Witam.....Tragiczy zasięg...w Iplus

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
CdoS
Początkujący użytkownik forum

Witam.....Tragiczy zasięg...w Iplus

Post autor: CdoS »

Dzieńdobry. Mój problem polega na tym że mam internet Iplus mieszkam w wiosce (ten internet się w ogóle nie nadaje w wiosce).Grm sporo w gry przez neta i problem jest taki że mój internet loguje sie w technologii EDGE co powoduje wywalenia z serwera ale kiedyś przez przypadek znalazłem w ustawieniach ilpus że można zmienić profil tzn 3G,2G kiedyś zmieniłem na 3G i było super net fajnie chodził grać się dało również pięknie dodam że w tchnologii jest tak że z momentem korzystania z internetu technologia 3G zmienia się na HSDPA...Było wszystko super gdy tak sobie wymuszałem tą technologie aż nagle coś sie zepsuło i teraz gdy wymusze 3G/HSDPA to jak jest zasieg 3G nic nie idzie zrobić nie da się wejść na gg w przeglądarke dopiero gdy się załączy HSDPA a w tym jest problem że nie chce sie załączyć jedynie raz na kiedys dodam że modem leży w tym samym miejscu gdzie wcześniej.....Z góry dziekuje dodam że nie jestem najlepszy w informatyce więc prosił bym o jakieś proste wyjaśnienia i pomoc................:]

[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2010-07-15, 16:00 ]
Dodaj jakąś interpunkcję, bo czytać się tego nie da.
Ostatnio zmieniony 2010-07-15, 15:00 przez CdoS, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Witam.....Tragiczy zasięg...w Iplus

Post autor: YaHooo »

CdoS radzę zastosować się do rady kolegi Jo_gurt'a bo nie za bardzo wiadomo o co Ci chodzi. Jednak warto abyś zainstalował sobie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> i sprawdził jaki masz zasięg w dBm, bo może masz bardzo słaby zasięg i modem nie chce się przełączyć na HSDPA.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
CdoS

Ok.zaraz to pobiore i o wynikach napisze....Tak jak napisałem wyżej kiedyś mi HSDPA hulało naprawdę wporządku. Od niedawna tak mam, poza tym byłem u tych panów z plusa, to mi powedzieli, ze czy mam 3G czy HSDPA to powinien mi tak samo chodzić internet. Natomiast u mnie jest wieka różnica ponieważ z HSPDA pobiera mi z prędkością do 30kb na s, a z 3G 5kb na s, także te 3G chodzi mi tak ja w przypadku już przekroczeniu limitu danych.....
Ostatnio zmieniony 2010-07-15, 18:45 przez CdoS, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

CdoS czy tak trudno podzielić wypowiedź na sensowne zdania? Przecież ja muszę się domyślać co miałeś na myśli... A jak mam Ci pomóc, jak bardziej się skupiam na zrozumieniu co miałeś na myśli niż na rozwiązaniu Twojego problemu. Poza tym brak przecinka czasem może zmienić zupełnie sens wypowiedzi, dlatego żeby uniknąć nieporozumień proszę pisz poprawnie.
CdoS pisze:byłem u tych panów z plusa, to mi powedzieli, ze czy mam 3G czy HSDPA to powinien mi tak samo chodzić internet.
To coś ci panowie nie za bardzo wiedzą co Ci powiedzieli. Bo UMTS ma max prędkość 384kb/s natomiast HSDPA to już 7.2mb/s. Poza tym ping jest różny. Oczywiście na HSDPA lepszy.

Ale czekamy na dane z TNI.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Nielimitowany
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Nielimitowany »

CdoS pisze:(ten internet się w ogóle nie nadaje w wiosce)
Wystarczy dokupić antenę i transfery się poprawią.
CdoS pisze:z momentem korzystania z internetu technologia 3G zmienia się na HSDPA...
Obciążony Node B i wywala Cię na mniejszą technologie.
CdoS pisze:dodam że nie jestem najlepszy w informatyce
A kto jest? Trzeba tylko mieć chęć i czas by pojąć podstawowe pojęcia, by co nieco wiedzieć.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Nielimitowany pisze:Obciążony Node B i wywala Cię na mniejszą technologie.
Może tak być, ale nie w tym przypadku, ponieważ HSDPA jest lepszą technologią ;) I takie zachowanie jak mamy tu, to jest prawidłowe. Modem po pewnym okresie bezczynności przechodzi z HSDPA na UMTS. Jeśli chcemy coś pobrać/wysłać powinien przejść z UMTS'u na HSDPA z powrotem.
CdoS

Niestety nie mogę wyslać ss z tymi informacjami ale czy ktoś z Was mógłby mi napisać jakie informację potrzebujecie i gdzie je mogę znaleźć ,wtedy ja Wam napiszę...Sorki za te komplikację ale jak mówię Iplus stawia niewidzialne ściany:/
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

CdoS nic nie szkodzi. Potrzeba nam informacje pod napisem Parametry połączenia (lewa dolna część okna TNI). Głównie to:
- Moc sygnału:
- CID:
- LAC:
CdoS

Kolego powiem tak, w lewej dolnej części nie ma CID LAC a moc sygnału jest napisane "nie ustawiono kom AT"Dodam że w ustawieniach zmieniłem tam gdzie jest opcja GPRS/UMTS na "preferowany UMTS/HSDPA a częstotliwość mam ustawioną 900,WCDMA...Może to przez to nie wyświetla mi tych opcji?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

CdoS pisze:Dodam że w ustawieniach zmieniłem tam gdzie jest opcja GPRS/UMTS na "preferowany UMTS/HSDPA a częstotliwość mam ustawioną 900,WCDMA...Może to przez to nie wyświetla mi tych opcji?
Nie to nie temu nie wyświetla tych informacji. Sam program pisze Ci co jest nie tak :) Wchodzisz tak:
menu Plik -> pozycja Ustawienia -> w drzewku po prawej Komunikacja AT i PIN -> wybierasz port COM z listy rozwijanej Port do komunikacji z modemem przy uzyciu poleceń AT -> zaznaczasz opcję Komunikacja AT (widoczny poziom sygnału. moc, BTS, dane sieci). I powinno się pojawić to o co Cię prosiłem.
ODPOWIEDZ