]
Mam dostęp oczywiście, a ostatnio to co chwilę go włączałem i wyłączałem:D, i pomagało na chwilę, ale i tak później zrywa:(

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-07-04, 21:35 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-07-04, 20:35 przez klusek89, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco

Gdybyś miał telefon z WIFI też można sprawdzić czy router sieje sygnał.
NOTTI80

Kolega wojteks też ci dobrze radzi sprawdź u koleżanki, czy kolegi. U nich podłącz router, i zobacz czy ci sygnał da na laptopa.

A moze ustawienia ci się skasowały na karcie w laptopie. Jak masz przypisywanie; automatycznie czy ręcznie na roterze ustawione?
klusek89
Użytkownik forum

Gdybym miał:D Wezmę może jutro router i lapka do dziewczyny i sprawdzę czy u niej działa.

[ Dodano: 2010-07-04, 21:36 ]
Przypisywanie? Co to jest?:D

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-07-04, 21:36 ]
Proszę zacznij pisać używając wielkich liter na początki zdania.

[ Dodano: 2010-07-04, 21:50 ]
Koledzy, chyba mnie zabijecie ale trudno:D. Przypomniałem sobie, że ojciec ma netbooka:D. I właśnie sprawdzam połączenie. Jak na razie nie zerwało połączenia. Kurde jak to będzie wina mojej karty sieciowej to reklamować lapka?

[ Dodano: 2010-07-04, 22:48 ]
Ok, to wina mojej karty sieciowej w lapku:(. Cały czas netbook był połączony i ani razu nie zerwał, a laptop już 3 razy zerwał połączenie:(. Reklamować go od razu? Czy może wgrać stare stery? Albo jeszcze coś innego? Pomóżcie:(
Ostatnio zmieniony 2010-07-04, 20:36 przez klusek89, łącznie zmieniany 1 raz.
NOTTI80

klusek89 pisze: ...jak to będzie wina mojej karty sieciowej to reklamować lapka?
klusek89 pisze:...netbook był połączony i ani razu nie zerwał, a laptop już 3 razy zerwał połączenie... ...Reklamować go od razu? Czy może wgrać stare stery? Albo jeszcze coś innego?...

Spróbuj poszukać najpierw w necie najnowszych sterowników do swojej karty wifi z lapka i zainstaluj je. Potem ewentualnie wrazie niepowodzenia reklamacja.
Awatar użytkownika
Jaco

Ja tylko zapytam co używasz do łączenia. Jakiegoś oprogramowania do karty czy łączysz się poprzez Windowsa. System w pełni aktualizowany , ma jakieś serwis packi? Legalny?
klusek89
Użytkownik forum

Wszystko mam legalne, łączę poprzez windowsa, system w pełni aktualizowany. Wczoraj wieczorem jeszcze tak pomysłem, że może odinstalować kartę i potem zainstalować. I wiecie co jak na razie pomogło, wczoraj do 2 w nocy grałem w BFBC2 i ani razu nie zerwało połączenia. Ping też był w normie. Dało się grać. Także na razie zobaczę czy dalej będzie przerywać, a jak dalej to wtedy reklamację zrobię:)
Awatar użytkownika
Digitall

Post autor: Digitall »

1. Czy połączenie sieci zanika? Jaka jest siła sygnału na laptopie i/lub na routerze (jeśli router potrafi pokazać siłę sygnału klientów..)?

2. Czy router się wyłącza/restartuje w momencie zerwania połączenia (migające kontrolki)? Jeśli tak to proszę sprawdzić zasilanie routera, czy w sieci jest 230V, czy sąsiad nie tnie kamieni piłą powodując zakłócenia w sieci zasilającej??..

3. O co chodzi z pingiem? Czy ping jest duży do routera czy do serwerów internetowych? Jaka jest jego aktualna wartość, a jaka była wcześniej i w jakich godzinach?

Aby sprawdzić system można spróbować odpalić Ubuntu LiveCD na laptopie i chwilę potestować połączenie, co wykluczy problem z systemem, ale nie wykluczy problemu sprzętowego.
Aktualnie: bez limitu! [6Mbps ADSL] (((WiFi))) [Domowy LAN + (((WiFi)))]
Było: CSD, GPRS, EDGE, CDMA... same limity..
ODPOWIEDZ