Pomoc w pełnym zrozumieniu i dobraniu odpowiedniej anteny.
Moderator: Moderatorzy
- kedzi
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Pomoc w pełnym zrozumieniu i dobraniu odpowiedniej anteny.
Witam wszystkich.
Mam taki problem a mianowicie posiadam obecnie iPlusa z modemem Option Icon 225 HSDPA 7,2, w różnych miejscach w moim domu jest różny sygnał ale łapie np. w nocy przy małym obciążeniu btsa dwie kreski w skali do 5 w technologii HSDPA albo 3G. Kończy mi się umowa i mam zamiar ją przedłużyć bo ten dany operator zapewnia mi jako jedyny w miarę dobry dostęp. Mieszkam niedaleko Garwolina a dokładnie Rębków Parcele, stacja bazowa z której na pewno korzystam to "Ewelin GSM900". Jeżeli przedłużę umowę to wezmę modem Huawei E156G bo jest to jedyny z wejściem na antenę w normalnej cenie i mam teraz dylemat i obawy co do zakupu anteny. Po lekturze waszego forum wybrałem http://www.komputery-online.pl/product_ ... ts_id=2840 i teraz mam do was takie pytania: jak dużo polepszy się sygnał, z jakiej technologii będzie korzystał modem i czy w ogóle będzie dobra ta antena przy tych moich warunkach które podałem a dodam jeszcze że mój dom znajduje się około 2km od stacji bazowej. Proszę o sugestie i wyrozumiałość bo to mój pierwszy post. Pozdrawiam Kędzi:)
Mam taki problem a mianowicie posiadam obecnie iPlusa z modemem Option Icon 225 HSDPA 7,2, w różnych miejscach w moim domu jest różny sygnał ale łapie np. w nocy przy małym obciążeniu btsa dwie kreski w skali do 5 w technologii HSDPA albo 3G. Kończy mi się umowa i mam zamiar ją przedłużyć bo ten dany operator zapewnia mi jako jedyny w miarę dobry dostęp. Mieszkam niedaleko Garwolina a dokładnie Rębków Parcele, stacja bazowa z której na pewno korzystam to "Ewelin GSM900". Jeżeli przedłużę umowę to wezmę modem Huawei E156G bo jest to jedyny z wejściem na antenę w normalnej cenie i mam teraz dylemat i obawy co do zakupu anteny. Po lekturze waszego forum wybrałem http://www.komputery-online.pl/product_ ... ts_id=2840 i teraz mam do was takie pytania: jak dużo polepszy się sygnał, z jakiej technologii będzie korzystał modem i czy w ogóle będzie dobra ta antena przy tych moich warunkach które podałem a dodam jeszcze że mój dom znajduje się około 2km od stacji bazowej. Proszę o sugestie i wyrozumiałość bo to mój pierwszy post. Pozdrawiam Kędzi:)
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Pomoc w pełnym zrozumieniu i dobraniu odpowiedniej anten
A w dzień jak byś wystawił modem za okno, to nie da rady złapać 3G ? Jak nie, to spróbuj jeszcze wymusić transmisję 3G,kedzi pisze:w nocy przy małym obciążeniu btsa dwie kreski w skali do 5 w technologii HSDPA albo 3G.
Więc do najbliższej stacji bazowej UMTS masz ok. ~5,5 km, znajduje się ona w Garwolinie,kedzi pisze:Mieszkam niedaleko Garwolina a dokładnie Rębków Parcele
To akurat jest teraz mało ważne, ciebie interesuje stacja bazowa UMTS, a nie EDGE. Chyba, że jednak chcesz sobie EDGE'a polepszyć ?kedzi pisze:stacja bazowa z której na pewno korzystam to "Ewelin GSM900"

Jeżeli node B w Garwolinie obsługuje HSPA to byłby to kiepski wybór, jeżeli zaś obsługuje tylko HSDPA to modem w sam raz,kedzi pisze:Jeżeli przedłużę umowę to wezmę modem Huawei E156G bo jest to jedyny z wejściem na antenę w normalnej cenie
Ja też mam do Ciebie pytanie. Co Ty chcesz osiągnąć ? Wzmocnić sobie EDGE'a, czy uzyskać dostęp do sieci UMTS ? Bo antena, do której dałeś linka wzmocni Ci sygnał EDGE w sieci Plus, a nie UMTS. Jak do UMTS to antena panelowa byłaby lepsza (2100 MHz), jak do EDGE to ta by była OK (900 MHz), tylko w DIPOL'u taką samą masz dużo taniej http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-e ... _A7026.htmkedzi pisze:Po lekturze waszego forum wybrałem http://www.komputery-online.pl/product_info.php?cPath=90_124&products_id=2840 i teraz mam do was takie pytania
- kedzi
Re: Pomoc w pełnym zrozumieniu i dobraniu odpowiedniej anteny.
W dzień też łapie 3G ale tylko i wyłącznie w jednym miejscu jak sobie siedzę z laptopem na łóżku a opcje z wystawieniem za okno jeszcze nie praktykowałem.
Dzięki, że jakoś mnie oświeciłeś bo ciągle myślałem że to 3G łapie mi z tej stacji bazowej z Ewelina. Mi głównie chodzi o to UMTS bo sądzę że będzie to lepszy standard internetu niż EDGE albo może się mylę... Więc co lepiej zrobić i jaka antena??
Dzięki, że jakoś mnie oświeciłeś bo ciągle myślałem że to 3G łapie mi z tej stacji bazowej z Ewelina. Mi głównie chodzi o to UMTS bo sądzę że będzie to lepszy standard internetu niż EDGE albo może się mylę... Więc co lepiej zrobić i jaka antena??
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Strona jest już dostępna więc dam Ci linka, również do tej anteny http://bestpartner.pl/index.php?kategorie=9sp6huk pisze:(dałbym Ci linka, ale strona WWW jest obecnie nieosiągalna)
PS. Coś przy edycji nakombinowałem

Ostatnio zmieniony 2010-08-05, 10:45 przez sp6huk, łącznie zmieniany 2 razy.
- kedzi
Tak mogę się połączyć, tylko jak mówiłem jest to zależne od miejsca a mam jedynie takie jedno. A jaką maxymalną prędkość mogę osiągnąć na EDGE?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Więc antena zewnętrzna powinna temu zaradzić. Ale jak możesz, to sprawdź jeszcze czy na dworze działa bez problemów (czy nie rozłącza),kedzi pisze:Tak mogę się połączyć, tylko jak mówiłem jest to zależne od miejsca a mam jedynie takie jedno
Na EDGE'u max. 236,8 kb/s.kedzi pisze:A jaką maxymalną prędkość mogę osiągnąć na EDGE?
PS. A propo tego Huawei'a E156G. Sprzedają go jeszcze u Ciebie w salonie, bo u mnie (i w okolicy) już go nie mają ?
- kedzi
Na dworze jest EDGE a UMTS jest na górze w pokoju więc jak zejdę na dół na taras to już UMTS-u nie ma.;/ Nie wiem czy u mnie mają ale ja będę raczej przedłużał za pomocą biura obsługi więc niech oni się martwią ale pewnie zaproponują coś konkurencyjnego jeżeli go nie będzie... choć plus na moje oko nie ma zbytnio w czym przebierać.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Ale jak na górze w domu masz UMTS, to antena zamontowana np. przy kominie powinna dać radę. Tylko pamiętaj, żeby kabel od anteny nie był dłuższy jak 10 metrów.kedzi pisze:Na dworze jest EDGE a UMTS jest na górze w pokoju więc jak zejdę na dół na taras to już UMTS-u nie ma.;/
Nie tylko na twoje, na moje równieżkedzi pisze:na moje oko nie ma zbytnio w czym przebierać

- kedzi
Właśnie też mam taką nadzieje jak Ty mówisz. a jeżeli kabel był by dłuższy niż to 10m to najlepiej żeby antena miała jak największy zysk energetyczny czy to nie ma znaczenia? a co sądzisz na temat anten wielozakresowych od np dipola? Najlepiej jest chyba w Play-u a Plus się z deka opuścił... Szkoda że u mnie nie da rady żeby działał play...

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Czym dłuższy kabel, tym bardziej wytłumiasz zysk anteny. Jeżeli kabel byłby nieco dłuższy (nie wiadomo jak długiego dawać też nie można) to antena o większym zysku by pomogła. Tylko, że anteny o dużo większym zysku jak np. 25 dBi są bardzo drogie, i rozmiary tych anten bardzo duże. Jak na prawdę nie starczy Ci te 10 metrów, to możesz dać 15 metrów, ale to już max., no i licz się z tym, że sygnał będzie proporcjonalnie słabszy. Masz też antenę o nieco większym zysku od tego samego producenta http://allegro.pl/item1166268526_najmoc ... odemy.htmlkedzi pisze:a jeżeli kabel był by dłuższy niż to 10m to najlepiej żeby antena miała jak największy zysk energetyczny czy to nie ma znaczenia?
No nie wiem czy tak najlepiej. Ograniczony zasięg, transfer przycięty do 1 Mb/s, różne "śmieszne" problemy z działaniem usługi.kedzi pisze:Najlepiej jest chyba w Play-u a Plus się z deka opuścił
- kedzi
Już ją patrzyłem i właśnie nie wiem którą wybrać ale najpierw pomyśle nad dobrym miejscem na zamocowanie poza kominem i wtedy zobaczymy jak coś to będę się odzywał. Na razie wielkie dzięki za dokładną pomoc.
z tego co mi wiadomo to sporo moich znajomych z Garwolina jest z Playa zadowolona chociaż jest chyba tylko jeden bts... ale wiadomo czarnych dziur ma pełno na mapie polski. Tylko ta cena jest konkurencyjna.

z tego co mi wiadomo to sporo moich znajomych z Garwolina jest z Playa zadowolona chociaż jest chyba tylko jeden bts... ale wiadomo czarnych dziur ma pełno na mapie polski. Tylko ta cena jest konkurencyjna.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
kedzi U nas w jednym temacie, jednemu userowi daje się tylko 1 pomógł. Nadmiar zdjąłem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Obserwowany
Chce się wtrącić i powiem że w Garwolinie jest tylko HSDPA (z tego co wiem).A na Sławinach wTNI(radzę ściągnąć przyda się) jest sygnał max 58-60 % A w lini prostej jest ...hmmm...coś około 4 km bo po drodze jest 7 do centrum
To z Rębkowa będzie trochę więcej... A co do jakości nodeB w Garwolinie to jest całkiem dobry
mój rekord to 640 KiB/s
Czyli całkiem całkiem
Pozdro dla okolic Garwolina ![:]](./images/smilies/splash.gif)

![:]](./images/smilies/splash.gif)
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
KubąK, od dziś do końca tygodnia masz zakaz pisania. Możesz sobie tylko czytać. Te twoje bezsensowne dopiski są do 

- kedzi
Modem
Mam jeszcze jedno pytanie, niby to nie ten dział ale nie chce już zakładać nowego posta. Chodzi mi o modem tak jak pisałem powyżej miałem brać Huawei E156G ale że oferta bez modemu jest dużo bardziej korzystna stwierdziłem że kupno modemu na własną rękę to strzał w dziesiątkę... Ponieważ mam laptopa z wejściem Express Card wybrałem ten http://allegro.pl/item1174673909_modem_ ... ja_fv.html jest on w miarę przyzwoitej cenie i ma wejście na antenę. Proszę was o opinie na jego temat i czy będzie dobrym zakupem mniej więcej w tej kwocie. Pozdrawiam Kędzi.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Było już wiele razy, jeśli jest 100% sprawny, to nic lepszego w tej cenie nie znajdziesz.kedzi pisze:Proszę was o opinie na jego temat i czy będzie dobrym zakupem mniej więcej w tej kwocie.
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam, przymierzam się do zakupu anteny, móglby ktoś rzucić okiem czy któraś z tych anten jest warta zakupienia
http://allegro.pl/listing.php/search?st ... &country=1
http://allegro.pl/listing.php/search?st ... &country=1
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
I 8 i 15 dbi z tej listy są warte uwagi.mijan pisze:móglby ktoś rzucić okiem czy któraś z tych anten jest warta zakupienia
http://allegro.pl/listing...17491&country=1
- kedzi
To już chyba będzie trzecie odnowienie posta
Jestem bardzo zadowolony z waszych rad i mojej prędkości ale jeszcze mam jedną prośbę. Chodzi o to że mojej mamie zachciało się rutera i neta na całym domu. Proszę was o orientacyjną cenę i co dokładnie musiał bym kupić żeby to działo, cena w tym wypadku jest średnio ważna bo jak coś płac rodzice.. 

- wojteks
- *** Administrator ***
Masz kilka możliwości:
1. Modem USB ze złączem antenowym i router z nim kompatybilny (np. Huawei D100, Edimax 3G 6200 czy nowy Tp-Link lub jeszcze inne modele)
2. Modem na PCMCIA i kompatybilny router
3. Router z wbudowanym modemem np. Huawei B960/E960
1. Modem USB ze złączem antenowym i router z nim kompatybilny (np. Huawei D100, Edimax 3G 6200 czy nowy Tp-Link lub jeszcze inne modele)
2. Modem na PCMCIA i kompatybilny router
3. Router z wbudowanym modemem np. Huawei B960/E960
Nie pomagam na PW!
- kedzi
Którą opcje mi najbardziej polecacie? Ja chyba skłaniał bym się ku tej : 3. Router z wbudowanym modemem np. Huawei B960/E960 i tak teraz takie pytanko:
jak to będzie z podłączeniem mojej antenki cybertecha? Muszę coś dokupić? na pewno wiem że kupie krótszy kabel gdzieś 5m żeby zmniejszyć stratę energetyczną bo obecnie mam 15m
jak to będzie z podłączeniem mojej antenki cybertecha? Muszę coś dokupić? na pewno wiem że kupie krótszy kabel gdzieś 5m żeby zmniejszyć stratę energetyczną bo obecnie mam 15m

- wojteks
- *** Administrator ***
W zależności od modemu potrzeba odpowiedni konektor, B960 ma zdaje się gniazdo anteny RP-SMA ale obecnie nie mam do niego dostępu żeby to potwierdzić.kedzi pisze:jak to będzie z podłączeniem mojej antenki cybertecha? Muszę coś dokupić?
Weź jednak pod uwagę że to drogie rozwiązanie i nie można anteny do WiFi dołączyć a zasięg w domu może być zbyt słaby z wbudowanych anten.
Moim zdaniem lepsze rozwiązanie to
http://www.interprojekt.pl/wiki/Wiki.js ... _TL-MR3420
Do tego modem z listy kompatybilnych http://pliki.interprojekt.pl/wiki/attac ... e_list.pdf
Nie pomagam na PW!
- kedzi
A co jeżeli bym chciał podłączyć swój obecny modem czyli Option GT exsspres card(GEO301)?? tylko od razu mówię że nie mam przejściówki na PCMCIA bo kupowałem go na allegro i jest używany...
- kedzi
Sam już się z tym uporałem
więc to ostatnie pytanie jest w odstawkę. A teraz mam do was inne kompletnie z innej beczki chodzi o antenę i jej ustawienie. Gdy była idealnie ustawiona na nodeB był dobry sygnał ale gorszy niż jak antenę przestawiłem przekręcając w jedną stronę. TNI pokazuje lepszy sygnał ale ping mi wzrósł. Czym to może być spowodowane? U brata na radiówce jak oglądałem jego antenę to polaryzacja bała pionowa, a nie pozioma tak jak jest u mnie i po tym wpadłem na pomysł żeby u siebie też tak zmienić. Jak jest lepiej w pionie czy poziomie? Pytam bo już trochę znudziło mi się to ciągłe wchodzenie na dach, a mam go trochę stromy i nie chce wejść i potem zobaczyć że skutki są znikome. Na koniec dodam że przy dobrej widoczności widzę nadajnik z komina bo tam właśnie mam zamontowaną antenkę i jest on sporo na górce więc co sadzicie o tej zmianie polaryzacji, mogło by być lepiej czy nie? 
Bo ja rozumiem to tak, że jak idą te wszystkie fale to jeżeli jest w poziomie to one też się tak rozchodzą a jeżeli w pionie to idzie w górę i w dół. Myślę sobie tak że jeżeli nodeB jest na górce to jak by ustawić w pionie to by lepiej to wszystko się przemieszczało? Proszę was o sprostowanie jeżeli mówię źle i propozycje jak zrobić najlepiej
[ Dodano: 2010-09-07, 00:57 ]
No więc doradzi mi ktoś? Bo jeżeli była by dobra pogoda to jutro po szkole bym się z tym pobawił

Bo ja rozumiem to tak, że jak idą te wszystkie fale to jeżeli jest w poziomie to one też się tak rozchodzą a jeżeli w pionie to idzie w górę i w dół. Myślę sobie tak że jeżeli nodeB jest na górce to jak by ustawić w pionie to by lepiej to wszystko się przemieszczało? Proszę was o sprostowanie jeżeli mówię źle i propozycje jak zrobić najlepiej

[ Dodano: 2010-09-07, 00:57 ]
No więc doradzi mi ktoś? Bo jeżeli była by dobra pogoda to jutro po szkole bym się z tym pobawił