Linksys wrt54g3g - router UMTS
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Linksys wrt54g3g - router UMTS
Tak sie zglasza strona routera:
Firmware Version : v1.99.8
Poza tym jest znaczek Vodafone...
Czy GT 3G+ to to samo co GT Fusion+?
Firmware Version : v1.99.8
Poza tym jest znaczek Vodafone...
Czy GT 3G+ to to samo co GT Fusion+?
Syfon
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
fusion ma zdaje sie WiFi jeszcze
ja tez mam 1.99.8 i 3G+ mi dziala. wg mnie fusion+ tez powinienen....
jesli nie to masz dwie opcje :
1. poczekac na nowy firmware (licho wie kiedy bedzie).
2. jesli znasz dobrze linuxa mozesz spatchowac sobie zrodla firmwaru pod Twoj router.
Mozesz tez sprobowac softu OpenWrt, ale nie wiem czy to cos Ci da.
Pozdrawiam
ja tez mam 1.99.8 i 3G+ mi dziala. wg mnie fusion+ tez powinienen....
jesli nie to masz dwie opcje :
1. poczekac na nowy firmware (licho wie kiedy bedzie).
2. jesli znasz dobrze linuxa mozesz spatchowac sobie zrodla firmwaru pod Twoj router.
Mozesz tez sprobowac softu OpenWrt, ale nie wiem czy to cos Ci da.
Pozdrawiam
--
Pogar
Aster -> Linksys WRT54G3G -> Dom
Pogar
-
Jeszcze jedno pytanie: jak to jest z tymi modelami GT? Zarowno na stronie Option jak i BlueConnect nie ma karty 3G+. Fusion+ istnieje. Tak wiec ktora to jest 3G+ w takim razie? Ktore karty Option GlobeTrotter dzialaja z tym routerem i sa HSDPA?
Syfon
-
GT 3G+ = Globetrotter UMTS EDGE (tak jak operatorzy nazywaja/nazywali)
IMHO (jesli sie myle prosze mnie poprawic) Optiony z HSDPA to: GT 3G+., GT Fusion+, GT MAX i Option Icon
IMHO (jesli sie myle prosze mnie poprawic) Optiony z HSDPA to: GT 3G+., GT Fusion+, GT MAX i Option Icon
--
Pogar
Pogar
-
No dobra,
zamienilem sie z kolega i mam teraz 3G EDGE. Router karte widzi, ale dalej kiszka:
Mobile Network Bearer : HSDPA/3G/UMTS
Network Name : Acquiring
Signal Strength : Acquiring
Nie znajduje sieci. Jak dam select network i search - cisza. Ani jednej, choc w kompie obok znajduje wszystkie 3 polskie sieci.
Router jest ze znaczkiem Vodafone, czy powinienem zrobic upgrade jakis? Firmware Version : v1.99.8... Szlag mnie trafia... Jak to skonfigurowac, zeby dzialalo z blueconnect? Pomozcie, help!
zamienilem sie z kolega i mam teraz 3G EDGE. Router karte widzi, ale dalej kiszka:
Mobile Network Bearer : HSDPA/3G/UMTS
Network Name : Acquiring
Signal Strength : Acquiring
Nie znajduje sieci. Jak dam select network i search - cisza. Ani jednej, choc w kompie obok znajduje wszystkie 3 polskie sieci.
Router jest ze znaczkiem Vodafone, czy powinienem zrobic upgrade jakis? Firmware Version : v1.99.8... Szlag mnie trafia... Jak to skonfigurowac, zeby dzialalo z blueconnect? Pomozcie, help!
Syfon
-
poczekaj troche
sproboj tez wybrac GPRS Only
sproboj tez wybrac GPRS Only
--
Pogar
Pogar
-
OK,
reboot routera byl potrzebny. Dziala jak nalezy. Zobacze jak ze stabilnoscia. Wielkie dzieki za pomoc! A przy okazji: szczesliwego Nowego Roku
reboot routera byl potrzebny. Dziala jak nalezy. Zobacze jak ze stabilnoscia. Wielkie dzieki za pomoc! A przy okazji: szczesliwego Nowego Roku

Syfon
- JacekG
- Stały użytkownik forum
Troszkę podsumowania w tym wątku;
"W kazdym razie nie da sie zrobic dynamicznego przelaczania miedzy WAN a PCMCIA z UMTSem, a szkoda bo do wana podpial bym Siemensa ER75 z inna karta i mialbym zabezpieczenie na wypadek zaniku sygnalu szczegolnie jesli to ma sie poruszac po kraju np w autobusie"
- da się
{otwierdzam, że konfiguracja Router/modem dużo lepiej łapie HSDPA niż sam modem wsadzony do laptopa (drivery niższego poziomu)
Czy "po bluetooth da rade dystrybuowac z niego sygnal?"
trzeba mieć przejściówkę RJ45<=>Bluetooth albo WiFi<=>Bluetooth
"Albo mieć telefon z wifi i wtedy wszystko super działa"
np właśnie testuję HTC Hermes ale jest problem z obsługą kluczy szyfrowania w WiFi tzn nie działa WPA2 TKIP+AES możliwe jest to dopiero po upgrade ACU w PDA do wersji min 3.0 ale HTC nie wypuściło jeszcze sprawdzonej wersji ACU ze wspomnianą obsługą dla Hermesa. HTC twierdzi, że wkrótce. W Hermesie również jest HSDPA
Czy sam router musi również wspierać HSDPA, czy musi to robić tylko włożona weń karta?
Sam Router też musi wspierać HSDPA (od wersji 1.1) w routerze (bez wersji) nie ma wsparcia.
Uwaga na wgrywanie softu:
Flashowanie firmware w tych routerach może uszkodzić router, wynika to wersji routera.
Na dziś są dwie wersje tego routera (można rozpoznać z tylu routera Model No: ver 1.1 lub brak wersji, może pojawia się następne
2 dni przed Świętami kupiłem modem Merlin XU870 http://www.novatelwireless.com/products ... xu870.html
wg Linksysa drivery do Routera pod tem modem będą w marcu 2007, już się nie mogę doczekać.
Na razie modem działa w laptopie z przejściówką PCMCIA <=> ExpressCard produkcji Novatel Wireless, którą kupiłem w Erze.
Dzięki uprzejmości jednego z kolegów na Forum wymieniliśmy się Routerami miałem wersję bez numeru, na wersję 1.1
Serdeczne dzięki i pozdrowienia dla Kuby!
"W kazdym razie nie da sie zrobic dynamicznego przelaczania miedzy WAN a PCMCIA z UMTSem, a szkoda bo do wana podpial bym Siemensa ER75 z inna karta i mialbym zabezpieczenie na wypadek zaniku sygnalu szczegolnie jesli to ma sie poruszac po kraju np w autobusie"
- da się
{otwierdzam, że konfiguracja Router/modem dużo lepiej łapie HSDPA niż sam modem wsadzony do laptopa (drivery niższego poziomu)
Czy "po bluetooth da rade dystrybuowac z niego sygnal?"
trzeba mieć przejściówkę RJ45<=>Bluetooth albo WiFi<=>Bluetooth
"Albo mieć telefon z wifi i wtedy wszystko super działa"
np właśnie testuję HTC Hermes ale jest problem z obsługą kluczy szyfrowania w WiFi tzn nie działa WPA2 TKIP+AES możliwe jest to dopiero po upgrade ACU w PDA do wersji min 3.0 ale HTC nie wypuściło jeszcze sprawdzonej wersji ACU ze wspomnianą obsługą dla Hermesa. HTC twierdzi, że wkrótce. W Hermesie również jest HSDPA
Czy sam router musi również wspierać HSDPA, czy musi to robić tylko włożona weń karta?
Sam Router też musi wspierać HSDPA (od wersji 1.1) w routerze (bez wersji) nie ma wsparcia.
Uwaga na wgrywanie softu:
Flashowanie firmware w tych routerach może uszkodzić router, wynika to wersji routera.
Na dziś są dwie wersje tego routera (można rozpoznać z tylu routera Model No: ver 1.1 lub brak wersji, może pojawia się następne
2 dni przed Świętami kupiłem modem Merlin XU870 http://www.novatelwireless.com/products ... xu870.html
wg Linksysa drivery do Routera pod tem modem będą w marcu 2007, już się nie mogę doczekać.
Na razie modem działa w laptopie z przejściówką PCMCIA <=> ExpressCard produkcji Novatel Wireless, którą kupiłem w Erze.
Dzięki uprzejmości jednego z kolegów na Forum wymieniliśmy się Routerami miałem wersję bez numeru, na wersję 1.1
Serdeczne dzięki i pozdrowienia dla Kuby!
BTS_CID2299 Merlin XU 870 WRT54G3G
-
czy ktos z Was wgrywal openwrt?
Jest ulepszona galaz tego projektu, nazywa sie X-Wrt.
Ja na chwile obecna nie mam czasu by to wgrac i sie pobawic, pamietam jednak ze jak to testowalem rok temu (ale wtedy GT 3g+ na tym routerze jeszcze nie dzialalal) to z openwrt mozna bylo do fabrycznego wrocic bez problemu.
Na http://x-wrt.org/ mozna znalezc wiecej informacji, w tym gotowy firmware do pobrania.
Jest to firmware alternatywny, wiec ma inny interfejs i mozliwosci. Moze tez obslugiwac inne/wiecej/mniej urzadzen niz software publiczny (jesli tylko sa drivery dla owego modemu dla linuxa)
Jak znajde czas to siew chcemu przyjrzec, gdyz potrzebuje bardziej rozbudowanego firewalla na Linksysie (np port forwarding, ale zeby wpuszczal tylko dane adresy IP).
Pozdrawiam
EDIT: liste pakietow ktore zawiera X-Wrt (ale nie musi zawierac ich wszystkich; na pewno WRT54G3G zawiera PCMCIA ale inne routery juz nie musza tego miec) mozna znalezc tu : ftp://ftp.berlios.de/pub/xwrt/packages
Z tego co widze to sa tam najnowsze drivery do Option'a.
Jest tam tez openvpn, wiec wyglada na to ze mozna sobie do domku vpna zestawic..... :-)
Zebym tylko mial czas by to posprawdzac...
Jest ulepszona galaz tego projektu, nazywa sie X-Wrt.
Ja na chwile obecna nie mam czasu by to wgrac i sie pobawic, pamietam jednak ze jak to testowalem rok temu (ale wtedy GT 3g+ na tym routerze jeszcze nie dzialalal) to z openwrt mozna bylo do fabrycznego wrocic bez problemu.
Na http://x-wrt.org/ mozna znalezc wiecej informacji, w tym gotowy firmware do pobrania.
Jest to firmware alternatywny, wiec ma inny interfejs i mozliwosci. Moze tez obslugiwac inne/wiecej/mniej urzadzen niz software publiczny (jesli tylko sa drivery dla owego modemu dla linuxa)
Jak znajde czas to siew chcemu przyjrzec, gdyz potrzebuje bardziej rozbudowanego firewalla na Linksysie (np port forwarding, ale zeby wpuszczal tylko dane adresy IP).
Pozdrawiam
EDIT: liste pakietow ktore zawiera X-Wrt (ale nie musi zawierac ich wszystkich; na pewno WRT54G3G zawiera PCMCIA ale inne routery juz nie musza tego miec) mozna znalezc tu : ftp://ftp.berlios.de/pub/xwrt/packages
Z tego co widze to sa tam najnowsze drivery do Option'a.
Jest tam tez openvpn, wiec wyglada na to ze mozna sobie do domku vpna zestawic..... :-)
Zebym tylko mial czas by to posprawdzac...
--
Pogar
Pogar
-
Z INNEJ BECZKI :
tutaj mozecie sobie poogladac FABRYCZNE webmenu w Linksysie:
http://www.linksysdata.com/ui/WRT54G3G/1.98.1/
do moderatorow: dalem to jako osobna wypowiedz gdyz jest zupelnie o czym innym niz poprzednia moja wiadomosc
tutaj mozecie sobie poogladac FABRYCZNE webmenu w Linksysie:
http://www.linksysdata.com/ui/WRT54G3G/1.98.1/
do moderatorow: dalem to jako osobna wypowiedz gdyz jest zupelnie o czym innym niz poprzednia moja wiadomosc
--
Pogar
Pogar
-
ok. moj linksys pracuje juz od kontrola x-wrt.
instalacja easy, gorzej z doprowadzeniem rouerta do dzialania z modemem
UWAGA: Jesli nie znasz sie choc troche na linuksie, nie radze wgrywac x-wrt w obecnej postaci. Po prostu mozesz napotkac problemy ktorych sam nie umiesz rozwiazac.
Ponizszy opis jest zrobiony dla Option Globetrotter 3G/Fusion (driver nozomi) fw 3.20 (Iplus) dla uslugi IPlus
Nie mam pojecia co trzeba zronic dla innych modemow. Po prostu musisz to sprawdzic.
Dla modemow Nozomi ale dla innych operatorow zmiana APN powinna wystarczyc
Co nam daje X-Wrt?
m.in:
Wg mine router pracuje stabilniej, mnie sie rozlacza.
No i ten firewall i vpn. :-) dla mnie bomba. :-)
Pozdrawiam
instalacja easy, gorzej z doprowadzeniem rouerta do dzialania z modemem
UWAGA: Jesli nie znasz sie choc troche na linuksie, nie radze wgrywac x-wrt w obecnej postaci. Po prostu mozesz napotkac problemy ktorych sam nie umiesz rozwiazac.
Ponizszy opis jest zrobiony dla Option Globetrotter 3G/Fusion (driver nozomi) fw 3.20 (Iplus) dla uslugi IPlus
Nie mam pojecia co trzeba zronic dla innych modemow. Po prostu musisz to sprawdzic.
Dla modemow Nozomi ale dla innych operatorow zmiana APN powinna wystarczyc
Co nam daje X-Wrt?
m.in:
- wieksza mozliwosc kontroli firewalla (iptables via /etc/firewall.user)
rezerwacja klientow DHCP
vpn z swiata do swojego linksysa (juz mam to odpalone ale jeszcze nie sprawdzalem; KONIECZNE STALE ZEWNETRZNE IP <ja to w iplusie mam>)
wieksza mozliwosc ingerencji w konfiguracje routera (dostep via telnet/ssh)
mozliwosc instalowania innych aplikacji
- firmware X-WRT pobrany stad: http://www.bitsum.com/xwrt.asp#Installa ... structions
dodatkowe pakiety- te ktore jestem pewien ze sa potrzebne:
- kmod-pcmcia_2.4.30-brcm-5_mipsel.ipk
kmod-pcmcia-serial_2.4.30-brcm-5_mipsel.ipk
pcmcia-utils_3.2.8-1_mipsel.ipk
kmod-nozomi_2.4.30-brcm-1_mipsel.ipk
chat_2.4.3-7_mipsel.ipk
comgt_0.32_mipsel.ipk (stad: http://mojmm.freewebpage.org/comgt_0.32_mipsel.ipk)
- setserial_2.17-1_mipsel.ipk
- kmod-pcmcia_2.4.30-brcm-5_mipsel.ipk
serwer ftp lub http w naszej sieci lub tez klienta SCP (np winscp na windows), za pomoca ktorych to bedziemy wrzucac brakujace pakiety - te ktore jestem pewien ze sa potrzebne:
- 1. Backupujemu sobie fabryczna konfiguracje routera (tzn konfiguracje softu producenta). (jesli nei wiesz jak to daruj sobie dalsze czynnosci)
2. Wrzucamy pobrany wczesniej plik : openwrt-wrt54g3g-squashfs.bin
3. Czekamy az przegladarka nam powie ze wgrano pomyslnie i az dioda 1sza z lewej przestanie mrugac).
4. Logujemy sie do przegladarki na 192.168.1.1 przez http i ustalamy sobie haslo.
5. Nastepnie klikajac w System / Packages dogrywamy pakiety. Mozna to zrobic m.in :- a. za pomoca SCP wrzucamy plik z pakietem ktory chcemy dodac do katalogu /tmp na routerze. Wtedy jako sciezke do pakietu wpisujemy /tmp/naszpakiet.ipk
b. na swoim FTP/HTTP w naszym lanie udostepniamy pliki z pakietami. WTedy podajemy sciezke jako ftp://naszserwer/sciezkadopakietu.ipk lub http://naszserwer/sciezkadopakietu.ipk
7. Po tych wszystkichj operacjach rebootujemy router.
8. Po reboocie klikamy Network / WAN - LAN i wybieramy w Connection Type wartosc UMTS/GPRS.
9. Wybieramy preferowany tryb sieci, oraz podajemy APN (jako Select Network zostawilem Vodafone UK)
10. Polecam tez od razu dodac serwery dns dla naszej uslugi dostpeu do internetu, bo u mnie router zczytal zle z dhcp operatora . Dla iplusa wpisalem 212.2.96.51 oraz 212.2.96.52.
11. Poniewaz cos maskowanie dns nie dzialao, wpisalem takze te serwery DNS w DHCP: Network / DHCP / LAN /modify/ Options For Lan
12. Domyslnie interfejsem OUT w routerze jest vlan1. Poniewaz w przypadku WRT54G3G na ogol jest to ppp0 (ktorego to do tego vlanu dodac nie mozna lub nie wiem jak :-)
13. Z punktu 12 wynika wiec pare zmian. Musimy w plikach :- /etc/init.d/S35firewall
/etc/firewall.user
/etc/init.d/S95miniupnpd
Z tym ze jeslibyscie rezygnowali z x-wrt na rzecz softu fabrycznego, bezpiecznie bedzie przywrocic ustawienia fabryczne tych zmiennych:Kod: Zaznacz cały
nvram set wan_device='ppp0' nvram set wan_ifname='ppp0' nvram commit
14. przez www routera ustawiamy serwery DNS (Network / WAN-LAN i na dol) (u mnei automatyczne pobieranie DNS nie dzialalo wiec je wylaczylem)Kod: Zaznacz cały
nvram set wan_device='vlan1' nvram set wan_ifname='vlan1' nvram commit
15. Te same dns wpisujemy w /etc/resolv.conf, w postaci. Jeden serwer dns w jednej linii.Kod: Zaznacz cały
nameserver x.x.x.x
16. To chyba wszystkie zmiany . Mam nadzieje ze o niczym nie zpaomanielm. Teraz wystarczy przerestartowac royter i polaczenie powinno byc nawiazazne - a. za pomoca SCP wrzucamy plik z pakietem ktory chcemy dodac do katalogu /tmp na routerze. Wtedy jako sciezke do pakietu wpisujemy /tmp/naszpakiet.ipk
Wg mine router pracuje stabilniej, mnie sie rozlacza.
No i ten firewall i vpn. :-) dla mnie bomba. :-)
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2007-02-11, 00:09 przez pogar, łącznie zmieniany 3 razy.
--
Pogar
Pogar
-
no to ja moze dam printscreena na zachete:

i jeszcze moge smsy wysylac z linksysa. i odbierac tez. :-) cool! :-)
i vpna do domu tez juz mam i dziala :-)

i jeszcze moge smsy wysylac z linksysa. i odbierac tez. :-) cool! :-)
i vpna do domu tez juz mam i dziala :-)
--
Pogar
Pogar
-
jaki macie rekordowy czas pracy routera WRT54G3G bez zadnych restartow itp?
u mnie obecnie 5ty dzien i nic przy nim nie musze robic
u mnie obecnie 5ty dzien i nic przy nim nie musze robic
--
Pogar
Pogar
- JacekG
- Stały użytkownik forum
zanim odpowiesz, określ jeszcze takie parametry:
1. ile masz nadanych adresów IP przez router?
2. ile z tego to wpięte na sztywno kablem?
3. czy stosujesz Wifi i jakie klucze szyfrowania Wifi stosujesz?
4. jaka karta modemowa?
5. czy masz antenkę zewnętrzną i ile ma dB?
6. jak daleko jest BTS i czy jest widoczny?
1. ile masz nadanych adresów IP przez router?
2. ile z tego to wpięte na sztywno kablem?
3. czy stosujesz Wifi i jakie klucze szyfrowania Wifi stosujesz?
4. jaka karta modemowa?
5. czy masz antenkę zewnętrzną i ile ma dB?
6. jak daleko jest BTS i czy jest widoczny?
BTS_CID2299 Merlin XU 870 WRT54G3G
-
1. 3
2. 1
3. WPA
4. Option GT 3G+
5. nie
6. Mam bardzo slaby zasieg..BTS hgw gdzie jest (centrum warszawy)...
2. 1
3. WPA
4. Option GT 3G+
5. nie
6. Mam bardzo slaby zasieg..BTS hgw gdzie jest (centrum warszawy)...
--
Pogar
Pogar
-
Help. Mam problem z uruchomieniem netu w konf. Linksys +karta. Zestaw posiadanych zabawek : Linksys wrt54g3g , karta Option fusion + z T-mobile-a (ze zdjętym simlockiem) , inna karta merlin 530 z Orange-a . Linksys podczas instalacji mówi , że karta jest do bani (jedna i druga) . Soft na linksysie - ostatni słuszny - taki jak polecają ludzie z tego forum.
Może ktoś ma podobne (mniej niemiłe )doświadczenia z tymi kartami? Będę wdzięczny za info..
Może ktoś ma podobne (mniej niemiłe )doświadczenia z tymi kartami? Będę wdzięczny za info..
-
u530 powinien dzialac od strzalu
fusion+ to nie wiem -na x-wrt pewnie by poszedl a czy oryginalny soft go wspiera to nie wiem :-(
sprawdz oba modemy na komputerze, mozesz masz jakis komp z linuksem to tam tez zobacz.
x-wrt (jako alternatywny firmware) ma ssh/telnet, wiec tam mozna wiecej zdiagnozowac
fusion+ to nie wiem -na x-wrt pewnie by poszedl a czy oryginalny soft go wspiera to nie wiem :-(
sprawdz oba modemy na komputerze, mozesz masz jakis komp z linuksem to tam tez zobacz.
x-wrt (jako alternatywny firmware) ma ssh/telnet, wiec tam mozna wiecej zdiagnozowac
--
Pogar
Pogar
- bob
- Guru bezprzewodowy
Podobno ten router wspiera Upnp.
Czy po zapodaniu x-wrt będzie nadal wspierał i jak to wygląda to wsparcie ?
Czy po zapodaniu x-wrt będzie nadal wspierał i jak to wygląda to wsparcie ?
-
wspiera. i w fabrycznym i alternatywnym (w alternatywnym odpowiada za to miniunpnd).
testowalem na azurusie: na fabrycznym i na orygilanym porty zostaly ustawione (azureus o tym wspomnial)
na fabrycznym a azureus'ie test NAT przechodzil, na X-wrt nie.
Jednak pliki sa sciagane bez problemu i na fabrycznym i na x-wrt
osobiscie, mimo roboty ktorej x-wrt wymaga na poczatku, bardzo go zalecam - duzo lepszy firmware
testowalem na azurusie: na fabrycznym i na orygilanym porty zostaly ustawione (azureus o tym wspomnial)
na fabrycznym a azureus'ie test NAT przechodzil, na X-wrt nie.
Jednak pliki sa sciagane bez problemu i na fabrycznym i na x-wrt
osobiscie, mimo roboty ktorej x-wrt wymaga na poczatku, bardzo go zalecam - duzo lepszy firmware
--
Pogar
Pogar
- bob
- Guru bezprzewodowy
Ok ,dzięki właśnie się meczę nad podłączeniem N80 do kompa z Upnp serwerem i wygląda to mało stabilnie (nie przez linksys`a na razie).
-
spoko :-)
mala poprawka : auzerusa rzadko uzywam i wlasnie go odpalem : zrobil sobie aktualizacje i po aktualizacji naisal ze moj NAT/upnp jest be (mimo ze logach linksysa pisze ze odpowienie upnp otworzylo pewne porty).
wiec sobie teraz zrobilem regulke na firewallu i juz :-)
mala poprawka : auzerusa rzadko uzywam i wlasnie go odpalem : zrobil sobie aktualizacje i po aktualizacji naisal ze moj NAT/upnp jest be (mimo ze logach linksysa pisze ze odpowienie upnp otworzylo pewne porty).
--
Pogar
Pogar
- bob
- Guru bezprzewodowy
Hmm, otworzyłeś porty 1900,49153,49154,49152 ?pogar pisze:spoko :-)
-
nie, ustawilem 6881, 6969 oraz 44662
Test NAT (z opcji) pisze ze jest ok, a kropa na dole po paru chwilach robi sie czerwona (ze za firwallem)
wiec ne wiem :-(
poprzednie werse auzeusa dzialay ok
Test NAT (z opcji) pisze ze jest ok, a kropa na dole po paru chwilach robi sie czerwona (ze za firwallem)
wiec ne wiem :-(
poprzednie werse auzeusa dzialay ok
--
Pogar
Pogar
- bob
- Guru bezprzewodowy
No niby takie jak pisałem mają być otwarte porty ,żeby połączyć się np. z N93 w UPnP:
http://www.simplecenter.com/jive/thread ... sageID=736
a więc pewnie i dla N80 ,którą posiadam.

http://www.simplecenter.com/jive/thread ... sageID=736
a więc pewnie i dla N80 ,którą posiadam.

-
upnp jest , z tego co wiem, standardem wiec zeby samo upnp dzialalo robic nie nie trzeba
krope w azureusie olalem, plik sie sciagaja . :-)
krope w azureusie olalem, plik sie sciagaja . :-)
--
Pogar
Pogar
- bob
- Guru bezprzewodowy
-
:-) np. :-)
teraz azuerus juz krope na zielono zrobil (regukla skasowana, jedzie tylko na upnp). HGW z nim. :-)
teraz azuerus juz krope na zielono zrobil (regukla skasowana, jedzie tylko na upnp). HGW z nim. :-)
--
Pogar
Pogar
- bob
- Guru bezprzewodowy
Świetnie ,że UPnP pomaga w sieciach p2p.Mam jeszcze pytanie odnośnie ver.2.00.22 Czy działa poprawnie i jakie zmiany niesie w stosunku do ver 1.99.8 ?
-
nawet nie wiedzialem ze jest nowa wersja
po historie zmian rzuc okiem tu
najbardziej rozwala mnie to:
po historie zmian rzuc okiem tu
najbardziej rozwala mnie to:
ROTFLv2.00.02 (2006/07/14)
5. Add SMS Function.
v2.00.03 (2006/07/17)
Fixed items:
1. Remove SMS Function.
--
Pogar
Pogar
- bob
- Guru bezprzewodowy
Będę próbował z X-WRT ale na razie czekam na zabawkę ,może wreszcie jutro ją dostarczą ...