Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Mam internet blueconnect w Erze modem Huawei E160 i zasięg łapie mi na poziomie 95-100% z EDGE a zasięg UMTS łapie ale poziom sygnału to 0%, osiągi internetu są na poziomie 3 w porywach do 7 KB/s, kompa mam zwykłego PC'eta. Przyznam się szczerze że, nie znam się na tych sprawach, jestem kompletnie zielony. Szukałem najbliższego nadajnika Ery w internecie ale nic nie znalazłem. Mieszkam w Częstochowie w okolicach centrum, dzielinica nazywa się "Mirów" ten drugi, nie mylić z tym w którym znajduje się zamek. Myślałem o jakiejś antenie albo o czymś, ale nie wiem Zdaję się na pomoc fachowców.
Pan Rafał pisze:Poczytałem troche i wydaje mi się że najbliższy nadajnik to Częstochowa ul. Legionów 90/100 ale nie jestem pewien czy to w linii prostej.
Widzę tam prawie same stacje z UMTS więc teraz tylko dobrać dobrą antenę. Czy na zewnątrz swojego budynku masz zasięg UMTS i czy możesz się połączyć i korzystać swobodnie z neta.
Więc do najbliższego node B Ery masz ok. ~1,1 km. Znajduje się on w Częstochowie, przy ul. Legionów 92. Antena w takim przypadku powinna zaradzić twojemu problemowi. Np. coś takiego http://allegro.pl/item1155375670_antena ... _inne.html
Wsadź do telefonu, który obsługuje technologię 3G kartę SIM Ery, i zobacz czy wskakuje Ci UMTS na zewnątrz budynku, i czy można połączyć się z internetem, jeżeli tak, to antena powinna pomóc.
Niestety na telefonie z 3G mam sim locka, sprawdziłem na innym na którym nie jestem pewien 3G i wykrywa mi Ere na dworze zasięg 5kresek(full), długo łącze się z internetem
[ Dodano: 2010-07-22, 10:33 ]
Mam jeszcze jeden telefon z 3G ale tam chyba nie ma internetu jest tylko SimExtra.
[ Dodano: 2010-07-22, 12:05 ]
Teraz tak, pytałem znajomych czy mają może 3G, no i owszem mają tylko że sim locki tez. Teraz każdy nowy telefon ma simlocka
sp6huk pisze:A w tym miejscu nie jest wyświetlane przypadkiem Cell Info ?
Na to bym stawiał, bo to co pisze to moim zdaniem końcówka Cell Info: Zasieg iPlus 3G. W Plusie takie CellInfo na GSM pojawia się wtedy gdy w tej samej lokalizacji jest GSM oraz UMTS
Pan Rafał pisze:Czyli co mam robić? Bo już się pogubiłem:P
Nie masz nikogo znajomego z laptopem, do którego mógłbyś podłączyć swój modem i zrobić połączenie z netem przed swoim domem? Tylko test ok 30 minutowy. Połączyć się i bez problemu przeglądać strony www,pobrać kilka plików.