Przeróbka anteny ATK 20 900MHz na CDMA

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
cwany
Początkujący użytkownik forum

Przeróbka anteny ATK 20 900MHz na CDMA

Post autor: cwany »

Witam. Czy jest możliwe przerobienie anteny ATK 20/850-960 MHz na antenę do odbioru CDMA? Anteny do CDMA mają chyba dłuższe te "rurki", ale czy ważny jest ich rozstaw i ilość na antenie?.
Mam antenę ATK 20 i szukam w tej chwili jakieś alternatywy dla iPlusa w postaci internetu w CDMA. Dlatego chciałbym jak najtańszym kosztem ewentualnie przerobić antenę. Wiem - ceny tych anten są niewielkie ale chodzi też o zrobienie czegoś własnymi rękoma... :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Przeróbka anteny ATK 20 900MHz na CDMA

Post autor: YaHooo »

cwany pisze:Witam. Czy jest możliwe przerobienie anteny ATK 20/850-960 MHz na antenę do odbioru CDMA?
Z tego co wiem to w Polsce mamy takie częstotliwości CDMA:
=> CDMA420 (Nordisk)
=> CDMA450 (Orange)
=> CDMA850 (Sferia)

O ile na te dwa pierwsze pasma zastosowanie anteny którą masz na myśli nie ma sensu, o tyle można by próbować sotosować antenę ATK 20 na pasmo CDMA850. Ale należy się liczyć z tym, że będzie ona najprawdopodobniej mieć nieco mniejszy zysk niż deklarowany.
cwany pisze:Anteny do CDMA mają chyba dłuższe te "rurki", ale czy ważny jest ich rozstaw i ilość na antenie?.
Wymiary promienników zależą od częstotliwości działania, natomiast ich ilość jest zależna od zysku anteny.
cwany pisze:Dlatego chciałbym jak najtańszym kosztem ewentualnie przerobić antenę.
Moim zdaniem przerabianie anteny na inne pasmo zupełnie mija się z celem. Dlatego lepiej kupić coś gotowego, ewentualnie już jak chcesz to możesz poszukać informacji jak zrobić antenę typu Yagi na interesujące Cię pasmo CDMA :)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

YaHooo pisze:o tyle można by próbować sotosować antenę ATK 20 na pasmo CDMA850. Ale należy się liczyć z tym, że będzie ona najprawdopodobniej mieć nieco mniejszy zysk niż deklarowany.
Antena ATK20 (i ATK10) była zaprojektowana i stosowana masowo właśnie na początku w paśmie CDMA850.

[ Dodano: 2010-07-10, 21:05 ]
cwany pisze:Wiem - ceny tych anten są niewielkie ale chodzi też o zrobienie czegoś własnymi rękoma...
Po usunięciu elementów pasywnych i dipola zostanie Ci boom (maszt) z ATK20 - możesz wyliczyć za pomocą kalkulatorów dostępnych w Internecie wymiary elementów dla pasma 450 i wykonać taką antenę w oparciu o stary boom - prawdopodobnie będziesz musiał go skrócić.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Patryk pisze:Antena ATK20 (i ATK10) była zaprojektowana i stosowana masowo właśnie na początku w paśmie CDMA850.
A to tego nie wiedziałem. Czyli do Sferii można śmiało używać ATK-20.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Patryk pisze:prawdopodobnie będziesz musiał go skrócić.
I zrobić nowe elementy pasywne bo te z anteny na 900MHz będą za krótkie.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ja.michal pisze:I zrobić nowe elementy pasywne bo te z anteny na 900MHz będą za krótkie.
Dipol pętlowy też będzie za mały. Sam boom to niewielka pociecha reszta się nie nadaje. Aha i jeszcze kabel się nadaje.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Dlatego proponuję robić antenę z nowych ceowników, a jeszcze lepiej kupić gotową bo one są stosunkowo tanie (od 22zł sama antena w dipolu).
No chyba, że ma się chęci samemu coś zbudować i w większych rozmiarach niż można kupić.
ODPOWIEDZ