Ilość prądu zużywana przez zasilacz do laptopa.

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Ilość prądu zużywana przez zasilacz do laptopa.

Post autor: ryba825 »

Tak się zastanawiam ile tak naprawdę pożera prądu mój laptop i zasilacz. Na zasilaczu mam INPUT: 100-240 V, 50-60 Hz, 1.7 A i OUTPUT: 20 V, 3.25 A. Teraz pytanie: Czy ilość prądu zużywana to 230V * 1.7A = 391W, czy 20V * 3.25A = 65W?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Ilość prądu zużywana przez zasilacz do laptopa.

Post autor: krystianb »

ryba825 pisze:Czy ilość prądu zużywana to 230V * 1.7A = 391W
Raczej marne wyliczenie. Na wejściu podany jest prąd szczytowy i te 1.7A to będzie raczej dla 100V a nie dla 230v jeszcze do tego wszystkiego dochodzi przesunięcie fazowe napięcie/natężenie. Gdzieś myślę że taki zasilacz to będzie miał sprawność 0.9, to max jakieś 70W przy max obciążeniu kompa (czyli 100% wydajności i jednocześnie ładowanie baterii lapka)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

ryba825 na moim jest napisane 100-240V ,1.6A, 50-60Hz 65W. Natomiast zmierzyłem jaką moc pobiera z sieci i wyszło mi 20W przy normalnym użytkowaniu :)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez YaHooo, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Dzięki za odpowiedzi. Z informatyki jestem dobry, ale kwestie związane z prądem już niezbyt.
YaHooo pisze:przy normalnym użytkowaniu
A co nazywasz normalnym użytkowaniem? Dla mnie jest to przeglądanie internetu, czy "bawienie się" w C++, dla innych granie, a dla jeszcze innych renderowanie grafiki 3D. :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ryba825 pisze:A co nazywasz normalnym użytkowaniem? Dla mnie jest to przeglądanie internetu,
Dokładnie to miałem na myśli :) Po prostu zwykła praca na komputerze czyli włączony Winamp, GG, przeglądarka ;) Jeśli będzie większe zużycie procesora, to większy będzie pobór mocy :) Aha i jeszcze praca była z wyjętym akumulatorem, aby była pewność, że ładowanie akumulatora nie powoduje zwiększenia poboru mocy.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

YaHooo pisze:Jeśli będzie większe zużycie procesora, to większy będzie pobór mocy
Tak, to wiem, bo to oczywiste, ponieważ potrzebuje więcej energii elektrycznej.

Czyli podsumowując jeżeli laptop będzie pracował z maksymalną wydajnością przez 1 godzinę i będzie pobierał przez cały czas pracy dokładnie 65W, to licznik prądu założony między źródłem prądu, a zasilaczem (źródło prądu-->licznik-->zasilacz-->laptop) nabije dokładnie 0,065 kW * 1h = 0,065 kWh użytej energii?
Ostatnio zmieniony 2010-07-22, 11:06 przez ryba825, łącznie zmieniany 1 raz.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

ryba825 pisze:Czyli podsumowując jeżeli laptop będzie pracował z maksymalną wydajnością przez 1 godzinę i będzie pobierał przez cały czas pracy dokładnie 65W
Z tym dokladnie, to raczej nie mozna tak stwierdzic.
Powiedzmy, ze nie powinien zuzyc wiecej mocy, niz max moc zasilacza. Zatem mozna przyjac, ze przy max obciazeniu zuzywa tyle mocy ile max moc zasilacza. Ale bedzie to wynik zafalszowany.
ryba825 pisze:to licznik prądu założony między źródłem prądu, a zasilaczem (źródło prądu-->licznik-->zasilacz-->laptop) nabije dokładnie 0,65 kW * 1h = 0,65 kWh użytej energii?
Na 100% dokladnie tyle nie nabije.
To niestety nie jest takie proste. Na forum <a href="http://forum-laptopy.info.pl/"><b>forum ... .pl</b></a> Bylo kilka watkow odnosnie pomiarow zuzycia energii. Jak znajde linki, to tu podesle.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

YaHooo pisze:Natomiast zmierzyłem jaką moc pobiera z sieci i wyszło mi 20W przy normalnym użytkowaniu :)
Natomiast mój 30W.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

ryba825 pisze:nabije dokładnie 0,65 kW * 1h = 0,65 kWh użytej energii?
Źle kW to 1000W a nie 100, brakuje 0 po przecinku. A tak jak pisałem trzeba jeszcze sobie wynik powiększyć o współczynnik sprawności, który może się zmieniać w zależności od obciążenia zasilacza.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

krystianb pisze:Źle kW to 1000W a nie 100, brakuje 0 po przecinku.
No tak, gdzieś mi 0 zginęło.

[ Dodano: 2010-07-22, 11:24 ]
Jeszcze takie pytanie. Czy w domowych warunkach da się jakoś "zregenerować" baterię w laptopie? Według Notebook Hardware Control "Designed Capacity" wynosi 50028 mWh, "Current Capacity" wynosi 12075 mWh, a "Wear level" wynosi 75%.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

ryba825 pisze:Czy w domowych warunkach da się jakoś "zregenerować" baterię w laptopie?
Regeneracja polega na wymianie ogniw na nowe i wgraniu czystego eproom do baterii. Zwykle o wiele lepiej opłaca się kupić zamiennik.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:A tak jak pisałem trzeba jeszcze sobie wynik powiększyć o współczynnik sprawności, który może się zmieniać w zależności od obciążenia zasilacza.
Dokładnie, lecz zasilacze impulsowe mają dużą sprawność, do 95%. Więc spokojnie można przyjąć, że zasilacz nie pobierze więcej niż pisze na tabliczce znamionowej nawet podczas maksymalnego obciążenia laptopa :) Bo dodatkowo jeśli producent lapka myśli, to dobierze moc wyjściową zasilacza z odpowiednim zapasem.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Bo dodatkowo jeśli producent lapka myśli, to dobierze moc wyjściową zasilacza z odpowiednim zapasem.
Nie koniecznie, przy ładowaniu baterii zasilacz może chodzić i na 100% obciążenia (szczególnie mam tu na myśli te 65W) Nawet to zjawisko jest widoczne - 99% laptopów ładuje się szybciej kiedy są wyłączone, choć czasem to zjawisko może być związane z temperaturą.
A co do tej sprawności to mam czasem wątpliwości mało co się nie parząc o zasilacz właśnie 65w - przy sprawności 95% powinien emitować mniej niż 3W ciepła, powierzchnię oddawania ma całkiem sporą, praktycznie nie powinno się nawet poczuć różnicy temperatur.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:Nie koniecznie, przy ładowaniu baterii zasilacz może chodzić i na 100% obciążenia
Oczywiście, że tak. Miałem na myśli pracę bez ładowania akumulatora.
krystianb pisze:99% laptopów ładuje się szybciej kiedy są wyłączone, choć czasem to zjawisko może być związane z temperaturą.
Według mnie temu ładuje się czybciej, bo laptop nie zużywa energii i można ładować większym prądem akumulator.
krystianb pisze:A co do tej sprawności to mam czasem wątpliwości mało co się nie parząc o zasilacz właśnie 65w - przy sprawności 95% powinien emitować mniej niż 3W ciepła, powierzchnię oddawania ma całkiem sporą, praktycznie nie powinno się nawet poczuć różnicy temperatur.
W moim zasilaczu od HP jest cały czas chłodny, chyba że się ładuje akumulator i położę zasilacz w takim miejscu, że ma utrudnione oddawanie ciepła (np na kocu, czy pościeli), to wtedy robi się ciepły.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:W moim zasilaczu od HP jest cały czas chłodny, chyba że się ładuje akumulator i położę zasilacz w takim miejscu, że ma utrudnione oddawanie ciepła
To już zależy od sprzętu, u mnie 65W Li Shin od MSI praktycznie zawsze jest dość mocno ciepły, a przy ładowaniu baterii ledwie można go dotknąć. Znów do della mam z lekka przesadzoną 130- wg softu della wystarczy 90, a na naklejce pod lapkiem wyszczególniona jest nawet 65 (procek p8600-20W, gf 9600m-35w) on jest bardzo płaski i zawsze zimny, być może zrobił by się cieplejszy jak bym włączył szybkie ładowanie baterii, ale nie mam chęci tego zrobić.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:To już zależy od sprzętu,
W sumie racja. Mój kolega ma Asusa i mówi, że nawet jak pracuje normalnie na komputerze, to mu się zasilacz czasem tak grzeje, że w rękę nie można go wziąć, a nawet akumulator się nie ładuje.
ODPOWIEDZ