Moderator: Moderatorzy
Tak, zalogować się na router, wejść w zakładkę dotycząca konfiguracji zabezpieczeń, wybranie szyfrowania WPA2-PSK, wpisanie własnego hasła i już (trzeba to robić będąc podłączonym po kablu. Dobrze by było również wyłączyć (o ile jest) możliwość konfiguracji od strony WAN lub ustawić tez własne hasło do tego.BogdanK pisze:czy jest jakiś prosty i bezpieczny sposób na zmianę hasła w routerze?
Pytanie czy to MAC interfejsu WAN czy LAN?BogdanK pisze:na spodzie routera jest tylko jeden Adres MAC, więc ten podałem
Do którego gniazda? LAN czy WAN?BogdanK pisze:Kabel sieci osiedlowej mam podłączony do gniazda routera
Wejdź w "status" routera i tam powinno pisać jaki MAC ma WAN a jaki LAN.BogdanK pisze:Adres MAC i podany numer.
Przed chwilą tak zrobiłem i mam problem rozwiązany (hasło zmienione). Wielkie dzięki za pomocwojteks pisze:Tak, zalogować się na router, wejść w zakładkę dotycząca konfiguracji zabezpieczeń, wybranie szyfrowania WPA2-PSK, wpisanie własnego hasła i już (trzeba to robić będąc podłączonym po kablu.
Nie rozrozniasz LAN od WAN a oskarzasz, iz gosc z dzialu technicznego chcial Cie "naciagnac" na 30zl... bez podstawowej wiedzy pewnych rzeczy nie przeskoczysz a najskuteczniej jest jak ktos przyjdzie i zrobi za Ciebie to na czym Ty sie nie znasz.BogdanK pisze:Wojteks, na spodzie routera jest tylko wpis: Adres MAC i podany numer. Przepraszam, ale nie chcę Cię wprowadzać w błąd i nie wiem na 100% czy to MAC WAN czy LAN (wydaje mi się, że to chyba LAN). Kabel sieci osiedlowej mam podłączony do gniazda routera, drugi kabel z routera do kompa stacjonarnego (a z netbooka cały czas korzystam bezprzewodowo).
P.S. W drugim poście (po edycji) dopisałem co znalazłem w "właściwościach sieci".
Wyluzuj bo jeśli to on kupił sobie router który jest jego własnością to ma prawo aby wszelkie nazwy i hasła znał jego właściciel a nie dostawca. Gdyby był to sprzęt dostawcy to nie miał by nic do powiedzenia.Na jego sprzęcie miał tylko to skonfigurować aby działało prawidłowo. Oczywiście wszelkie zmiany po konfiguracji bierze na swoją odpowiedzialność.dr_Vito pisze:Zycze powodzenia w dalszych konfiguracjach swoich routerów