Zmiana hasła routera

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
BogdanK
Użytkownik forum

Zmiana hasła routera

Post autor: BogdanK »

Witam, mam od tygodnia router TP-Link TL-WR340G. Po skonfigurowaniu routera nadal nie miałem dostępu do netu. Okazało się, że firma dostarczająca siecią kablową sygnał udostępnia go m.in. na podstawie adresów MAC swoich użytkowników. Zadzoniłem do tej firmy i poinformowałem ich, że kupiłem router i podałem im nowy adres MAC. Powiedzieli, że już go wpisali i mam sobie skonfigurować router i będzie OK (a jeśli nie umiem go skonfigurować to chętnie za opłatą oni to mi zrobią). Oczywiście router sobie skonfigurowałem, ale internetu dalej nie było. Mimo dalszych kontaktów telefonicznych z tą firmą problemu nie udało mi się rozwiązać. Cały czas zapewniali, że nowy adres MAC już wpisali i mogą mi skonfigurować router (podejrzewam, że to nie prawda i chcieli na mnie zarobić), więc nie miałem wyjścia i poświęciłem 30zł, żeby oni to zrobili. Ich pracownik do mnie przyjechał i szybko wszystko skonfigurował (sygnał jest OK). Przepraszam za tak długi wstęp i przchodzę do sedna. Podczas konfiguracji routera zmienił mi jego nazwę wpisując nazwę ulicy na której mieszkam plus nr bloku i mieszkania (mieszkam na dużym osiedlu). Oczywiście na to się nie zgodziłem i z niechęcią poprawił jego nazwę na taką jak ja chciałem. Natomiast prawie do scysji między nami doszło gdy moje hasło dostępu do sieci zmienił na swoje ("bo on tak wszystkim wpisuje a moje jest nielogiczne"), tu również hasło zostało wpisane takie jak ja sobie życzyłem. Piszę, bo mam podejrzenie do tego jegomościa i postanowiłem zmienić ponownie hasło (tak, żeby było ono znane tylko mi), ale boje się, że coś zrobie nie tak i znowu będę miał problem z sygnałem (jestem "cięki" w tych sprawach). Prośba: czy jest jakiś prosty i bezpieczny sposób na zmianę hasła w routerze? :) (Dodam, że szukałem na Forum, ale tak "prostych" spraw nie znalazłem) :cry:
Ostatnio zmieniony 2010-07-10, 08:38 przez BogdanK, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Zmiana hasła routera

Post autor: wojteks »

Pytanie na początek, który MAC podałeś dostawcy, takie routery mają co najmniej 2 adresy MAC.
BogdanK pisze:czy jest jakiś prosty i bezpieczny sposób na zmianę hasła w routerze?
Tak, zalogować się na router, wejść w zakładkę dotycząca konfiguracji zabezpieczeń, wybranie szyfrowania WPA2-PSK, wpisanie własnego hasła i już (trzeba to robić będąc podłączonym po kablu. Dobrze by było również wyłączyć (o ile jest) możliwość konfiguracji od strony WAN lub ustawić tez własne hasło do tego.
Nie pomagam na PW!
BogdanK
Użytkownik forum

Wielkie dzięki za szbką odpowiedź :) Tak zrobię jak napisałeś (na spodzie routera jest tylko jeden Adres MAC, więc ten podałem).
No i jeszcze zauważyłem w ustawieniach taki "dziwny" wpis;
Właściwości: Połączenie sieci bezprzewodowej
Zaawansowane
Udostępnianie połączenia internetowego

Jest zaznaczona na TAK ale niepodświetlona (nieaktywna) opcja:
Zezwalaj innym użytkownikom sieci na kontrolowanie lub wyłączanie udostępnionego połączenia internetowego.
Może takie "zabezpieczenia" stosuje ta firma dostarczająca sygnał netu?
Ostatnio zmieniony 2010-07-09, 22:00 przez BogdanK, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

BogdanK pisze:na spodzie routera jest tylko jeden Adres MAC, więc ten podałem
Pytanie czy to MAC interfejsu WAN czy LAN?
Nie pomagam na PW!
BogdanK
Użytkownik forum

Wojteks, na spodzie routera jest tylko wpis: Adres MAC i podany numer. Przepraszam, ale nie chcę Cię wprowadzać w błąd i nie wiem na 100% czy to MAC WAN czy LAN (wydaje mi się, że to chyba LAN). Kabel sieci osiedlowej mam podłączony do gniazda routera, drugi kabel z routera do kompa stacjonarnego (a z netbooka cały czas korzystam bezprzewodowo).
P.S. W drugim poście (po edycji) dopisałem co znalazłem w "właściwościach sieci".
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

BogdanK pisze:Kabel sieci osiedlowej mam podłączony do gniazda routera
Do którego gniazda? LAN czy WAN?

Lepiej było zostawić w bazie dostawcy MAC karty komputera i go sklonować do routera chyba że stosuje zabezpieczenie po <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>
BogdanK pisze:Adres MAC i podany numer.
Wejdź w "status" routera i tam powinno pisać jaki MAC ma WAN a jaki LAN.
Nie pomagam na PW!
BogdanK
Użytkownik forum

Sprawdziłem kabel sieci osiedlowej mam podłączony do portu WAN routera (Ustawienia routera:
Typ połączenia WAN: Dynamiczny adres IP)

Wojteks, napisał: "Wejdź w "status" routera i tam powinno pisać jaki MAC ma WAN a jaki LAN".
To też sprawdzę (ale teraz cały czas mam komp stacjonarny zajęty przez córkę, która kończy pisanie pracy licencjackiej) :)

[ Dodano: 2010-07-10, 23:37 ]
wojteks pisze:Tak, zalogować się na router, wejść w zakładkę dotycząca konfiguracji zabezpieczeń, wybranie szyfrowania WPA2-PSK, wpisanie własnego hasła i już (trzeba to robić będąc podłączonym po kablu.
Przed chwilą tak zrobiłem i mam problem rozwiązany (hasło zmienione). Wielkie dzięki za pomoc :)
dr_Vito
Początkujący użytkownik forum

Post autor: dr_Vito »

BogdanK pisze:Wojteks, na spodzie routera jest tylko wpis: Adres MAC i podany numer. Przepraszam, ale nie chcę Cię wprowadzać w błąd i nie wiem na 100% czy to MAC WAN czy LAN (wydaje mi się, że to chyba LAN). Kabel sieci osiedlowej mam podłączony do gniazda routera, drugi kabel z routera do kompa stacjonarnego (a z netbooka cały czas korzystam bezprzewodowo).
P.S. W drugim poście (po edycji) dopisałem co znalazłem w "właściwościach sieci".
Nie rozrozniasz LAN od WAN a oskarzasz, iz gosc z dzialu technicznego chcial Cie "naciagnac" na 30zl... bez podstawowej wiedzy pewnych rzeczy nie przeskoczysz a najskuteczniej jest jak ktos przyjdzie i zrobi za Ciebie to na czym Ty sie nie znasz.
Piszesz, ze gosc zrobil to szybko; a moze to po prostu wiedza i doswiadczenie kogos z branzy, czyli to, czego Ty nie masz.

Zycze powodzenia w dalszych konfiguracjach swoich routerów.

Pozdrawiam,
dr Vito
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

dr_Vito pisze:Zycze powodzenia w dalszych konfiguracjach swoich routerów
Wyluzuj bo jeśli to on kupił sobie router który jest jego własnością to ma prawo aby wszelkie nazwy i hasła znał jego właściciel a nie dostawca. Gdyby był to sprzęt dostawcy to nie miał by nic do powiedzenia.Na jego sprzęcie miał tylko to skonfigurować aby działało prawidłowo. Oczywiście wszelkie zmiany po konfiguracji bierze na swoją odpowiedzialność.
ODPOWIEDZ