Pomóżcie!!! WiFi - zrywane połączenie, wysoki Ping...
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Pomóżcie!!! WiFi - zrywane połączenie, wysoki Ping...
Witam, proszę o pomoc, próbowałem już chyba wszystkiego: mam najnowsze stery do karty sieciowej (Intel WiFi Link 5100 AGN) najnowsze stery do routera (TP-LINK WR340G), skanowałem sieć WiFi w okolicy Inssiderem, wypróbowałem wszystkie kanały, a WiFi dalej co jakiś czas się zerwie, by za chwilę się połączyć, jak siedzę na neci to nie jest jakiś duży problem, ale jak gram w grę na necie, np. BFBC2, to wystarczy takie przerwanie i wywala mnie z gry;/, poza tym mam pingi wysokie na każdym kanale, różnice są minimalne, proszę o jakąś pomoc, bo nie wiem czy reklamować, router czy karte, czy jeszcze coś innego:D, prosze o pomoc, i z góry dziękuje:)
nie mam nawet skąd pożyczyć innego routera:(. Dodam jeszcze, że od października 2009, do kwietnia 2010 chodziło wszystko ładnie i bez problemów. Od kwietnia zaczęły się właśnie problemy:(. Ok będę używał dużych liter i kropek:D.
nie mam nawet skąd pożyczyć innego routera:(. Dodam jeszcze, że od października 2009, do kwietnia 2010 chodziło wszystko ładnie i bez problemów. Od kwietnia zaczęły się właśnie problemy:(. Ok będę używał dużych liter i kropek:D.
Ostatnio zmieniony 2010-07-04, 16:54 przez klusek89, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Pomóżcie!!! WiFi - zrywane połączenie, wysoki Ping...
Na początek pożyczyłbym gdzieś inny router na testy żeby wykluczyć kartę WiFi.
Proszę używaj kropek i dużych liter na początku zdań, to co piszesz to bełkot!
Proszę używaj kropek i dużych liter na początku zdań, to co piszesz to bełkot!
Nie pomagam na PW!
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Na początek sprawdź; -Źle ustawiona antena, -Uszkodzona antena -Uszkodzony kabel antenowy
Ile do nadajnika? Nadajnik 2,4GHz czy 5GHz? Antena widzi antene, tzn.widoczność wizualna? Zrób ping do bramy "ping xxx.xxx.x.x - t -l 65500 i go przedstaw, zobaczymy co i jak.
Ile do nadajnika? Nadajnik 2,4GHz czy 5GHz? Antena widzi antene, tzn.widoczność wizualna? Zrób ping do bramy "ping xxx.xxx.x.x - t -l 65500 i go przedstaw, zobaczymy co i jak.
Ostatnio zmieniony 2010-07-04, 17:15 przez NOTTI80, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Czy możesz przeczytać pierwszego posta ze zrozumieniem? Wiem że trudno się czyta ale ...NOTTI80 pisze:Ile do nadajnika? Nadajnik 2,4GHz czy 5GHz? Antena widzi antene,
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
do nadajnika może z 7 - 8 metrów, nadajnik 2,4GHz, wizualna nie, jest dwie ściany dalej, a ten ping do bramy to nie wiem jak zrobić:D, o co chodzi? możesz wytłumaczyć?
-
Mało konkretów kolega przedstawił w swym problemie. Z tego co wiem, wyczytałem, to ów internet radiowy, co za tym idzie wszytko może to być.wojteks pisze:Czy możesz przeczytać pierwszego posta ze zrozumieniem? Wiem że trudno się czyta ale ...
Trochę się nauczyłem dzięki temu forum, też dzięki niektórym z was, co pomagali mi w mym problemie, ale nie otym mowa...
Jak to się mówi; urok radiówki, ze raz jest, raz nie. ale dobry sprzęt to podstawa.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-07-04, 18:30 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-07-04, 17:30 przez NOTTI80, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
kurde ale przez 7 miechów chodziło wszystko bez najmniejszego problemu, a tu teraz takie cuda. Ten router wszyscy polecali także myślałem, że to dobry sprzęt. Nie jest dobry?
-
Ping do AP (bazy) nadajnika. ping xxx.xxx.x.x -t -l 65500 jakie jest Ip do bramy to już nie wiem odczytaj na karcie wifi, bądź routerze. jak się przez nie łączysz.klusek89 pisze:do nadajnika może z 7 - 8 metrów, nadajnik 2,4GHz,
wizualna nie, jest dwie ściany dalej,
a ten ping do bramy to nie wiem jak zrobić:D,
przykład. DHCP przydziela ci jakiś numer IP powiedźmy 10.0.1.200 więc IP AP (baza) będzie najcześciej 10.0.1.1.
Cary-mary! Tez takie miałem. Ale się uporałem.klusek89 pisze:...chodziło wszystko bez najmniejszego problemu, a tu teraz takie cuda?
Ostatnio zmieniony 2010-07-04, 17:37 przez NOTTI80, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
sory, ale nic nie czaje co mam zrobić, co to jest to: -t -l 65500:D, mam gdzieś wpisać to IP bramy czy co?
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Przestań głupoty pisać. Mam radiówkę już 4 rok i działa idealnie.NOTTI80 pisze:Jak to się mówi; urok radiówki, ze raz jest, raz nie. ale dobry sprzęt to podstawa.
klusek89 pytałeś dostawcę czy nie modernizuje sieci?
-
Ja też mam już przeż 3-y latka i ogólnie nie narzekam, ale przyszedł czas na modernizacje urządzeń. A pisąc ze jest i nie ma, miałem na myśli czas kiedy są problemy. Ogólnie dobrze dobrany, postawiony link to zero problemów.Jaco pisze:...Mam radiówkę... ...i działa idealnie.
klusek89 napisz jeszcze raz jaki sprzęt posiadasz Z pierwszego twego postu wynika, ze łączysz się bezpośrednio za pomoczą karty wi-fi, bądź routera? Zero anteny na dachu, zero kabli? Pytam orientacyjnie, byśmy dobrze cię zrozumieli.
- Jaco
Więc pójdź do kolegi , koleżanki ze swoim routerem i sprawdź jak będzie się zachowywał z ich komputerem.klusek89 pisze:nie mam nawet skąd pożyczyć innego routera:
[mod]Coś mi się wydaje że kolega kradnie neta i go przyłapali.
[/mod]
-
Jeśli korzystasz z sieci w sposób legalny, to zawsze mozna składać reklamacje.
[ Dodano: 2010-07-04, 21:18 ]
[ Dodano: 2010-07-04, 21:19 ]
Router rozdziela ci bezprzewodowo po domku sygnał?
[ Dodano: 2010-07-04, 21:18 ]
Do AP/Routera masz podpietą antenę zewnętrzną, jeśli tak to jaką, i gdzie jest zainstalowana, tzn. zewnetrzna dach?klusek89 pisze:...do nadajnika może z 7 - 8 metrów
[ Dodano: 2010-07-04, 21:19 ]
Router rozdziela ci bezprzewodowo po domku sygnał?
Ostatnio zmieniony 2010-07-04, 20:22 przez NOTTI80, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
Mój router to TP-LINK WR340G, karta sieciowa w lapku to Intel WiFi Link 5100 AGN, przez router podpięty jest kablem internet do stacjonarnego kompa, i na nim funkcjonuje bez najmniejszego problemu, problem jest tylko z WiFi, nie mam żadnej anteny zewnętrznej, jest w routerze, dostawca jest UPC
tak bezprzewodowo do lapka, przez kabel do stacjonarki
tak bezprzewodowo do lapka, przez kabel do stacjonarki
- wojteks
- *** Administrator ***
No to nie pozostaje nic innego jak sprawdzić lapka z innym routerem albo co już powiedziano zabrać router do znajomych i sprawdzić z innymi komputerami po WiFi.klusek89 pisze:bezprzewodowo do lapka
Nie pomagam na PW!
-
O właśnie napisałeś o co ci tak konkretnie chodzi. Internet UPC Router TP-LINK WR340G, pod niego masz podpiętego kabelkiem do komputera stacjonarnego i bezprzewodowo na laptopa.
Pytanie; masz dostęp do Routera. tzn. login i hasło dostępu? Jak często włączasz/wyłączasz router?
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-07-04, 21:32 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Pytanie; masz dostęp do Routera. tzn. login i hasło dostępu? Jak często włączasz/wyłączasz router?
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-07-04, 21:32 ]
Ostatnio zmieniony 2010-07-04, 20:31 przez NOTTI80, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
No wiem, w końcu muszę tak pewnie zrobić:(, poczekam jeszcze trochę, może się to jakoś unormuje, jakbyście może wpadli na coś jeszcze to dajcie znać:) Dzięki na razie za to wszystko;)
[ Dodano: 2010-07-04, 21:31 ]
Mam dostęp oczywiście, a ostatnio to co chwilę go włączałem i wyłączałem:D, i pomagało na chwilę, ale i tak później zrywa:(
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-07-04, 21:35 ]
[ Dodano: 2010-07-04, 21:31 ]
Mam dostęp oczywiście, a ostatnio to co chwilę go włączałem i wyłączałem:D, i pomagało na chwilę, ale i tak później zrywa:(
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-07-04, 21:35 ]
Ostatnio zmieniony 2010-07-04, 20:35 przez klusek89, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jaco
Gdybyś miał telefon z WIFI też można sprawdzić czy router sieje sygnał.
-
Kolega wojteks też ci dobrze radzi sprawdź u koleżanki, czy kolegi. U nich podłącz router, i zobacz czy ci sygnał da na laptopa.
A moze ustawienia ci się skasowały na karcie w laptopie. Jak masz przypisywanie; automatycznie czy ręcznie na roterze ustawione?
A moze ustawienia ci się skasowały na karcie w laptopie. Jak masz przypisywanie; automatycznie czy ręcznie na roterze ustawione?
-
- Użytkownik forum
Gdybym miał:D Wezmę może jutro router i lapka do dziewczyny i sprawdzę czy u niej działa.
[ Dodano: 2010-07-04, 21:36 ]
Przypisywanie? Co to jest?:D
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-07-04, 21:36 ]
Proszę zacznij pisać używając wielkich liter na początki zdania.
[ Dodano: 2010-07-04, 21:50 ]
Koledzy, chyba mnie zabijecie ale trudno:D. Przypomniałem sobie, że ojciec ma netbooka:D. I właśnie sprawdzam połączenie. Jak na razie nie zerwało połączenia. Kurde jak to będzie wina mojej karty sieciowej to reklamować lapka?
[ Dodano: 2010-07-04, 22:48 ]
Ok, to wina mojej karty sieciowej w lapku:(. Cały czas netbook był połączony i ani razu nie zerwał, a laptop już 3 razy zerwał połączenie:(. Reklamować go od razu? Czy może wgrać stare stery? Albo jeszcze coś innego? Pomóżcie:(
[ Dodano: 2010-07-04, 21:36 ]
Przypisywanie? Co to jest?:D
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-07-04, 21:36 ]
Proszę zacznij pisać używając wielkich liter na początki zdania.
[ Dodano: 2010-07-04, 21:50 ]
Koledzy, chyba mnie zabijecie ale trudno:D. Przypomniałem sobie, że ojciec ma netbooka:D. I właśnie sprawdzam połączenie. Jak na razie nie zerwało połączenia. Kurde jak to będzie wina mojej karty sieciowej to reklamować lapka?
[ Dodano: 2010-07-04, 22:48 ]
Ok, to wina mojej karty sieciowej w lapku:(. Cały czas netbook był połączony i ani razu nie zerwał, a laptop już 3 razy zerwał połączenie:(. Reklamować go od razu? Czy może wgrać stare stery? Albo jeszcze coś innego? Pomóżcie:(
Ostatnio zmieniony 2010-07-04, 20:36 przez klusek89, łącznie zmieniany 1 raz.
-
klusek89 pisze: ...jak to będzie wina mojej karty sieciowej to reklamować lapka?
klusek89 pisze:...netbook był połączony i ani razu nie zerwał, a laptop już 3 razy zerwał połączenie... ...Reklamować go od razu? Czy może wgrać stare stery? Albo jeszcze coś innego?...
Spróbuj poszukać najpierw w necie najnowszych sterowników do swojej karty wifi z lapka i zainstaluj je. Potem ewentualnie wrazie niepowodzenia reklamacja.
- Jaco
Ja tylko zapytam co używasz do łączenia. Jakiegoś oprogramowania do karty czy łączysz się poprzez Windowsa. System w pełni aktualizowany , ma jakieś serwis packi? Legalny?
-
- Użytkownik forum
Wszystko mam legalne, łączę poprzez windowsa, system w pełni aktualizowany. Wczoraj wieczorem jeszcze tak pomysłem, że może odinstalować kartę i potem zainstalować. I wiecie co jak na razie pomogło, wczoraj do 2 w nocy grałem w BFBC2 i ani razu nie zerwało połączenia. Ping też był w normie. Dało się grać. Także na razie zobaczę czy dalej będzie przerywać, a jak dalej to wtedy reklamację zrobię:)
- Digitall
1. Czy połączenie sieci zanika? Jaka jest siła sygnału na laptopie i/lub na routerze (jeśli router potrafi pokazać siłę sygnału klientów..)?
2. Czy router się wyłącza/restartuje w momencie zerwania połączenia (migające kontrolki)? Jeśli tak to proszę sprawdzić zasilanie routera, czy w sieci jest 230V, czy sąsiad nie tnie kamieni piłą powodując zakłócenia w sieci zasilającej??..
3. O co chodzi z pingiem? Czy ping jest duży do routera czy do serwerów internetowych? Jaka jest jego aktualna wartość, a jaka była wcześniej i w jakich godzinach?
Aby sprawdzić system można spróbować odpalić Ubuntu LiveCD na laptopie i chwilę potestować połączenie, co wykluczy problem z systemem, ale nie wykluczy problemu sprzętowego.
2. Czy router się wyłącza/restartuje w momencie zerwania połączenia (migające kontrolki)? Jeśli tak to proszę sprawdzić zasilanie routera, czy w sieci jest 230V, czy sąsiad nie tnie kamieni piłą powodując zakłócenia w sieci zasilającej??..
3. O co chodzi z pingiem? Czy ping jest duży do routera czy do serwerów internetowych? Jaka jest jego aktualna wartość, a jaka była wcześniej i w jakich godzinach?
Aby sprawdzić system można spróbować odpalić Ubuntu LiveCD na laptopie i chwilę potestować połączenie, co wykluczy problem z systemem, ale nie wykluczy problemu sprzętowego.
Aktualnie: bez limitu! [6Mbps ADSL] (((WiFi))) [Domowy LAN + (((WiFi)))]
Było: CSD, GPRS, EDGE, CDMA... same limity..
Było: CSD, GPRS, EDGE, CDMA... same limity..