Antena HSDPA
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Antena HSDPA
Siema
Myślę ostatnio nad zakupem anteny zewnętrznej na pasmo 2GHz (HSDPA). Mam już konektor antenowy do modemu Option GlobeSurfer 3G z końcówką FME. Mój BTS znajduję się 9.5km od mojego miejsca zamieszkania.
Myślę nad tą anteną co wy na to?
http://www.dipol.com.pl/antena_atk-16-2 ... _A7036.htm
Obawiam się tylko, że atk może być za małe jak na 10km.
Myślę ostatnio nad zakupem anteny zewnętrznej na pasmo 2GHz (HSDPA). Mam już konektor antenowy do modemu Option GlobeSurfer 3G z końcówką FME. Mój BTS znajduję się 9.5km od mojego miejsca zamieszkania.
Myślę nad tą anteną co wy na to?
http://www.dipol.com.pl/antena_atk-16-2 ... _A7036.htm
Obawiam się tylko, że atk może być za małe jak na 10km.
Który BTS najlepszy !?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Antena HSDPA
Jeżeli już chcesz kupować antenę to Panel 15dBi Bestpartnera lub Cybertecha, opisane na forum wiele razy.dagi12 pisze:co wy na to
Nie pomagam na PW!
-
- Obserwowany
Też zgadzam się że antena panelowa będzie lepszawojteks pisze:Jeżeli już chcesz kupować antenę to Panel 15dBi Bestpartnera lub Cybertecha

-
Ale ja wiem jak wybrać antenę, nie jestem laikiem w tych sprawach 
Tyko w sumie po co mam kupować tego bestpartnera
w porównaniu do dipola, którego podałem ma o 1 mniejszy zysk i w dodatku nie wiadomo jakie ma atk. Poza tym musiałbym dokupować nowy konektor antenowy do mojego optiona z końcówką "N", bo tylko takie wyjścia mają te panele bestpartnera. Co o tym myślicie?
A w sumie to czym się różni antena panelowa od takiej zwykłej kierunkowej?

Tyko w sumie po co mam kupować tego bestpartnera

A w sumie to czym się różni antena panelowa od takiej zwykłej kierunkowej?
Który BTS najlepszy !?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Te Yagi z Dipola będą miały niedługo 20 dBi...
Firma schodzi na psy już od dłuższego czasu.

Firma schodzi na psy już od dłuższego czasu.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ale może powiesz nam co to ATK? Bo z tego co wiem, to ATK-XX oznacza po prostu antenę Yagi o XX elementachdagi12 pisze:w porównaniu do dipola, którego podałem ma o 1 mniejszy zysk i w dodatku nie wiadomo jakie ma atk.

Przede wszystkim budową. A poza tym wiadomo, że anteny Yagi nie za dobrze działają w wyższych pasmach i na 2100MHz o wiele lepsza i mająca większe zyski jest antena panelowa.dagi12 pisze:A w sumie to czym się różni antena panelowa od takiej zwykłej kierunkowej?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Tomek7
- Stary wyga bezprzewodowy
Antenę Yagi bardzo ciężko jest ustawić
,kolega dostał taką z salonu Play bo powiedział że mieszka 10 Km od miasta.Ustawialiśmy ją z godzinę jest bardzo czuła, wymaga dobrego stabilnego mocowania, w porównaniu do mojej panelowej z Cybertecha to kosmos
(chodzi mi o ustawienie jej)

-
Chyba mnie przekonaliście do tej anteny bestpartnera. Trochę mnie to wyniesie bo będę jeszcze musiał dokupić konektor za 60zł, ale raczej się zdecyduje.

Byłem taki uparty bo po prostu jestem przekonany do dipola. Mam stamtąd antenę kierunkową na pasmo 900MHz (EDGE) i podwyższa mi ona zasięga z bts oddalonego o 10km z -83dBm do -51dBm, ponadto nie wiem jakim cudem odbiera HSDPA na -101dBm co umożliwia mi transfer do 150KB/s
Tak przy okazji chciałem odłączając antenę zauważyłem śmieszne zjawisko. W tej sekundzie gdy odłączam antenę od modemu zaczynają buczeć głośniki (tak jak ktoś do ciebie dzwoni, a komórka jest blisko głośników). A gdy ponownie podłączam antenę do modemu buczenie w sekundzie ustaje. Dodam, że modem znajduję się 2m od głośników. Ktoś wie czym spowodowane jest te ciekawe zjawisko?
Zapomniałem, że anteny panelowe mają tylko jeden element (panel)Yahoo pisze:Ale może powiesz nam co to ATK

Byłem taki uparty bo po prostu jestem przekonany do dipola. Mam stamtąd antenę kierunkową na pasmo 900MHz (EDGE) i podwyższa mi ona zasięga z bts oddalonego o 10km z -83dBm do -51dBm, ponadto nie wiem jakim cudem odbiera HSDPA na -101dBm co umożliwia mi transfer do 150KB/s
Tak przy okazji chciałem odłączając antenę zauważyłem śmieszne zjawisko. W tej sekundzie gdy odłączam antenę od modemu zaczynają buczeć głośniki (tak jak ktoś do ciebie dzwoni, a komórka jest blisko głośników). A gdy ponownie podłączam antenę do modemu buczenie w sekundzie ustaje. Dodam, że modem znajduję się 2m od głośników. Ktoś wie czym spowodowane jest te ciekawe zjawisko?
Który BTS najlepszy !?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Antena TeleKomunikacyjnaYaHooo pisze:Ale może powiesz nam co to ATK?

[ Dodano: 2010-07-10, 21:19 ]
Buczenie powoduje detekcja pasożytnicza pola elektromagnetycznego emitowanego przez modem.dagi12 pisze:Ktoś wie czym spowodowane jest te ciekawe zjawisko?
Gdy podłaczasz antenę zewnętrzną to antena wbudowana w modem jest odlączana.
[ Dodano: 2010-07-10, 21:21 ]
Ma zazwyczaj wiele elementów, są one wytrawione na płytce drukowanej (panelu).Patryk pisze:Zapomniałem, że anteny panelowe mają tylko jeden element (panel)
Nawet panel w formie biquada ma dwa elementy (promiennik +reflektor).
[ Dodano: 2010-07-10, 21:22 ]
E tam...kąty połowy mocy ma bardzo podobne do paneli o podobnych zyskach.Tomek7 pisze:Antenę Yagi bardzo ciężko jest ustawić
Cięzko jest ustawić parabolę...
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
W sumie antena poza pasmem użytkowym tez ma jakiś zysk. Dlatego antena GSM w paśmie UMTS może odebrać jakiś śladowy zasięg.dagi12 pisze:ponadto nie wiem jakim cudem odbiera HSDPA na -101dBm co umożliwia mi transfer do 150KB/s
To ja wiem, ale jak przeczytałem "nie wiadomo ile ma atk" to pomyślałem o tym jako jakiejś jednostcePatryk pisze:Antena TeleKomunikacyjna![]()

Ja bym jeszcze powiedział, że antena kierunkowa nie powoduje buczenia ponieważ wiązka jest wysyłana tylko w kierunku BTS'a. Jeśli wzmacniacz który buczy bez anteny zewnętrznej postawimy tak, że wiązka emitowana przez antenę kierunkową podłączoną do modemu przebiega przez wzmacniacz, to dalej będzie buczeć.Patryk pisze:Buczenie powoduje detekcja pasożytnicza pola elektromagnetycznego emitowanego przez modem.
Gdy podłaczasz antenę zewnętrzną to antena wbudowana w modem jest odlączana.
Pozdrawiam YaHooo 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Wystarcza inne umiejscowienie anteny zewnętrznej.YaHooo pisze:Ja bym jeszcze powiedział, że antena kierunkowa nie powoduje buczenia ponieważ wiązka jest wysyłana tylko w kierunku BTS'a
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Czyli gdybym nakierował antenę na modem to znowu zaczęłoby mi niemiłosiernie buczeć 

Który BTS najlepszy !?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie na modem tylko na sprzęt audio, oj wtedy mogło by być bardzo nieciekawie.dagi12 pisze:Czyli gdybym nakierował antenę na modem
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Dokłaniekrystianb pisze:Wystarcza inne umiejscowienie anteny zewnętrznej.

A nawet mocniej, bo wiązka byłaby bardziej skupiona i zakłócenia byłyby większe.dagi12 pisze:znowu zaczęłoby mi niemiłosiernie buczeć![]()
Pozdrawiam YaHooo