e169

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
phhh
Użytkownik forum

e169

Post autor: phhh »

Witam

Nie moge zainstalowac wymienionego w gtytule modemu.
modem ten kiedys juz chodzil w tym systemie, ale dawno. Po tym okresie modem byl potrzebny, ale po podlaczeniu go nie widzil go program "Mobile Partrner". pomyslalem ze przeinstaluje i tak tez zrobilem. Po reinstalacji programu modem sie nie instaluje w systemie. Sam program tak, ale nie modem. Modem sie przelacza na urzadzenie o nazwie "HUAWEI mobile" i nic. Z tego co wiem to powinien sie przelaczyc na "Data interface". Wylaczanie wirtualnego CD-Rom'u tez nie pomaga. uparl sie ze chce byc "HUAWEI mobile" i koniec.
Dodam ze robilem komendy AT^U2DIAG=256 i AT^U2DIAG=257. W systemie XP wszystko dziala poprawnie.

Pomozcie bo potrzebuje tego modemu
Huawei E169 [Orange]
adamk4
Początkujący użytkownik forum

Re: e169

Post autor: adamk4 »

Zaktualizuj oprogramowanie w modemie.
phhh
Użytkownik forum

Niestety nic to nie dalo.
Dalej jest tak samo.
Zaktualizowalem oczywiscie dashboard. Nie firmware (nawet nie wiem skad go wziac)
Huawei E169 [Orange]
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

phhh pisze:Nie firmware (nawet nie wiem skad go wziac)
http://sterowniki.bez-kabli.pl/
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
phhh
Użytkownik forum

:zawstydzony:
No tak. Tu sa. Mowiac, ze nie wiem gdzie znalezc, mialem na mysli strone producenta.

::EDIT::
Zmiana oprogramowania sie powiodla. Teraz jest inny firmware. Niesety na viscie jest ten sam objaw co poprzednio. Wykrywany jest HUWEI Mobile i prosi o sterowniki. Jak mu wskazuje te ktore sa w katalogu z programem "Mobile Partner", to nie instaluje sie i dalej uporczywie prosi o sterowniki.
Natomiast po operacji zmiany firmare modem zacza sie instalowac od nowa na XP i tu go podpatrzylem jak to wyglada.
Wyglada to tak ze pojawia sie urzadzenie "HUAWEI Mobile" a nastepnie dwa urzadzenia "Data Interface". I oczywiscie wszystko sie instaluje jak nalezy.

A teraz ciekawostka.
Jak wspomnialem wczesniej na viscie pojawia sie urzadzenie "HUAWEI Mobile" i prosi o sterowniki. Gdy wyciagam modem i wkladam go na powrot, to sie instaluje pamiec masowa i CD-ROM. Jak odinstaluje pamiec masowa (operacja konieczna, bo to dzieki niej pojawialy sie urzadzenia "Data Interface") wtedy znowu pojawia sie wspomniane "HUAWEI Mobile". I wtedy jak nie wyciagne modemu, tylko uruchomie ponownie komputer, to wykrywane jest: "Huawei Mobile", "2x Data Interface" oraz jeszcze jedno "Huawei Mobile". W przypadku tego pierwszego huawei mobile system nie zna sterownikow i prosi o nie. Wybieram "anuluj", po czym system istaluje sterowniki do dalszych urzadzen. Oczywiscie instaluje sterowniki modemu itd.. Wtedy w systemie wszystko jest ok. Mobile Partner wykrywa modem i mozna sobie dzialac. Ale nie jest tak pieknie, bo po wyjeciu modemu i ponownym wlozeniu system przypomina sobie o urzadzeniu "Huawei mobile", ktore anulowalem podczas poprzedniej operacji. Wtedy jak juz sobie przypomni, to odinstalowuje mi modem z systemu (na chwile sie pojawia w systemie), odinstalowuje port COM, pamiec masowa i instaluje sie od nowa tak samo jak to robi kiedy sie wlozy modem do czystego systemu, czyli tylko pamiec masowa i CD-ROM.
Huawei E169 [Orange]
ODPOWIEDZ