Czy operator Play blokuje wszystkie porty?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Czy operator Play blokuje wszystkie porty?
Nie wiecie czasem czy przydzielane IP jest widziane z zewnątrz? Bo postawiłem sobie serwer ssh na ubuntu i nie mogę się połączyć ze swoim komputerem (jako ze ip jest zmienne nazwę hosta otrzymuję za pomocą stronki no-ip.com). Po przeskanowaniu portów mojego komputera okazało się ze wszystkie są zablokowane i teraz nie wiem czy ja coś zepsułem w moim ubuntu (to są mojej początki z linuxem) czy PLAY blokuje te porty i IP przydzielane dynamiczne nie jest widziane na zewnątrz? Z góry dzięki za pomoc!!
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Re: Czy operator Play blokuje wszystkie porty?
Już sam sobie odpowiedziałeśflot pisze:czy PLAY blokuje te porty i IP przydzielane dynamiczne nie jest widziane na zewnątrz?

-
Dzięki za informację! W takim razie jest jakaś możliwość żeby mieć dostęp z zewnątrz do mojego serwera ssh??
- Blido
- Guru bezprzewodowy
W Play Online o ile się nie mylę nie ma. Dostęp z zewnątrz do serwera SSH można mieć tylko przy IP zewnętrznym. Jeśli musisz mieć internet mobilny, to jedynie Plus oferuje mozliwość wykupienia zewnętrznego IP.flot pisze:jest jakaś możliwość żeby mieć dostęp z zewnątrz do mojego serwera ssh??
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jeszcze raz, w play'u jest ip zewnętrzne nie w pełni routowalne, takie jak standardowe w plusie, nie jest to typowe ip wewnętrzne jak w erze czy orange. Na pierwszy rzut oka wygląda jak zwykłe zewnętrzne (to we właściwościah połącznia jest identyczne, jak te wykrywane przez strony typu whaismyip) Niestety zdaję się, że porty wchodzące zą zablokowane, przynajmniej więkzsość. Do reszty jest racja raczej nic się nie wykombinuje żeby to obejść.Blido pisze:W Play-u IP jest wewnętrzne, tak jak we wszystkich innych sieciach komórkowych
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
...ale funkcjonalność w zasadzie podobna do wewnętrznego. No, poza RS - tu się może przydać ze względu na rozróżnienie od innych użyszkodnikówkrystianb pisze:eszcze raz, w play'u jest ip zewnętrzne nie w pełni routowalne, takie jak standardowe w plusie

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Myślę, że w dużej liczbie przypadków takie IP jestJo_gurt pisze:No, poza RS - tu się może przydać ze względu na rozróżnienie od innych użyszkodników

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- ### BAN ###
Ja miałem podobny przypadek postawiłem serwer http pod windows na no-ip też wszystko zrobiłem ale u kolegi nie mogłem wyświetlić,a u mnie normalnie się wczytywało .
W końcu dałem se z tym spokój.
W końcu dałem se z tym spokój.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
przemox.1, żadne zaskoczenie 

-
- Guru bezprzewodowy
Jest na to rozwiązanie, poprosić kogoś znajomoego o stworzenie VPNa.
Próbowałem bawić się w ten sposób w VoIP na PlayOnline. Jednak jakoś i tak była beznadziejna więc odpuściłem.
Próbowałem bawić się w ten sposób w VoIP na PlayOnline. Jednak jakoś i tak była beznadziejna więc odpuściłem.
-
- ### BAN ###
Ja próbowałem programem Hamachi zrobić wirtualny LAN ale kolega nie mógł mnie pingować i na odwrót 

- lukas2fm
Czesc, proponuje zestawic (jesli masz taka mozliwosc) VPN. OpenVPN znakomicie sie sprawdza, po przeczytaniu dokumentacji bez problemu zestawisz polaczenie host-host czy siec cala. Ja u siebie zrezygnowalem z Internetu stacjonarnego bo nie korzystam w domu zbyt wiele z netu, tyle co zalogowac sie po serwerach. Mam taki maly terminal Ultimo, sa tez HP na Allegro itp, male wielkosci zeszytu A5, stoi miedzy ksiazkami
. Wsadzilem tam dysk 2,5" postawilem Debiana z Samba na backupy moich zdjec
Do niego podpialem PlayOnline ma USB, skonfigurowalem recznie ppp inapisalem pare skryptow nadzorujacych, zrobilem natowanie, dhcp itd. Terminal podpiety jest do AP Linksys (tez z linuchem) i mam necik na 4 komputerach w domu z PLAY za pomoca WiFi. Wszystko ladnie, a tu nagle ZONK, na to publiczne IP jakie sie dostaje w PLAY nie ma forwardowania portow i nie mozna zalogowac sie z zewnatrz. No i tu OpenVPN wszedl do gry. Mam troche hostow wolnostojacych i do jednego z nich zestawilem VPN, dzieki temu logujac sie do hosta mam wejscie do calej domowej sieci za PLAY. Mozna tez zestawic do tego hosta zewnetrzengo inne VPN i zrobic routing i miec od razu dostep do domowej sieci np na laptopie. Warunek to posiadanie hosta, do ktorego mozemy sie dostac, lub poprosic kogos znajomego o to by postawil u siebie VPN linkujac go do nas. Ja u siebie nawet montuje 2 samby, tylko, ze kulawo chodzi ze wzgledu na wolne lacze w PLAY, ale chodzi. Zycze milej zabawy.

pozdrawiam
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nihil novi...ta metoda jest z resztą bezużyteczna dla zdecydowanej większości użytkowników, gdyż wymaga dostepu drugiego komputera obecnego w necie z zewnętrznym rutowalnym IPkiem i dostępnych na tej maszynie odpowiednich narzędzi.
-
Jest rozwiązanie tym programem połączysz się TeamViewer przetestowałem w sieci wewnętrznej i zewnętrznej play online i neostrada.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
1. Ściągamy http://www.bitvise.com/tunnelier
2.Rejestrujemy się na stronie http://www.shellmix.com
3.Konfigurujemy tunelier czyli hasło,użytkownik adres shellmix.com port 22 włączasz w opcjach (sevices) socks enabled wbijasz 127.0.0.1 port 1080
4 Wciskamy login i EUREKA swiat stoi otworem
5 konfigurujemy np u torrenta socks5 127.0.0.1 port 1080 zaznaczasz ptaki i działa, mozille itd itd
Darmowy tunel na zawołanie
Na w7 mogą byc problemy z logowaniem dokładniej przez trasowanie można wtedy użyć putty ale ja wole ten program jest znacznie lepszy tylko czasami trzeba się pomęczyć za nim ruszy
http://www.shellmix.com nie spowalnia tak bardzo ale osobiście używam serwera z polski
Troche po terminie ale na pewno przyda się hehe długo takiego knifu szukałem sam wcześniej....
2.Rejestrujemy się na stronie http://www.shellmix.com
3.Konfigurujemy tunelier czyli hasło,użytkownik adres shellmix.com port 22 włączasz w opcjach (sevices) socks enabled wbijasz 127.0.0.1 port 1080
4 Wciskamy login i EUREKA swiat stoi otworem

5 konfigurujemy np u torrenta socks5 127.0.0.1 port 1080 zaznaczasz ptaki i działa, mozille itd itd
Darmowy tunel na zawołanie

Na w7 mogą byc problemy z logowaniem dokładniej przez trasowanie można wtedy użyć putty ale ja wole ten program jest znacznie lepszy tylko czasami trzeba się pomęczyć za nim ruszy
http://www.shellmix.com nie spowalnia tak bardzo ale osobiście używam serwera z polski
Troche po terminie ale na pewno przyda się hehe długo takiego knifu szukałem sam wcześniej....
-
Hej mam pytanie chciałbym to zrozumieć.
Posiadam w abonamencie w PLAY oraz drugi sim w Orange Love.
Probuje sobie ustawic vpna za pomocą mikrotika bo potrzebny mi jest dostep do sieci domowej. Nabralem jakichs podejrzen ze operator blokuje i pingi i port 1124 ktory jest portem VPNA. Jest jakiś sposób żeby to zrobić?
Posiadam w abonamencie w PLAY oraz drugi sim w Orange Love.
Probuje sobie ustawic vpna za pomocą mikrotika bo potrzebny mi jest dostep do sieci domowej. Nabralem jakichs podejrzen ze operator blokuje i pingi i port 1124 ktory jest portem VPNA. Jest jakiś sposób żeby to zrobić?
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Play blokuje wszystkie porty dla dostępu z zewnątrz/nie skonfigurujesz na nim serwera VPN, ale skoro masz Orange Love to możesz dobrać sobie nr i dokupić publiczny IP na którym taką usługę skonfigurujesz/na usłudze Play mogą być tylko klienci VPN.Aniimma pisze: Posiadam w abonamencie w PLAY oraz drugi sim w Orange Love.
-
Dziękuję bardzo kupiłem taką usługę i jak ręką odjął zadziałało w Orange, mam public IP. No dobra ale teraz pytanie. Może ja w ogóle tego nie potrzebuję bo ustawiłem też VPN-out z mikrotika który się łączy do mojej sieci lokalnej w domu. (W mikrotiku jest modem z tą kartą Orange.) Czy gdy taki vpnout jest podłączony do mojej sieci to i tam potrzebuję ten pubic IP? To co chcę robić to sterować mikrotikiem z daleka przez ten zestawiony przez niego VPN do mojej sieci domowej.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Jeżeli ten Love jest z internetem kablowym/światłowodowym Orange to tam masz publiczne IP za free na interfejsie WAN i na nim wystarczy uruchomić serwer VPN (wówczas klientem może być dowolne łącze bez publicznego IP i przez klienta można łączyć się do sieci lokalnej dowolnego urządzenia domowego/zależnie od konfiguracji-nie znam Mikrotka lecz w OpenWRT jest to łatwe/intuicyjne do ustawienia, zwłaszcza w Gargoyle).Aniimma pisze:Może ja w ogóle tego nie potrzebuję bo ustawiłem też VPN-out z mikrotika który się łączy do mojej sieci lokalnej w domu. (W mikrotiku jest modem z tą kartą Orange.) Czy gdy taki vpnout jest podłączony do mojej sieci to i tam potrzebuję ten pubic IP? To co chcę robić to sterować mikrotikiem z daleka przez ten zestawiony przez niego VPN do mojej sieci domowej.