Prośba o pomoc w konfiguracji karty TP-LINK WN321G

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jaceskor
Początkujący użytkownik forum

Prośba o pomoc w konfiguracji karty TP-LINK WN321G

Post autor: jaceskor »

Witam!
Proszę o pomoc w ustawieniu karty odnośnie ładowania się przy starcie systemu XP.
Karta działa poprawnie, łączy z dostępną siecią bezproblemowo lecz za każdym razem jak nastąpi reset komputera to muszę się logować do sieci ponownie, a chciałbym żeby to nastąpiło automatycznie podczas startu systemu.
Pozdrawiam Jacek.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Prośba o pomoc w konfiguracji karty TP-LINK WN321G

Post autor: YaHooo »

Zakładam, że używasz mechanizmu wbudowanego w WindowsXP do łączenia się z siecią wi-fi. Musisz przejść tak: Panel Sterowania -> Połączenia sieciowe -> Twoja karta wi-fi -> prawa mysz -> Właściwości -> zakładka Sieci bezprzewodowe -> w sekcji Sieci preferowane zaznaczasz swoją sieć i klikasz Właściwości, jeśli nie masz swojej sieci na liście klikasz Dodaj -> jeśli dodajesz nową sieć wypełniasz dane na kartach Skojarzenie oraz Uwierzytelnianie, jeśli masz już dodaną, to od razu przechodzisz do zakładki Połączenie -> zaznaczasz opcję Połącz, gdy ta sieć jest w zasięgu. Od teraz Windows jak tylko wykryje Twoją sieć, będzie się z nią łączyć automatycznie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
jaceskor

YaHooo pisze:Zakładam, że używasz mechanizmu wbudowanego w WindowsXP do łączenia się z siecią wi-fi. Musisz przejść tak: Panel Sterowania -> Połączenia sieciowe -> Twoja karta wi-fi -> prawa mysz -> Właściwości -> zakładka Sieci bezprzewodowe -> w sekcji Sieci preferowane zaznaczasz swoją sieć i klikasz Właściwości, jeśli nie masz swojej sieci na liście klikasz Dodaj -> jeśli dodajesz nową sieć wypełniasz dane na kartach Skojarzenie oraz Uwierzytelnianie, jeśli masz już dodaną, to od razu przechodzisz do zakładki Połączenie -> zaznaczasz opcję Połącz, gdy ta sieć jest w zasięgu. Od teraz Windows jak tylko wykryje Twoją sieć, będzie się z nią łączyć automatycznie.
Witam!
No niestety nie używam programu Windowsa lecz program TP-Linka który się załadował podczas instalacji a niestety jest w j.angielskim a ja nie za bardzo. Próbowałem różne metody ale misie nie udało.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

jaceskor pisze:No niestety nie używam programu Windowsa lecz program TP-Linka który się załadował podczas instalacji a niestety jest w j.angielskim a ja nie za bardzo.
Niestety nie znam tego oprogramowania, ale powinna być gdzieś opcja w profilach, żeby łączył zawsze jak znajdzie sieć. A ja bym Ci radził odinstalować to oprogramowanie i łączyć się za pomocą mechanizmów wbudowanych w Windows XP i będzie ok. Chyba, że znajdzie się na forum osoba która wie gdzie dokładnie znajduje się opcja o której napisałem na początku.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
jaceskor

YaHooo pisze:A ja bym Ci radził odinstalować to oprogramowanie i łączyć się za pomocą mechanizmów wbudowanych w Windows XP i będzie ok. Chyba, że znajdzie się na forum osoba która wie gdzie dokładnie znajduje się opcja o której napisałem na początku.
I tu jest problem, nie wiem czemu jak korzystałem z mechanizmu Windowsa to nie wykrywał tej sieci z której korzystam, dopiero po zainstalowaniu programu z TP-Link tą sieć wykrył.
No i dla tego liczę na osobę która korzysta z tego oprogramowania i mi coś podpowie - ale dzięki za porady.
Ostatnio zmieniony 2010-07-16, 15:53 przez jaceskor, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

jaceskor pisze:I tu jest problem, nie wiem czemu jak korzystałem z mechanizmu Windowsa to nie wykrywał tej sieci z której korzystam, dopiero po zainstalowaniu programu z TP-Link tą sieć wykrył.
Akurat nie miałem styczności z kartami TP-LINK'a wiec nawet nie wiem od czego zacząć. Dlatego może ktoś się znajdzie kto będzie wiedział co i jak.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Ja mam ta kartę tylko pod W7 ale widze na stronie producenta ,ze menadżer jest taki sam,dziwne bo gdy połączysz się z siecią(za pomocą oryginalnego oprogramowania)staje się ona domyślna i powinno łączyć się samo za każdym razem gdy włączasz komputer.

Spróbuj najpierw sterowników http://www.tp-link.com/support/download ... L%2DWN321G jak masz starsze zainstaluj bo nie wiem czy z płyty instalowałeś czy ze strony producenta.Jak masz aktualne to będziemy myśleć dalej :)

Popatrzyłem jak to jest i jak nie chce się samo łączyć możesz utworzyć profil pierwsza ikona po lewej http://hejkumkejkum.wen.ru/1.JPG następnie wybierasz swoja siec (SSID) http://hejkumkejkum.wen.ru/2.JPG jak jest zabezpieczona hasłem wchodzisz w zakladke Aut./Encrypt. i wpisujesz tam odpowiednie haslo nastepnie klikasz ok http://hejkumkejkum.wen.ru/3.JPG następnie zaznaczasz profil w oknie i klikasz aktivate i tyle na temat
ODPOWIEDZ