Schemat sieci

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Revo7
Początkujący użytkownik forum

Schemat sieci

Post autor: Revo7 »

Na wstepie witam i jeżeli jest to zły dział prosze o wyrozumiałość i przeniesienie. Przeszukałem forum, google itd. Znalazłem kilka ciekawych wątków ale nic konkretnie co łączyłoby wszystko co ja bym wymagał. Chciałbym prosić o pomoc w doborze potrzebnego mi sprzętu, gdyz w tej dziedzinie jestem zielony, pomimo przeczytanych wielu artykułów ciezko sie zorientować. wybrac sprzęt który sie sprawdzi za rozsądne pieniądze i nie miec kłopotów.
dodany schemat jak chciałbym aby wyglądała sieć (załącznik)
Opis:
Internet wchodzi do domu kablowo, (DSL sieć społeczna z sąsiadami), wg mojego rozumowania powinien kabel iśc do routera wi-fi, który to rozdzieliłby internet (wchodzący) na wychodzacy WI-FI oraz na kable, i własnie chciałbym aby PC był podłączony przez kabel standardowy. Tyle co do tego routera. Jedyne wymagania, dośc mocny sygnał, musi sie przebić piętro niżej przez podłoge w pionie, jakieś 5 metrów. oraz posiadac przynajmniej 2 wyjścia kablowe.

drugi router wi-fi powinien pobierać z wi-fi i przekazywać ją do telewizora który ma złącze kablowe (inaczej nie da rady) chyba coś jak Acces Point, oraz dobrze byłoby gdyby rozpraszał go dalej i "wzmacniał sygnał". Jeśli dałoby rade. Czytałem o czymś w stylu repeatera, która pobiera sygnał wi-fi przekazuje go na kabel do urządzenia oraz rozsyła go dalej.

Laptop i telefon łaczyłyby się z siecią przez WI-FI

Zasięg jaki chciałbym osiągnąc to jakieś 15 metrów, przez ściane. Co chyba nie powinno być problemem.

PROSZE o pomoc, w dobraniu odpowiednich podzespółów.

Kwota jaką chciałbym przeznaczyć na ten cel to jakieś 200-250 PLN, chyba ze będzie wymagane więcej to prosze o propozycje, rozpatrze wszystkie.

Dziękuje serdecznie z góry.
Ostatnio zmieniony 2010-08-02, 14:25 przez Revo7, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Schemat sieci

Post autor: Jaco »

Revo7 pisze:dodany schemat jak chciałbym aby wyglądała sieć.
Revo7, link kieruje do logowania poczty a nie obrazka. Popraw linka.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Revo7 pisze:DSL sieć społeczna z sąsiadami
Jaki DSL? Co masz u siebie na wyjściu?

Na routerek ja bym wziął TP-Link 1043ND
Na AP/repeater Ovislink WL/5460WL-5470. Wydaje mi się właśnie, że w trybie repeater powinien też udostępniać połączenie przez ethernet, ale nie jestem tego pewny.
Revo7

Jo_gurt pisze:Jaki DSL? Co masz u siebie na wyjściu?
pytasz o szybkośc połączenia ??
Dokładnie nie wiem (gdzie to sprawdzić ? )
tak btw. W tej chwili jestem w pracy.

Wiem ze jest to DSL 6mb/s (prawdopodobnie taki miał być)ale dzielony na wszystkich urzytkowników naszej sieci.

Link poprawiony ;) sory, źle skopiowałem ;)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

pytasz o szybkośc połączenia ??
Bardziej chodzi mi o to czym jest u ciebie zakończony. DSL sugeruje linię telefoniczną i potrzebę specjalnego modemu.
Revo7

U mnie kabelek zakończony jest zwykłą wtyczką rj11 albo rj45 nie jestem pewien, jest to najzwyklejsza wtyczka do większości modemów.
Wiem ze obywdwie wymienione przeze mnie wtyki wyglądają tam samo z tą różnicą, iż jeden jest mniejszy, aczkolwiek ja posiadam ten WIĘKSZY. W domu sprawdze dokładnie i napisze.

jest również taka mniejsza sprawa, czy nie można zejść z ceny, gdyż te 250 PLN to już MAKS...

sieć zamierzam zbudowac dopiero za kilka miesięcy tylko chciałbym sie przygotować czego mniej wiecej będe potrzebował.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Revo7 pisze:U mnie kabelek zakończony jest zwykłą wtyczką rj11 albo rj45 nie jestem pewien, jest to najzwyklejsza wtyczka do większości modemów.
No to jest raczej zasadnicza różnica, dowiedz się ;)
Modemów czy routerów?
Revo7 pisze:jeden jest mniejszy, aczkolwiek ja posiadam ten WIĘKSZY.
Czyli pewnie RJ45. W takim razie z DSLem nie ma to za wiele wspólnego, przynajmniej z twojego punktu widzenia.
Revo7

Jo_gurt pisze:Czyli pewnie RJ45
sądze, że tak.
Jo_gurt pisze:dowiedz się
Aczkolwiek upewnie sie jak wróce ;)
Jo_gurt pisze:W takim razie z DSLem nie ma to za wiele wspólnego, przynajmniej z twojego punktu widzenia.
Jak pisałem
Revo7 pisze:w tej dziedzinie jestem zielony
EDIT : :zdziwko:

Sprawdziłem i wejście raczej jest RJ45.

:czyta: A co byście powiedzieli na urządzenia typu
tp-link 543 + tp-link 500g
Prosiłbym również o potwierdzenie mozliwości zrobienia takiej sieci z technologicznego punktu widzenia ;P
I w jakich trybach powinny chodzić routery ?
Jeden w AP ? a drugi w AP+Repeater czy jak ?
Sieć będzie zakładana tak za pół roku, wiem ze do tego czasu wszystko sie zmieni, ale tez ceny spadną ;)

Mógłbyś rozwinąć równierz myśl :
Jo_gurt pisze:W takim razie z DSLem nie ma to za wiele wspólnego, przynajmniej z twojego punktu widzenia
? Co zrobić by osiągnąc wieksza prędkość ? Światłowód ?? :P :P
Wydaje mi sie ze i tak dośc szybko działa mi net ;)
ODPOWIEDZ