Kupiłem , dobry wybór ?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dav000
Użytkownik forum

Kupiłem , dobry wybór ?

Post autor: dav000 »

Witam , jako że miałem troszkę słaby zasięg zakupiłem takową antenę :

http://cgi.ebay.de/UMTS-Antenne-11-dBi- ... 4cf03d7d6a

Wcześniej, zarówno w mobile partner jak i topnet info zasięg HSDPA oscylował między jedną a dwoma kreskami (hauwei e160). Kolejny metr od okna przyczyniał się czasem na włączenie GPRS.
Dziś po podłączeniu anteny (na balkonie) mam 5 kresek, rzadko 4. Czyli zysk 3 kreski !

Ale że nie znam się tak jak wy na tym , sprawdziłem na speedtest.net parametry.
W sumie nic się nie zmieniło : ping ok 140, downl 2,75 MB, upl 0,30

Spodziewałem się lepszych rezultatów, ale rozumuje to tak , że antena nie przyspieszy mi internetu. Więc co zyskuje, drodzy forumowicze?
Stabilność łącza, czy może coś innego.

Tłumaczę sobie to tak: jak rozmawiam z kimś przez kom, mając 1 kreskę słyszę kogoś z przerwami, trzaskami itd
Czy internet z jedną kreską też objawia się dłuższym łączeniem, przerywaniem itd.

pozdrawiam wszystkich
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Kupiłem , dobry wybór ?

Post autor: ja.michal »

Ta antena lepiej działa na samochodzie jednak. ;)

A co jak będzie 6 kresek w innym managerze? :cfaniak:
Sprawdź lepiej poziom sygnału w dBm i CSQ bez anteny i z anteną. Wtedy będzie to miarodajne.

Dzięki antenie masz właśnie większą stabilność łącza. Prawdopodobnie masz mniejszy czas odpowiedzi do serwera.

Jednak to wszystko jak i prędkość łącza zależy od obciążenia stacji bazowej i wyjścia na świat jakie ma.

Prędkość którą uzyskałeś (2.75 Mb/s, bp 2.75 MB/s to 22 Mb/s) to maksymalna prędkość jaką można faktycznie uzyskać na modemie z obsługą HSDPA 3.6.
Upload też praktycznie max bo w tym modemie jest do 0.384 Mb/s.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ja.michal pisze:Sprawdź lepiej poziom sygnału w dBm i CSQ bez anteny i z anteną. Wtedy będzie to miarodajne.
Oczywiście przy modemie w tym samym miejscu co antena zewnętrzna.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
dav000
Użytkownik forum

gdzie to sprawdzić ?
w topnet info?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

dav000 pisze:w topnet info?
Tak.
dav000
Użytkownik forum

ja.michal pisze:Prędkość którą uzyskałeś (2.75 Mb/s, bp 2.75 MB/s to 22 Mb/s) to maksymalna prędkość jaką można faktycznie uzyskać na modemie z obsługą HSDPA 3.6.
Upload też praktycznie max bo w tym modemie jest do 0.384 Mb/s.
Nawet nie wiedziałem ze ten modem jest wolniejszy.
Który z huawei z tym samym wejściem na antenę zew ma pełną prędkość HSDPA ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

dav000 pisze:Który z huawei z tym samym wejściem na antenę zew ma pełną prędkość HSDPA ?
Technicznie 3.6 osiągalne jest w warunkach laboratoryjnych. Zwykle nie da się osiągnąć pełnej prędkości 3.6Mb/s.

Dla zobrazowania. Test zrobiłem przed chwilą na Huawei E160 i na Sierra Wireless MC8700 w skorupie po Option iCon 7.2.
MC8700 ma teoretycznie HSPA+ do 21.1Mb/s, ale nie ma tej technologii u mnie. Tylko HSPA 7.2/2.0 (prawdopodobnie przycięty upload do 1Mb/s).
Test jest praktycznie od razu zrobiony. Ten sam serwer i ten sam node B (nawet ten sam sektor).

E160
http://www.speedtest.net/result/879839584.png

MC8700
http://www.speedtest.net/result/879841715.png

Jak widać modem ma znaczenie. Nawet po pingach widać.

[ Dodano: 2010-07-14, 23:23 ]
Jeszcze jeden ze Sierry.
http://www.speedtest.net/result/879847352.png

Jak widzisz 7.2 nie da się osiągnąć. Zawsze jest mniej.
No pod Linuksem jeden z kolegów osiągał 7-7.2Mb/s, ale do tego miała antenę kierunkową mimo, że miał może 100m za oknem node B.
dav000
Użytkownik forum

Pomierzyłem .... i się wkurzyłem . Będę podawał tak jak stoi w programie : dbm, %, CSQ

Gdy laptop stoi w pokoju nie daleko okna sygnał tylko z modemu jest: 91, 35, 11
Po podłączeniu anteny która stoi na balkonie (jakieś 1,5 metra dalej od lapt) : 83,48,15

No ale czysty zysk sprawdzam jak mówi krystianb, w tym samym miejscu - laptop 0,5 metra za oknem z skierowanym modemem na zwenątrz plus antena : 83, 48, 15
A teraz zaskoczenie , jak wyciągnąłem antenę zew sygnał z samego modemu :
79 , 54, 17 !!!!!!!!!!!!

Kurde co co ona zakłóca???

Fakt jest taki, całość będzie podpięta do routera 3G . Nie cierpię jak z lapka wystają mi jakieś ogórkowate modemy, już jeden połamałem. Więc że tak powiem całość "wyciągnę " na zewnątrz, modemu huawei nie wystawię za okno bo mi zamoknie, a tą antenę tak.

Teraz jestem na sofie, antena na zew, sam modem ma sygnał 38% , z anteną 41%.
Gdy przykładowo położę rekę na samym modemie bez anteny sygnał spada do 25% z anteną w ogóle nie spada.
Można zatem twierdzić ze antena coś daje?
Jak jest lepiej jak modem i antena są blisko czy jak najdalej?

Pytanie do ja.michał ten modem Sierra Wireless MC8700, jest ok tylko ja potrzebuje ewentualnie na usb , bym go podpiął do rutera 3G
Jest coś porównywalne?

PS rozumiem że dbm ma być jak najmniejsze , procent i CSQ największe. CO to jest te CSq?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

dav000 pisze:Kurde co co ona zakłóca???
Nic.
Ta antena na 2GHz ma zysk -2dBi (sama antena ma pewnie 0, tłumienie kabli i złącz -2) To i tak całkiem nieźle jak na taki badziew.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
dav000
Użytkownik forum

Czemu badziew? miała byc 11 dBi, skąd ja mam wiedzieć czy towar wystawiony na aukcjach faktycznie odpowiada parametrom podanym przez sprzedawcę.

Są jakieś znane , dobre firmy produkujące dobry sprzęt?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

dav000 pisze:rozumiem że dbm ma być jak najmniejsze , procent i CSQ największe. CO to jest te CSq?
Nie, CSQ oraz dBm mają być jak największe. Popatrz, że wartości dBm są ujemne, zatem jest prawdziwa zależność:

Kod: Zaznacz cały

-90dBm < -80dBm
Co do tego co to jest CSQ, to jest poprostu wartość mocy sygnału podawana przez modem. Wiąże się bezpośrednio z wartością w dBm za pomocą prostego wzoru:

Kod: Zaznacz cały

P[dBm] = -113 + 2*P[CSQ]
dav000 pisze:Czemu badziew? miała byc 11 dBi, skąd ja mam wiedzieć czy towar wystawiony na aukcjach faktycznie odpowiada parametrom podanym przez sprzedawcę.
To czasem widać po wykonaniu anteny. Ważna jest też firma produkująca antenę. Jeśli jest to jakiś home-made, albo Yagi.pl to wiadomo, że ta antena może posłużyć jako wieszak. Jeśli jest to antena uznanego producenta jak Bestpartner, Cybertech, czy nawet Diopl (tylko, że oni robią lepsze anteny na pasmo 900MHz, do UMTS'u już nie za bardzo) to śmiało można kupować taką antenkę, gdyż została już niejednokrotnie sprawdzona w bojach.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
dav000
Użytkownik forum

Za dwa dni będę w miejscu do którego to wszystko przygotowuje. Wtedy sprawdzę tą antenę. Te strony co podałeś YaHooo , rzeczywiście wyglądają na poważne firmy.

Jeśli się okaże że będę potrzebował anteny kierunkowej , pozwolę sobie jeszcze raz spytać Was o fachową radę.

Tymczasem dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

dav000 pisze:Te strony co podałeś YaHooo , rzeczywiście wyglądają na poważne firmy.
Mamy bardzo wielu zadowolonych użytkowników tych anten :)
dav000 pisze:Jeśli się okaże że będę potrzebował anteny kierunkowej , pozwolę sobie jeszcze raz spytać Was o fachową radę.
Zapraszamy ponownie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ