200 MB/miesiac dla IPhone - starczy?

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
key
*Mistrz bezprzewodowy*

200 MB/miesiac dla IPhone - starczy?

Post autor: key »

Moja piekniejsza polowa ubzdurala sobie IPhona. Najtansza taryfa w interesujacej mnie sieci to 200 MB/miesiac z HSDPA (7.2 Mbps), potem redukcja do 64 KBit/s.

Nie bardzo jestem w stanie oszacowac, jak duzo danych bedzie generowac. Zakladajac ze WEB i Email moge monitorowac na laptopie i sprobowac wyciagnac wnioski pozostaje kwestia ile tak naprawde "tlo" IPhona - ma ktos jakies doswiadczenia?
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: 200 MB/miesiac dla IPhone - starczy?

Post autor: krystianb »

Jak zacznie YT oglądać to się skończy limit w jeden dzień.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Fajnie ze odpowiadasz, tylko niestety z tej odpowiedzi niewiele wynika.
Jak zacznie YT oglądać to się skończy limit w jeden dzień.
Albo sciagnie service packa do windy. Przypomne, pytanie bylo nie "jak najszybciej wykonczyc 200MB" tylko: "czy przy wmiare rozsadnym uzytkowaniu starczy".

Jeszcze raz: problemem nie jest oszacowanie ilosci danych potrzebnych przez aplikacje puszczone przez uzytkownika, bardziej istotne jest, czy IPhone nie ciagnie sobie czegos w tle, bez wiedzy uzytkownika.
Nie pomagam na PW.
adamos22
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: adamos22 »

czy IPhone nie ciagnie sobie czegos w tle, bez wiedzy uzytkownika.
Kwestia ustawień, ja wszędzie. Sam przecież po stronach chodził nie będzie.
Poza tym, przycięcie do 64Kb/s to dość dużo, da się na tym bez problemu sprawdzić pocztę czy przeglądać strony mobilne.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Moim skromnym zdaniem 200MB jest dobre tylko do Opery Mini.
Safari z iPhone nie ma kompresji danych i 200MB można wykorzystać w trymiga.
Nawet specjalnie nie trzeba wchodzić na YouTube.
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

key pisze:(...) potem redukcja do 64 KBit/s.
8KB/s na Operze to w sumie nie tak źle. na EDGE mam 20KB/s czyli tak tylko 4 razy szybciej, jakoś tam będzie działał.

Mam net GSM na kompie i powiem że jeśli dużo szukasz w internecie i ściągasz jakieś pliki to 3GB wchodzi na styk, optimum to ok. 10GB.

Na telefonie (Niestety nie iPhone, tylko Nokia) - już różnie, bo to się korzysta przy okazji, raz jest 0MB na dzień raz 10. W sumie może zależeć od osobowości użytkownika, bo jak polecisz na "hura, mam neta w telefonie" no to te 200MB w tydzień pójdzie, tym bardziej na 3G, ale tak to powinno wystarczyć przy rzadszym użytkowaniu (w sumie to 6.6MB/dzień).

Radził bym wziąć 200MB, a potem najwyżej zwiększyć limity, bo na odwrót nie zrobisz.

Pytanie - ile wynosi następna na półce taryfa w tej sieci? Jest aż tyle droższa że zwyczajnie byłoby dla ciebie nieopłacalne, patrząc pod kątem przyszłości?
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

ra-v pisze:8KB/s na Operze to w sumie nie tak źle. na EDGE mam 20KB/s czyli tak tylko 4 razy szybciej,
Wg. moich obliczeń 20/8 to nie jest 4 ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

key pisze:Fajnie ze odpowiadasz, tylko niestety z tej odpowiedzi niewiele wynika.
No tak mi się skojarzyła pewna posiadaczka tego iczegoś, przynajmniej w początkowej fazie posiadania.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

adamos22 pisze:Sam przecież po stronach chodził nie będzie.
No wlasnie nie jestem pewny - ponoc toto czesciej sie laczy z netem niz jest to potrzebne.
ra-v pisze: Pytanie - ile wynosi następna na półce taryfa w tej sieci?
W przeliczeniu, cyrograf na 24 m-ce:
200 MB -> 60 PLN
300 MB -> 120 PLN
1000 MB -> 200 PLN

Najchetniej zrezygnowal bym i przeszedl na cos innego n.p. 5 GB na miesiac za 60 PLN/prepaid, ale nie przeniose ani numeru, ani znajomych.
ra-v pisze:Jest aż tyle droższa że zwyczajnie byłoby dla ciebie nieopłacalne, patrząc pod kątem przyszłości?
Podejrzewam ze posiadaczka po poltora miesiaca przestanie sie bawic - ale nie mam gwarancji.
adamos22 pisze:Poza tym, przycięcie do 64Kb/s to dość dużo, da się na tym bez problemu sprawdzić pocztę czy przeglądać strony mobilne.
Dzieki
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

key pisze:ponoc toto czesciej sie laczy z netem niz jest to potrzebne.
To android ma takie odchyły.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Jo_gurt pisze:To android ma takie odchyły.
Ale w iPhone nie ma Androida, tylko coś a'la Mac OS - 3GS. A w iPhone 3G - jest z tego co wiem normalnie MAC OS X, w jakiejś wersji.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

sp6huk pisze:Ale w iPhone nie ma Androida
Oczywiście. Napisałem w takim sensie, że kolega może coś słyszał, ale źle połączył fakty.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Jo_gurt pisze:że kolega może coś słyszał, ale źle połączył fakty.
Kolega dobrze polaczyl fakty: wpisujac w googlarke "datenvolumen Iphone" wywala mase postow, w ktorych ludzie skarza sie na rachunki rzedu 200..400 euro za dzien ktore powstaly przez akcje bez wiedzy uzytkownika.

Jedna z ciekawszych opisanych odchylek to Safari "wylaczone" na jakiejs stronce z auto_odswieżaniem.
adamos22 pisze:Kwestia ustawień
Mysle ze to jest chyba jeden z wazniejszych punktow.

[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-08-12, 10:23 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-08-12, 09:23 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Nie no, w każdym systemie możesz sobie coś zainstalować, co będzie ciągnąć dane.
Natomiast Android ma tak z założenia.
danielmiller
Stały użytkownik forum

Post autor: danielmiller »

Witam!

Posiadam iPhone od 2 lat, tak więc moją wypowiedź możesz brać jako całkowicie sprawdzoną.

200 mb przy rozsądnym korzystaniu starczy. Przeglądanie WP, poczty, forum, gry plemiona oraz GG zżera mi miesięcznie około 100 - 150 MB.

Oglądanie YT sporo ciągnie. Ważne jest aby nie aktualizować aplikacji przez sieć komórkową bo to też masę danych ciągnie. Najlepiej robić to przez wi-fi albo z komputera.

iPhone sam z siebie żadnych danych nie pobiera.
sp6huk pisze:Ale w iPhone nie ma Androida, tylko coś a'la Mac OS - 3GS. A w iPhone 3G - jest z tego co wiem normalnie MAC OS X, w jakiejś wersji.

W modelach 3G, 3GS oraz iPhone 4 jest taki sam system: iOS 4 - bodajże kilka tygodni temu była przesiadka ;)

Co jest w iPhone 2G nie jestem pewien. Albo iPhone OS 3 albo też była przesiadka na iOS 4

PS. Strony takie jak WP.pl czy onet.pl są specjalnie zoptymalizowane pod iPhone. iPhone nie wyświetla najczęściej reklam (nie obsługuje flasha) tak więc to też sporo odciąża stronki ;)

A i jeszcze jedno: iPhone to świetny wybór. Nie znam kogoś kto miałby ten telefon i zrezygnował z niego na rzecz innego modelu ;) Twoja druga połówka na pewno będzie zadowolona ;)
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

Jo_gurt pisze:ra-v napisał/a:
8KB/s na Operze to w sumie nie tak źle. na EDGE mam 20KB/s czyli tak tylko 4 razy szybciej,

Wg. moich obliczeń 20/8 to nie jest 4
Liczę nie arytmetycznie ale praktycznie, może i deko przesadzone - teoretycznie to jest 2.5 raza ale summa summarum liczy się upload i download który przy większym transferze jest robiony bez dławienia się a przy małym jednak się trochę szarpie.

Powiedzmy że to jest jak z samochodem - 40KM i 100KM - różnica w przyspieszeniu 4-krotna choć mocy 2.5 raza więcej.

@danielmiller - na iPhonie z Safari czy Operą (+Turbo, czyli kompresją)?
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

W samochodzie moc jest potrzebna do uzyskania prędkości maksymalnej. Za przyśpieszenie odpowiada moment obrotowy i z tego korzystasz głównie w mieście.
Ale to tak poza mawiasem. ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

danielmiller pisze:W modelach 3G, 3GS oraz iPhone 4 jest taki sam system: iOS 4 - bodajże kilka tygodni temu była przesiadka
Ale jak ktoś nie chciał to przecież nie musiał aktualizować.
2g nie daj się zaktualizować do ios4.
danielmiller pisze:A i jeszcze jedno: iPhone to świetny wybór. Nie znam kogoś kto miałby ten telefon i zrezygnował z niego na rzecz innego modelu
A ja znam całkiem sporo ludzi co szerokim łukiem ten wynalazek omija. Nie dla każdego będzie to świetny wybór.
danielmiller
Stały użytkownik forum

Post autor: danielmiller »

ra-v pisze:
@danielmiller - na iPhonie z Safari czy Operą (+Turbo, czyli kompresją)?
W iPhone jest safari mini. Co prawda wyszła i opera mini ale jest niedopracowana tak więc korzystam z safari.

iPhone nie obsługuje flasha, a to on jest najbardziej mega-bito-żerny tak więc stronki nie zjadają tak dużo MB jakby się mogło wydawać.
krystianb pisze: Ale jak ktoś nie chciał to przecież nie musiał aktualizować.
2g nie daj się zaktualizować do ios4.
Ale jeżeli kupujemy nowego iPhone to będzie on z iOS 4.

Co prawda aktualizacja nie była konieczna, ale jest to teraz preferowany system do telefonu.
krystianb pisze: A ja znam całkiem sporo ludzi co szerokim łukiem ten wynalazek omija. Nie dla każdego będzie to świetny wybór.
Znać kogoś kto omijał iPhona szerokim łukiem, a kogoś kto miał go i zrezygnował z niego to dwie różne rzeczy ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

danielmiller pisze:Ale jeżeli kupujemy nowego iPhone to będzie on z iOS 4.
Oj wątpię, żeby w tym co jest teraz w naszych sklepach był już 4.
danielmiller pisze:Znać kogoś kto omijał iPhona szerokim łukiem, a kogoś kto miał go i zrezygnował z niego to dwie różne rzeczy
Wcale, że nie. Niektórzy najzwyczajniej nie czują takiej "potrzeby" i wolą kupić normalnego smartfona czy PDA. A jak ktoś już czuje tą "potrzebę" to już mu tak zostanie.
kokolino
Początkujący użytkownik forum

Post autor: kokolino »

Wiesz zależy na czym chcesz siedzieć. Ja mam Iphone 3gs i internet 500mb ale czasem mi po prostu brakuje jak odpalę kilka filmów na youtube.
ODPOWIEDZ