Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witam
mam problem z anteną. Zamówiłam na allegro anteną 17 db zapłaciłam grubo ponad 100 zł, a po podłączeniu i ustawieniu( nie wiem czy zrobiłam to w odpowiednim kierunku, ale raczej tak) nic sie nie zmieniło, zasięg jaki był, taki jest... Nie wiem co mogę teraz zrobić... Pięniędzy mi nie oddadzą
Mieszkam w małej miejscowości: Plemięta (woj. kuj-pom). Pomocy....!
Rozumiem, że chodzi o sieć Plus. W Łasinie masz tylko EDGE'a, a twoim celem jest złapanie UMTS'u. Najbliższa stacja bazowa działająca w tej technologii znajduje się w Grudziądzu,
fiesia pisze:mam ją 2 dni i nie widać śladów uzytkowania, jaka była taka jest
Może by tak zaczynać zdania z dużej litery, co Ty na to ?
fiesia pisze:a dlaczego UMTS? bo jak ja właączam internet to mam EDGE...
No bo myślałem, że chcesz UMTS, bo kupiłaś antenę działającą w tej technologii (Plus UMTS/HSxPA - 2100 MHz). Do EDGE jest inna antena. Ale jak już masz tą antenę to sprawdź czy z Grudziądza łapiesz UMTS, bo to lepsza technologia. W ogóle, gdzie masz teraz tą antenę zamontowaną ?,
fiesia pisze:ale pieniędzy i tak mi pewnie nie zwrócą....
Za przesyłkę to nie zwrócą, ale za antenę powinni oddać pieniądze bez dwóch zdań, jeżeli nie będzie nosiła śladów użytkowania.
No to spróbuj jeszcze złapać UMTS - skieruj antenę na Grudziądz. Jak samo nie "wskoczy" - nadal będzie EDGE, to można spróbować wymusić UMTS, przydatny byłby program Top NetInfo.
Jeżeli program będzie już poprawnie skonfigurowany, i w ogóle będzie OK, to robisz tak:
Jesteś w ognie głównym programu --> klikasz Ustawienia --> przechodzisz do zakładki GPRS/UMTS --> wybierz Tylko UMTS/HSDPA (WCDMA) --> kliknij Zastosuj i zamknij to okno.
Jak będziesz miała TNI to wyłącz aplikację od iPlusa, tak aby nie było jej nawet w trayu. I łącz się z siecią za pomocą tego programu.