Antena do E122?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Yetoos
Początkujący użytkownik forum

Antena do E122?

Post autor: Yetoos »

Witam,
Otóż od jakiegoś czasu mieszkam poza w małej wiosce koło Elbląga (około 13 km.) - Kamionek Wielki.
No i z racji, że w miejscu w którym mieszkam, a dokładniej w nowo postawionym domu na lekkim wzgórzu (ogólnie to około 25 m n.p.m.) nie ma linii telefonicznych (TP obliczyło, że koszt podłączenia wyniósłby 10 tys to ja dziękuje), albo to zasięgu (w przypadku WiMAX z Netii) w moich rękach znalazł się blueconnect (niestety umowa już podpisana).

Ale tak powiem, nie zadowala mnie długie ładowanie stron, bo o ściąganiu to nie marzę, ale mogłoby lepiej strony ładować bo tak to człowiek nerwicy dostaje, zwłaszcza jak zauważy, że przekroczono limit czasu połączenia...

Tutaj moje pytanie. Co mógłbym zrobić/kupić? Antena? Jaka? Ponieważ nie mam zielonego pojęcia i się na tym nie znam, a nie chcę przepłacić.

Dodam, że z każdej strony w jakiejś odległości znajdują się drzewa. Od strony zalewu drzewa na przykład są za wysokie bo próbowaliśmy też postarać się o radiówkę która swój nadajnik ma w Batorowie ale nic z tego nie wyszło. Tak samo drzewa od strony Nadbrzeże/Suchacz stanowczo przewyższają mój dom.

Dodam jeszcze testy prędkości.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jeszcze screen z okna BC, poziom sygnału niby dobry i stale się utrzymuje na granicy 80-100%

Obrazek

Doradzicie mi coś?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Antena do E122?

Post autor: sp6huk »

Witaj.

Jak chcesz to możesz spróbować złapać sygnał UMTS, ale w twojej sytuacji może to okazać się bardzo trudne, gdyż teren jest dość mocno zalesiony - z drugiej strony, jest duża nadzieja, ponieważ wokół Kamionek Wielkich jest sporo node B Ery. Do najbliższego node B Ery masz ok. ~8 km, znajduje się on w Elblągu przy ul. Fromborskiej, lub drugi nieco dalej, przy ul. Janiny Porazińskiej - możesz też próbować z Krynicy Morskiej, i Kątów Rybackich. Dobrze by było jakbyś miał telefon, działający w technologii 3G - jeżeli posiadasz to będziemy działać dalej :) Gdybyś jednak nie złapał UMTS, to pozostaje tylko antena zewnętrzna, i kierowanie się na BTS, który jest obciążony w mniejszym stopniu. W tej technologii i tak za wiele nie osiągniesz, bo w Erze, EDGE jest przeważnie na poziomie nie większym jak 150-170 kb/s.
Yetoos

Z tą wielką nadzieją to ja już się nasłuchałem. :D

Dzięki, że mi to trochę zobrazowałeś. Niestety obecnie nie jestem w posiadaniu telefonu z technologią 3G, ale postaram się taki zdobyć jak tylko wrócę z weekendu nad morzem i wtedy napiszę co i jak :)

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Dobrze by było gdybyś pożyczył telefon z 3G, gdyż telefon jest (zazwyczaj) bardziej czuły od modemu, przez co jest większa szansa na złapanie sygnału UMTS.

PS. Próbowałeś na swoim modemie wymusić transmisję danych, tylko 3G ?
Yetoos

No więc tak. Wszedłem na piętro i przy oknie automatycznie złapało mi UMTS

Dodam, że przez chwilę mrugnęło HSPA

z UMTS normalnie się połączyłem. Postaram się zaraz bardziej sprawdzić te połączenie, u góry trwa remont i nie miałem za bardzo jak lapka umiejscowić.

Obrazek
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

No to dobrze jak da radę połączyć się z siecią :ok: Najlepiej zainstaluj sobie Top NetInfo , i podaj moc sygnału w jednostce dBm, kiedy łączysz się w technologii UMTS. W takim razie, telefon jest Ci już nie potrzebny. Teraz tylko kupić antenkę by trzeba ;)

PS. Rozumiem, że działa Ci internet jak połączysz się z siecią w technologii UMTS ?
Yetoos

W sumie to tam HSPA działa jako tako, ale tak działa jak laptop jest na oknie, jak sie schowam do domu to od razu traci sygnał.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

jeszcze jeden test

Obrazek

Tego UMTS ciężko utrzymać bo zaraz na HSPA przełącza.

Postaram się zrobić testy jak najszybciej.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Yetoos pisze:Tego UMTS ciężko utrzymać bo zaraz na HSPA przełącza
To bardzo dobrze :ok:

Widzę, że masz bardzo ładne transfery. Teraz pozostaje tylko kupno anteny zewnętrznej. Proponuję Ci zakup TAKIEJ anteny panelowej od Bestpartnera, lub TAKIEJ od Cybertecha.
Yetoos

Z tym pomiarem sygnału i zakupem anteny to się wstrzymam do niedzieli/poniedziałku, bo teraz muszę się spakować i jechać do miasta, no a jutro czeka mnie wyjazd dalej.

Dziękuje sp6huk za pomoc jaką mi tutaj udzieliłeś, teraz już wiem mniej więcej na czym stoję i może nie będzie tak tragicznie, chociaż teraz pewnie moim utrapieniem będzie limit 7 GB danych, no cóż... :cfaniak:

Pozdrawiam.
gigilio

Podobny problem z zasiegiem

Post autor: gigilio »

mam problem z netem ,mieszkam w miejscowości stare pole k.Malborka.
Nie ma tu żadnego dostawcy wlana,mam 2 blutki(E122) pracuja w Edge ,za słabe na moje wymagania.
Potrzebuje transfer min 512kb/s sciagam dużo danych(firma transportowa,dużo zapytań mail,zlecenia w pdf,doc)
Mieszkam na ulicy na której nie ma praktycznie zasiegu z zadnych sieci oprócz edge z ery.
Kupiłem antenki do tych blutków ,ale z tego co doczytałem podejrzewam ze przy 10 km do nadajnika 2100 mhz ta antenka nie wyłapie(napisze jak dojdą czy coś sie zmieniło w zasiegu)
Kablówka nie dochodzi.TP ,netia brak możliwości technicznych.mam karte z play-a ,<font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie rejestruje karty (podejrzewam brak zasiegu)
Jakieś rozwiązanie do 100 zł /mc??
Pomóżcie koledzy i koleżanki i podsuńcie jakieś logiczne rozwiązanie tego trójkąta bermudzkiego :/
Dorzucam logi z TNI może pomoga w ustaleniu rozwiązań:
Moc sygnału :-89dBm,45%,CSQ14,CID38702,2-S SE,LAC 47202
Moc w % czasami podbija do 75 % w zależności od ustawienia blutka w laptopie
gigilio

Post autor: gigilio »

Anteny doszły ,łapie nawet czasami HSUPA double,HSDPA trzymie ale -113dbm , 3% ,0 CSQ czy idzie jakoś jeszcze to ulepszyć ??z tego co wiem koło mnie mają z Ery EDGE ,dzwoniłem do Boku ery ,mają na jesien wymienić ten BTS na HSUPA,ale do tej pory musze jakos sie pomeczyć z łapaniem Malborka oddalonego o 14 km.
Jakieś wskazówki??
ODPOWIEDZ