po pierwsze - jestem laikiem;]
Mamy z dziewczyną neta bezprzewodowego 20 Mbit / 1024 kbit, router Zyxel 2602HW-D1A.
Chciałbym aby ktoś wytłumaczył mi jak to działa.
Mamy dwa laptopy ale każdy z nich ciągnie maxymalnie 54mbs jak widze a jak podłącze kabel router-laptop i ciągne neta z kabla (mam zaznaczone na 100 full duplex) to ciągnie pełne 20mb bo na speedteście sprawdzałem, a na wifi na laptopie 54mbs czyli max 12mbitów, czyli połowe z tego.
Czy jak jedziemy na dwa kompy na wifi to sygnał jakoś inteligentnie sie rozdziela między te dwa komputery czy nie używamy maxymalnej prędkości? bo jeśli nie to nie ma sensu na laptopy nasze kupować 20mbit.
czy da sie rozdzielić sygnał żeby na dwa kompy mieć po 10mbit ? jeśli tak to sobie znajde tylko prosze o odp czy sie da;]
z góry dzieki za odp
pzdr
b.
Laptop wifi -> 54mbs, Laptop LAN 100 mbs, pytanie
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Laptop wifi -> 54mbs, Laptop LAN 100 mbs, pytanie
Po pierwsze te prędkości 54 oraz 100mb/s to są maksymalne prędkości jakie można osiągać w sieci i do internetu nie mają za wiele. Ponieważ nie przeskoczysz ograniczenia Twojego łączabejbex pisze:Mamy dwa laptopy ale każdy z nich ciągnie maxymalnie 54mbs jak widze a jak podłącze kabel router-laptop i ciągne neta z kabla (mam zaznaczone na 100 full duplex) to ciągnie pełne 20mb bo na speedteście sprawdzałem, a na wifi na laptopie 54mbs czyli max 12mbitów, czyli połowe z tego.

Po drugie to, że na kablu osiągasz max Twojego łącza, to bardzo dobrze. A test poprzez wi-fi to ja bym zrobił jak mam podłączony jeden komputer, bo pewnie robisz jak masz dwa połączone?
Przyczyn tego, że nie możesz osiągnąć maksymalnej prędkości po wi-fi może być dużo. Możesz mieć zasyfiony eter (możesz to sprawdzić wykrywając dostępne sieci bezprzewodowe za pomocą programu którego używasz do łączenia się z routerem). Możesz również mieć za słaby zasięg, dlatego test wykonaj stawiając komputer jakieś 50-100cm od routera. Jak również może speedtest się mylić, dlatego pobierz na raz kilka plików ze strony http://noc.gts.pl/ Istnieje jeszcze możliwość, że router sobie nie radzi z takimi prędkościami i trzeba go wymienić na inny, lepszy. Tu by było bardzo dobrze jakby się wypowiedział jakiś znawca sprzętu.
Niestety tu panuje zasada kto pierwszy, ten lepszy. Może być sytuacja, że pierwszy komputer będzie pobierał coś za pomocą torrentów i wysyci tak łącze, że na drugim komputerze strony www będą się otwierać bardzo wolno.bejbex pisze:Czy jak jedziemy na dwa kompy na wifi to sygnał jakoś inteligentnie sie rozdziela między te dwa komputery czy nie używamy maxymalnej prędkości?
Niestety tu Ci nie pomogę, ale powiem tylko, że w najprostrzych routerach nie da się tego zrobić. Jednak (uwaga, nie jestem pewny) po zainstalowaniu alternatywnego softu do routera zarządzanie pasmem będzie mieć większe możliwości.bejbex pisze:czy da sie rozdzielić sygnał żeby na dwa kompy mieć po 10mbit ? jeśli tak to sobie znajde tylko prosze o odp czy sie da;]
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Początkujący użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Laptop wifi -> 54mbs, Laptop LAN 100 mbs, pytanie
Może troszkę dokładniej jeszcze o WiFi:
Standard 802.11g przewiduje 54Mbps przy założeniach:
- liczymy razem ruch up i down, w tym narzut technologiczny WiFi
- jest jeden komputer podłączony do AP
- mamy idealne warunki sygnałowe
W tym przypadku na pewno ograniczają cię dwa pierwsze warunki, bo:
- przy 54Mbps up+down+nagłówki tak na prawdę na down jest ok 25Mbps
- dzieląc to na dwa lapy masz po ok 12Mbps/głowę
- "gorszy" eter - jeszcze mniej
Rozwiązaniem w twoim przypadku byłby 802.11n, ale wszystkie urządzenia (czyt. laptopy i router) musiały by działać w tym standardzie.
Standard 802.11g przewiduje 54Mbps przy założeniach:
- liczymy razem ruch up i down, w tym narzut technologiczny WiFi
- jest jeden komputer podłączony do AP
- mamy idealne warunki sygnałowe
W tym przypadku na pewno ograniczają cię dwa pierwsze warunki, bo:
- przy 54Mbps up+down+nagłówki tak na prawdę na down jest ok 25Mbps
- dzieląc to na dwa lapy masz po ok 12Mbps/głowę
- "gorszy" eter - jeszcze mniej
Rozwiązaniem w twoim przypadku byłby 802.11n, ale wszystkie urządzenia (czyt. laptopy i router) musiały by działać w tym standardzie.
Zasadniczo przyjęło się zwać netem "bezprzewodowym" taki, który dostarczony jest do twojego lokalu bezprzewodowo. Wy macie ADSL, który jak najbardziej działa na kablu.bejbex pisze:Mamy z dziewczyną neta bezprzewodowego 20 Mbit / 1024 kbit, router Zyxel 2602HW-D1A.