dobry przedłużacz usb

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bartek826756728
Użytkownik forum

dobry przedłużacz usb

Post autor: bartek826756728 »

Witam.

Poszukuje jakiegoś dobrego przedłużacza do 5m maksymalnie na USB.

Posiadam modem Huawei E182E i modem jest bardzo czuły na zaniki napięć i długość kabla.

Proszę o jakieś linki do zaproponowanych kabli.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: dobry przedłużacz usb

Post autor: YaHooo »

bartek826756728 pisze:Posiadam modem Huawei E182E i modem jest bardzo czuły na zaniki napięć i długość kabla.
Dlatego będzie lepiej jak dodatkowo użyjesz aktywnego HUB'a USB i wtedy te rzeczy o których piszesz nie będą miały wpływu na pracę modemu.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
bartek826756728
Użytkownik forum

Posiadam taki przedłużacz 5m http://allegro.pl/item1081214876_aktywn ... uzacz.html

ale to jest badziewie i modem co chwile wywalało i znów łączyło a na niektórych komputerach to pokazywało błąd nawet.
Postanowiłem go skrócić do 3,5m i problem znikł,ale myślę nad czymś lepszym jakaś lepsza firma a nie tani made in china no name
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

bartek826756728 pisze:Posiadam taki przedłużacz 5m
To właśnie ten "wzmacniacz" powoduje błędy bo sam pobiera prąd z tych skromnych 500mA i dla modemu już nie wystarcza.
A straty napięcia będą na każdym przedłużaczu. Też jestem za aktywnym HUB'em usb na końcu przedłużacza przed modemem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:To właśnie ten "wzmacniacz" powoduje błędy bo sam pobiera prąd z tych skromnych 500mA i dla modemu już nie wystarcza.
Ponadto kabel 5m to już powoduje przy dużym prądzie dość duże spadki napięć.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Dobry przedłużacz USB to taki przedłużacz, który ma żyły prądowe o przekroju minimum 24AWG (celowo podaję w amerykańskich jednostkach, gdyż są one najbardziej rozpowszechnione w technice komputerowej).
Tanie przedłużacze to zazwyczaj kable 4x28AWG, nie nadające sie do niczego nawet przy niewielkich długościach (no może do pendrajwa albo do podłaczenia aktywnego huba).

Bardzo dobre jakościowo są przedłużacze firmy Hama.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Patryk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze:minimum 24AWG
Jeszcze dopowiem, że minimum w tym wypadku oznacza 24AWG lub matematycznie mniej, dziwna jednostka gdzie powierzchnia przekroju jest odwrotnie proporcjonalna do tego numerka - mniejszy nr tym większy przekrój.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Słusznie, że dopisałeś, bo może być to trochę mylące.
Awatar użytkownika
artureal
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: artureal »

Kurczę, a tyle razy spotykałem się z tymi napisami "coś tam AWG" i nie przyszło mi nawet do głowy, że one coś konkretnego oznaczają :( Teraz już będę wiedział :)
bartek826756728
Użytkownik forum

Doczytałem,że dobry sposób na takie kable to rozebranie wtyczki którą sie wkłada do komputera i odczepienie przewodu czerwonego VBUS i podpięcie do niego zasilacza 5V 500mA

tak aby kabel miał sam w sobie prąd,a nie zabieranie go z zasilacza laptopa. moze to ktos rozwinąć jeśli wie o co chodzi?

Jaki dać dokładnie zasilacz o jakich parametrach by nie spalić np modemu 3G

czy najlepiej kupić takie coś i dać do tego zasilacz 5V 2A jeśli hub ma 4wyjścia usb czyli 4* 500mA ? o to tu chodzi?

na jedno urządzenie przypada 500mA ?
http://allegro.pl/item1093420819_techto ... m_hub.html
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

bartek826756728 pisze:na jedno urządzenie przypada 500mA ?
Wg specyfikacji usb tak, 5V 500mA. Ogólnie niezły pomysł z tym hubem na końcu kabla ale zasilacz powinien być obowiązkowo w komplecie, bo na tak długim kablu to zadziałają tylko urządzenia z własnym zasilaniem.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

bartek826756728 pisze:że dobry sposób na takie kable to rozebranie wtyczki którą sie wkłada do komputera i odczepienie przewodu czerwonego VBUS i podpięcie do niego zasilacza 5V 500mA
To trzeba by zrobić od strony podłączanego urządzenia żeby miało to jakikolwiek sens.
bartek826756728 pisze:czy najlepiej kupić takie coś i dać do tego zasilacz 5V 2A
Takie coś i do tego dokupic zasilacz 5V 2000mA albo tradycyjny HUB USB z zasilaczem 5V 2000mA. W takich hubach nie ma rozdzielenia zasilania na 4x500mA więc modem jeżeli potrzebuje więcej to sobie weźmie i nie będzie spadku napięcia na kablu USB.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bartek826756728 pisze:Doczytałem,że dobry sposób na takie kable to rozebranie wtyczki którą sie wkłada do komputera i odczepienie przewodu czerwonego VBUS i podpięcie do niego zasilacza 5V 500mA
Podczepienie samego plusa do zasilania to raczej ryzykowna sprawa. W końcu nie ma 100% pewności, że pomiędzy masami zasilacza oraz komputera nie ma jakiegoś napięcia. Co za tym idzie napięcie podane na urządzenie USB może mieć inną wartość niż 5V. No i jeśli już, to lepiej rozebrać wtyczkę od strony urządzenia i połączyć masę oraz plus zasilania. Wtedy znika problem spadków napięć na kablu USB.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:No i jeśli już, to lepiej rozebrać wtyczkę od strony urządzenia i połączyć masę oraz plus zasilania. Wtedy znika problem spadków napięć na kablu USB.
Nie rozumiem do końca, ale masę nie za bardzo można przecinać gdziekolwiek bo masa jest również napięciem odniesienia dla sygnałów.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:Nie rozumiem do końca, ale masę nie za bardzo można przecinać gdziekolwiek bo masa jest również napięciem odniesienia dla sygnałów.
Dokładnie, może nie wyraziłem się jasno, ale masę USB należałoby połączyć z masą zasilacza odłączając plus zasilania z komputera.
bartek826756728
Użytkownik forum

Witam po dłuższej przerwie.
Zrobiłem tak kupiłem przedłużacz USB niby aktywny UNITEK Y-250 5m

Zasilacz jaki użyłem do wzmocnienia to firmy Logitech do ładowania słuchawki przez mini USB 5V 500mA +5m kabla o grubości 0,35

Z laptopa z gniazda USB wychodzi napięcie 5,01V a po podłączeniu kabla spada już do 4,94V i to bez modemu-sprawdzone również na komputerze stacjonarnym.

Przy 5m jak był podpięty modem i włączony były takie parametry:
1.test:
bez zasilacza z obciążeniem modemu 4,77V
z zasilaczem pod obciążeniem modemu 4,88V

2.test: podpięty modem włączony ale podczas bezczynności-czyli nie otwierane strony i nie słuchanie radia przez internet

bez zasilacza 4,85V
z zasilaczem 4,92V

Parametry w miarę dobre ale postanowiłem by napięcie było bliskie bardziej 5V

Kabel aktywny USB został skrócony do 4,1metra tak samo kabel od dodatkowego zasilacza-całość została podpięta równolegle do plusa w USB na końcu przedłużacza,a plus który ktoś wspomniał, że należy odłączyć przy wejściu wtyczki USB do komputera nie została odpięta !

Oto wyniki przy 4,1m przedłużacz+4m kabla od zasilacza do końca przedłużacza:

modem włączony podczas pracy z obciążeniem czyli dużo www i radio internetowe w tle:
bez zasilacza 4,80V
z zasilaczem 4,90V

a to wyniki podczas bezczynności czyli jak to nazywają na forum stan uśpienia:

bez zasilacza 4,92V
z zasilaczem 4,98V

Z wykonanej przeróbki jestem zadowolony bo napięcie jest stabilne i w granicy 5V i taki przedłużacz mogę włożyć sobie do torby z laptopem i jak gdzieś jadę np. w góry lub nad może to laptopa kładę na stół w hotelu,a 4metry wystarczy by modem umieścić gdzieś przy oknie by był lepszy zasięg i to bez kupowania i zabierania ze sobą anteny panelowej,którą to trzeba gdzieś zamocować i byłby z tym problem.
Więcej nie ma jak zrobić bo by trzeba było mieć zasilacz co daje 5,50V i dopiero kupić gdzieś dobry kabel pod USB lub Kupić huba z wejściem na zasilanie,ale to większe koszty i znając sklepy to sprzedają złom made in china co do niczego się nie nadaje.
Jeśli ktoś wie gdzie można kupić odpowiedni kabel który nadaje się na przedłużacz USB to proszę o info na PW.

Z resztki kabla co odciąłem zrobię 0,8m mini przedłużacz ,by modem nie był bezpośrednio w komputerze tylko gdzieś leżał sobie na stole lub wisiał na matrycy-wtedy nie wyłamie się przypadkiem.

[ Dodano: 2010-07-15, 15:17 ]
Modem pracuje stabilnie i nie ma takich sytuacji jak na początku,że komputer go wykrywał i gubił co chwile tak jakby ktoś wyjmował wtyczkę z gniazda USB .
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bartek826756728 pisze:Kabel aktywny USB został skrócony do 4,1metra tak samo kabel od dodatkowego zasilacza-całość została podpięta równolegle do plusa w USB na końcu przedłużacza,a plus który ktoś wspomniał, że należy odłączyć przy wejściu wtyczki USB do komputera nie została odpięta !
Ja szczerze powiedziawszy bym się bał łączyć dwa źródła zasilania bezpośrednio, bez rezystorów ograniczających prąd.
bartek826756728
Użytkownik forum

nie ma się czego bać-napięcie nie skacze i jest stabilne i się nie sumuje z tym z zasilacza. Kolega co ma serwis tek komorkowych mi to robił.

[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-07-16, 08:39 ]
Po kropkach stawiamy spację.
Ostatnio zmieniony 2010-07-16, 07:39 przez bartek826756728, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bartek826756728 pisze:Kolega co ma serwis tek komorkowych mi to robił.
Ja w takim razie bym Twojemu koledze nie oddał swojej komy do naprawy :cwaniak: W przypadku gdy źródła napięcia które połączysz równolegle będą się różnić o 0.5V i przy założeniu, że rezystancja wyjściowa obu zasilaczy jest równa 1ohm, to popłynie prąd wyrównawczy o natężeniu 0.5V/1ohm = 0.5A. Taki prąd po prostu może spalić któryś zasilacz, nie mówiąc już o urządzeniu które jest zasilane. Co więcej dobry zasilacz ma mniejszy opór wewnętrzny, więc prąd wyrównawczy będzie jeszcze większy. A to, że u Ciebie nic się złego nie dzieje, to po prostu zasilacz koncentratora USB ma ogranicznik prądowy, tak samo ten zewnętrzny który podłączasz ma albo ogranicznik prądowy, albo miękką charakterystykę obciążeniową i przy większym prądzie pobieranym napięcie nieco przysiada i ustala się stan równowagi. Bo jakoś trudno mi uwierzyć, że tam żaden prąd wyrównawczy nie płynie, ponieważ oba zasilacze mają dokładnie to samo napięcie wyjściowe oraz charakterystyki obciążeniowe.

A to, że się napięcia nie sumują przy połączeniu równoległym to ja wiem :cwaniak: tak w ogóle to dobrze by było połączyć zasilacze poprzez diody połprzewodnikowe o niskim napięciu przewodzenia jak np dioda Schottky'ego, ale sądzę, że jeśli modem jest bardzo wrażliwy na zmiany napięcia, to i spadek napięcia zasilającego na diodzie może uniemożliwić mu poprawną pracę.
bartek826756728
Użytkownik forum

Czyli co mam zrobić by było to ok i na 4metrach tak jak jest teraz lub na nowym 5metrowym. ??
przedłużacz jest taki http://allegro.pl/item1134147659_techto ... sb_5m.html

Mam nic nie robić i zostawić to tak jak jest teraz skoro napięcia są ok? i modem działa prawidłowo.?
Nadmienię że kupiłem wczoraj zwykły przedłużacz usb taki 1metrowy http://allegro.pl/item1144801716_kabel_ ... f_vat.html niby ok ale modem się wyłączał w chwili klikałem połącz po chwili gubił się całkowicie.
Zrobiłem tak, że zostawiłem tylko 5cm z każdej strony przy wtyczce kabla i dałem ten co mi został z tego uciętego 5metrowego ok 1metr i całość dobrze polutowałem i działa teraz ok pod obciążeniem i nic się nie dzieje. Myślę,że ten nowy 1metrowy był bardzo złej jakości i dlatego tak się dzieło, a modem Huawei E182E jest bardzo czuły na spadki napięć i to cała filozofia.

[ Dodano: 2010-07-16, 19:19 ]
A propo kolegi to pomierzył dokładnie napięcia i mówił,że ten zasilacz od słuchawki logitech jest stabilizowany i ma stabilne napięcia i będzie ok i tak jest z tego co widać.

[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-07-16, 19:37 ]
Używaj proszę spacji po kropkach i przecinkach.
Ostatnio zmieniony 2010-07-16, 18:36 przez bartek826756728, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

bartek826756728 pisze:przedłużacz jest taki http://allegro.pl/item113...acz_usb_5m.html
Takie przedłużacze nigdy same nie będą prawidłowo działały z modem z powodu iż same zużywają większość dostępnego prądu. A wzmacniacz to wzmacnia tylko sygnał danych.

Jedynym dość prostym rozwiązaniem jakie widziałem jest zakup czegoś takiego:
http://allegro.pl/item1150743683_wzmacn ... _0826.html
I obowiązkowo porządnego zasilacza min 1A (przy podłączeniu na końcu samego modemu, jeśli więcej urządzeń to i więcej amperów potrzeba). W środku powinien być układ zabezpieczający przed prądami wyrównującymi.
Inną opcją jest zakup 5m (chyba że ten wynalazek jest też w krótszych wersjach) przedłużacza i podłączenie na końcu hub'a aktywnego z podpiętym zasilaczem.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bartek826756728 pisze:Mam nic nie robić i zostawić to tak jak jest teraz skoro napięcia są ok? i modem działa prawidłowo.?
Moim zdaniem jak działa ok, to lepiej nic nie ruszać i już :)
bartek826756728 pisze:A propo kolegi to pomierzył dokładnie napięcia i mówił,że ten zasilacz od słuchawki logitech jest stabilizowany i ma stabilne napięcia i będzie ok i tak jest z tego co widać.
To chyba, że tak. Ale ja i tak bym odradzał takie rozwiązania, bo moim zdaniem to jest dość ryzykowne.
krystianb pisze:Inną opcją jest zakup 5m (chyba że ten wynalazek jest też w krótszych wersjach) przedłużacza i podłączenie na końcu hub'a aktywnego z podpiętym zasilaczem.
I takie rozwiązanie polecam.
temp333
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: temp333 »

Wystarczy kupić kabel ekanowany - kupiłem kiedyś taki o długości 5 metrów i nie było żadnych problemów ze zrywaniem połączenia(modem Huawei E160) i pracą innych urządzeń. Do pięciu metrów nie ma zbyt dużych szans na duże spadki napięć.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

temp333 pisze:Wystarczy kupić kabel ekanowany
:rotfl: Każdy jest, to jest element standardu usb. Na te 5m musi być z grubymi żyłami zasilającymi, a spadki napięć na przewodach będą zawsze, chyba że opracujesz materiał mający właściwości nadprzewodzące w temperaturach pokojowych, ostatnio sięgają one nawet 40*C.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

bartek826756728 pisze:nie ma się czego bać-napięcie nie skacze i jest stabilne i się nie sumuje z tym z zasilacza. Kolega co ma serwis tek komorkowych mi to robił.
Hmm uszkodzenie mostka południowego jest kosztowne bo ten modem to parę groszy w porównaniu do laptopa.
Kiedyś się zabawiłem w ten sposób, pendrive wraz z laptopem poszło na śmietnik przez omyłkowe zetkniecie styków :)

HUB jakieś 45zl z zabezpieczeniami przed przepięciami jest w standardzie, co z tego, że prąd nie idzie na mostek jak może pójść przez linie danych i fiuuuuuu.Po to właśnie mostek jest zabezpieczony przez odcinanie zasilania USB.
Nie rozumiem Ludzi co kombinują by zaoszczędzić 20zl a mogą z głupoty stracić dużo więcej

Mam nawet schemat takiego huba o ile pamiętam jest to "sony" ,widać jakie ma zabezpieczenia jak by nie były potrzebne to by wsadzili tylko zasilacz, układ Graetza z filtrami i diodę zenera na linie 5V żeby prąd się nie"cofał" na laptopa

E:Dodałem jeszcze jeden :) schematy jak pamiętam są z elektrody tam również nikt nie poleca podlaczania napięcia na USB
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

temp333 pisze:Do pięciu metrów nie ma zbyt dużych szans na duże spadki napięć.
Pewnie...przy 0,5A i popularnych przewodach z żyłami 28AWG ponad 1V to rzeczywiście niedużo :rotfl:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

atento pisze:Hmm uszkodzenie mostka południowego jest kosztowne bo ten modem to parę groszy w porównaniu do laptopa.
Kiedyś się zabawiłem w ten sposób, pendrive wraz z laptopem poszło na śmietnik przez omyłkowe zetkniecie styków :)
Teoretycznie koncentrator na płycie głównej powinien mieć ogranicznik prądu wyjściowego, ale lepiej nie ryzykować :)
atento pisze:Mam nawet schemat takiego huba o ile pamiętam jest to "sony" ,widać jakie ma zabezpieczenia jak by nie były potrzebne to by wsadzili tylko zasilacz, układ Graetza z filtrami i diodę zenera na linie 5V żeby prąd się nie"cofał" na laptopa
Generalnie najnowsze układy scalone mają wszystko w jednym. Wystarczy 1 układ scalony, mostek Graetza, stabilizator i wio :)
temp333

krystianb pisze:
temp333 pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
:rotfl: Każdy jest, to jest element standardu usb.
A oto kabel USB nieekranowany :cwaniak:

http://img834.imageshack.us/img834/1042/20100719004.jpg (~740KB)

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-07-19, 17:13 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Ostatnio zmieniony 2010-07-19, 16:14 przez temp333, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

temp333 pisze:A oto kabel USB nieekranowany
Pisałem o standardzie usb a nie o podróbkach usb, napis usb naniesiony bezprawnie, z resztą nie jest kompletne, powinna być jeszcze wersja np usb 2.0 czy 1.1.

Z resztą wg napisu jest ekranowany, może ta opona jest z polimeru przewodzącego :rotfl:
temp333

krystianb pisze:Pisałem o standardzie usb a nie o podróbkach usb, napis usb naniesiony bezprawnie, z resztą nie jest kompletne, powinna być jeszcze wersja np usb 2.0 czy 1.1.
Masz racje, ale jak rozróżnisz dobry kabel od podróby? Dla "ułatwienia" dodam, że podróba była droższa od dobrego ekranowanego kabla, który mimo 5 metrów nie powodował zakłóceń i przerw w pracy modemu.

[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-07-20, 00:15 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a> + <font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-07-19, 23:14 przez temp333, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ