Livebox + D-LINK DIR-300 Czy to może działać ?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
blackjoe
Początkujący użytkownik forum

Livebox + D-LINK DIR-300 Czy to może działać ?

Post autor: blackjoe »

Jestem posiadaczem liveboxa ale jego zasięg mi nie wystarcza ;) , dostałem od kumpla D-LINK DIR-300 ale ten router nie ma modemu ADSL i stąd moje pytanie czy jest możliwość aby połączyć oba sprzęty w jeden działający mechanizm ? Jeśli tak to chciałbym się dowiedzieć jak o zrobić bo jestem zielony w tych sprawach :roll:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Livebox + D-LINK DIR-300 Czy to może działać ?

Post autor: ja.michal »

Pewnie, że się da. Zrobi się wtedy druga sieć. Ale to nie stanowi problemu bo jak straci zasięg z pierwszej to powinien system sam łączyć z drugą (nie licząc pierwszego razu).

Jak to podłączyć?
Kabelek sieciowy Ci potrzebny (wpięty to wejścia któregoś w Liveboxie) i są dwie opcje.
Jeśli na komputerach masz dynamiczne łączenie się (IP przydzielany automatycznie) to proponuję podpiąć kabel do wejście Internet/WAN i zrobić po prostu drugą sieć. Powinno działać od razu.
Druga opcja to podpiąć kabel do któregoś z wejść w D-linku, żeby sieć była tworzona przez Liveboxa. Niestety (jestem na 99% pewien) będzie trzeba ręcznie podawać adresy i bramy na komputerach, aby pakiety wiedziały jak lecieć po sieci, żeby szło z Liveboxa.

Taka jeszcze uwaga.
Jeśli Livebox i D-Link mają ten sam adres IP (ten do konfiguracji - z reguły 192.168.0.1) to proponuję w D-Linku zmienić na inny (może być numer kolejny - np. 192.168.0.2).
Inaczej wszystko będzie się gryzło i nic nie będzie działać.

Widzę w necie, że Liveboxy mają 192.168.1.1, a ten D-link ma 192.168.0.1 więc nie powinno być problemu.
blackjoe
Początkujący użytkownik forum

Post autor: blackjoe »

Haha działa :brawa: Wielkie dzięki :ok:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie ma za co. :ok:
boskar
Stały użytkownik forum

Post autor: boskar »

Pozwolę sobie jednak skrytykować rozwiązanie zaproponowane przez Michała.
Tworzenie "dodatkowej sieci" jest zawsze niekorzystne, choć nie ma co ukrywać - jest to rozwiązanie proste i wymaga najmniejszych zmian w domyślnych ustawieniach.

Tak się akurat szczęśliwie składa, że DIR-300 może pracować jako switch/AP, nie routując, a tak to powinno wyglądać.
Moim zdaniem należałoby po prostu skorzystać z instrukcji z
ftp://ftp.dlink.pl/dir/dir-300/document ... 081022.pdf

rozdział 3.4 - Podłączanie do innego routera.

Wtedy siecią zarządza livebox, w tracert mamy o jeden węzeł mniej, jest ładniej i wydajniej, choć nie licz na to że speedtest to wykaże.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No pewnie, że lepsze rozwiązanie jako AP. Niestety nie znam wszystkich routerów na rynku (a D-link to raczej kiepski więc nawet nie mam zamiaru kupować go) więc nie znam wszystkich opcji i takie informacje są cenne.

Dzięki boskar. :ok:
ODPOWIEDZ