Topnet info - konfiguracja, pomoc
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Topnet info - konfiguracja, pomoc
Nie wiem czy dobry dział...
Pomoże ktoś ustawić mi ten program ?
Pomoże ktoś ustawić mi ten program ?
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Topnet info - konfiguracja, pomoc
A co konkretnie chcesz ustawiać?Lucas_21 pisze:Pomoże ktoś ustawić mi ten program ?
-
- Stały użytkownik forum
Ja mam właśnie problem z konfiguracją TopNetInfo z modemem Dell 5530 (KM266).
Do wyboru mam takie porty komunikacji AT:
Dell Wirwless 5530 HSPA Mobile Mobile Broadbrand Modem
Dell Wirwless 5530 HSPA Mobile Mobile Broadbrand Modem 2
Port Dell Wirwless 5530 HSPA Mobile Mobile Broadbrand Minicard
Który wybrać? Próbowałem już wielu konfiguracji, ale nie chce się połączyć z internetem. Zasięg pokazuje 0 lub 100%. Na Huawei 156 czy toshibie G450 wszystko śmigało.
Może są jakieś niestandardowe ustawienia? Stery mam zainstalowane.
Do wyboru mam takie porty komunikacji AT:
Dell Wirwless 5530 HSPA Mobile Mobile Broadbrand Modem
Port Dell Wirwless 5530 HSPA Mobile Mobile Broadbrand Minicard
Który wybrać? Próbowałem już wielu konfiguracji, ale nie chce się połączyć z internetem. Zasięg pokazuje 0 lub 100%. Na Huawei 156 czy toshibie G450 wszystko śmigało.
Może są jakieś niestandardowe ustawienia? Stery mam zainstalowane.
-
- Stały użytkownik forum
Dobrze ustawić żeby działało mi, pokazywało, jaki zasięg mam, jaka sieć, ile pobrało itp. No żeby program działałJaco pisze:A co konkretnie chcesz ustawiać?

- Jaco
Ty sobie zrób porządek w kompie bo jak widać masz dwa razy zainstalowany ten modem i zapewne stąd te problemy.atanor pisze:Dell Wirwless 5530 HSPA Mobile Mobile Broadbrand Modem
Czy to ci wystarczy ? http://www.sklepy.ehost.pl/tutorial1/tu ... fo_ras.htmLucas_21 pisze:Dobrze ustawić żeby działało mi, pokazywało, jaki zasięg mam, jaka sieć, ile pobrało itp. No żeby program działał
-
- Stały użytkownik forum
Miałem jednak dobrze ustawiony, ale Kasper mi blokował nr. który program wybierał do połączenia teraz działa.
- Jaco
Masz dobry program antywirusowy który tu zachował się bardzo dobrze.Gdybyś jeszcze miał jakieś problemy to pisz tutaj.Lucas_21 pisze:ale Kasper mi blokował nr. który program wybierał do połączenia teraz działa.
-
- Stały użytkownik forum
Tylko teraz nie wiem jak ustawić te rozliczenia, chodzi mi o ustawienie ile mb danych wykorzystałem i ile kasy poszły mam kartę mbank mobile 100mb za 5zł i chciałbym wiedzieć i z tych 100mb i mi poszło i ile zł. Da się tak dokładnie ustawić żeby mi wyświetlało?
-
- Stały użytkownik forum
Problem się rozwiązał jak ściągnąłem oprogramowanie ericssona-della R207067 i włączyłem "radio" oraz ustawiłem na "zawsze włączone".
Ale pojawił się kolejny problem z zasięgiem. TopNetinfo nie chce pokazywać siły sygnału.
Ale pojawił się kolejny problem z zasięgiem. TopNetinfo nie chce pokazywać siły sygnału.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Musi być rozłączone połączenie sieciowe.atanor pisze:TopNetinfo nie chce pokazywać siły sygnału.
Musi być wybrany prawidłowy port do komunikacji AT.
Muszą być zaznaczone trzy pierwsze opcje w AT - okno główne programu.
Ostatnio zmieniony 2010-07-23, 16:21 przez Nielimitowany, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
Komunikacja AT odbywa się portem: Port Dell Wirwless 5530 HSPA Mobile Mobile Broadbrand Minicard.
Wątpię, żeby coś z połączeniem było nie tak, bo bym tu nie pisał. Dell wireless manager pokazuje 3 kreski.
przez Topnetinfo mogę się spokojnie łączyć, pokazuje wszystko łącznie z CIDem, prócz zasięgu.
Co do sugerowanego przez Jaco syfu ze sterownikami to przypadkiem port Dell Wirwless 5530 HSPA Mobile Mobile Broadbrand Modem 2 nie jest od GPSa?
Wątpię, żeby coś z połączeniem było nie tak, bo bym tu nie pisał. Dell wireless manager pokazuje 3 kreski.
przez Topnetinfo mogę się spokojnie łączyć, pokazuje wszystko łącznie z CIDem, prócz zasięgu.
Co do sugerowanego przez Jaco syfu ze sterownikami to przypadkiem port Dell Wirwless 5530 HSPA Mobile Mobile Broadbrand Modem 2 nie jest od GPSa?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A wejdź tu:atanor pisze:przez Topnetinfo mogę się spokojnie łączyć, pokazuje wszystko łącznie z CIDem, prócz zasięgu.
menu Plik -> Ustawienia -> zakładka Komunikacja AT i PIN -> przycisk Komendy AT.
W nowym oknie w polu Polecenie AT wpisz AT+CSQ, kliknij wyślij i podaj nam wynik. Może modem ma jakiś problem z tą komendą. Powinieneś dostać coś takiego:
Kod: Zaznacz cały
Polecenie:
AT+CSQ
Odpowiedź:
AT+CSQ
+CSQ: 12,99
OK
-----------------------------
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Stały użytkownik forum
Wyszło coś takiego:
Przy tym dalej pokazuje CSQ 0
Kod: Zaznacz cały
Polecenie:
AT+CSQ
Odpowiedź:
AT+CSQ
+CSQ: 99,99
OK
-----------------------------
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To niestety mam dla Ciebie złą wiadomość. Według standardu wartość 99 oznacza, że jest siła sygnału nieznana. To, że oprogramowanie producenta podaje wartość oznacza (moim zdaniem), że istnieje jakaś inna komenda (zapewne niestandardowa, wprowadzona przez producenta modemu) podająca zasięg. Właśnie dlatego TNI nie pokazuje siły sygnału.atanor pisze:Wyszło coś takiego:
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stały użytkownik forum
A jak usunąć, zresetowac ten licznik mb? Mam w wybranym okresie 256mb i chciałbym to usunąć i od nowa żeby liczyło od np. jutra. To jak to ustawić ?