200 MB/miesiac dla IPhone - starczy?
Moderator: Moderatorzy
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
200 MB/miesiac dla IPhone - starczy?
Moja piekniejsza polowa ubzdurala sobie IPhona. Najtansza taryfa w interesujacej mnie sieci to 200 MB/miesiac z HSDPA (7.2 Mbps), potem redukcja do 64 KBit/s.
Nie bardzo jestem w stanie oszacowac, jak duzo danych bedzie generowac. Zakladajac ze WEB i Email moge monitorowac na laptopie i sprobowac wyciagnac wnioski pozostaje kwestia ile tak naprawde "tlo" IPhona - ma ktos jakies doswiadczenia?
Nie bardzo jestem w stanie oszacowac, jak duzo danych bedzie generowac. Zakladajac ze WEB i Email moge monitorowac na laptopie i sprobowac wyciagnac wnioski pozostaje kwestia ile tak naprawde "tlo" IPhona - ma ktos jakies doswiadczenia?
Nie pomagam na PW.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: 200 MB/miesiac dla IPhone - starczy?
Jak zacznie YT oglądać to się skończy limit w jeden dzień.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Fajnie ze odpowiadasz, tylko niestety z tej odpowiedzi niewiele wynika.
Jeszcze raz: problemem nie jest oszacowanie ilosci danych potrzebnych przez aplikacje puszczone przez uzytkownika, bardziej istotne jest, czy IPhone nie ciagnie sobie czegos w tle, bez wiedzy uzytkownika.
Albo sciagnie service packa do windy. Przypomne, pytanie bylo nie "jak najszybciej wykonczyc 200MB" tylko: "czy przy wmiare rozsadnym uzytkowaniu starczy".Jak zacznie YT oglądać to się skończy limit w jeden dzień.
Jeszcze raz: problemem nie jest oszacowanie ilosci danych potrzebnych przez aplikacje puszczone przez uzytkownika, bardziej istotne jest, czy IPhone nie ciagnie sobie czegos w tle, bez wiedzy uzytkownika.
Nie pomagam na PW.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Kwestia ustawień, ja wszędzie. Sam przecież po stronach chodził nie będzie.czy IPhone nie ciagnie sobie czegos w tle, bez wiedzy uzytkownika.
Poza tym, przycięcie do 64Kb/s to dość dużo, da się na tym bez problemu sprawdzić pocztę czy przeglądać strony mobilne.
-
- Guru bezprzewodowy
Moim skromnym zdaniem 200MB jest dobre tylko do Opery Mini.
Safari z iPhone nie ma kompresji danych i 200MB można wykorzystać w trymiga.
Nawet specjalnie nie trzeba wchodzić na YouTube.
Safari z iPhone nie ma kompresji danych i 200MB można wykorzystać w trymiga.
Nawet specjalnie nie trzeba wchodzić na YouTube.
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
8KB/s na Operze to w sumie nie tak źle. na EDGE mam 20KB/s czyli tak tylko 4 razy szybciej, jakoś tam będzie działał.key pisze:(...) potem redukcja do 64 KBit/s.
Mam net GSM na kompie i powiem że jeśli dużo szukasz w internecie i ściągasz jakieś pliki to 3GB wchodzi na styk, optimum to ok. 10GB.
Na telefonie (Niestety nie iPhone, tylko Nokia) - już różnie, bo to się korzysta przy okazji, raz jest 0MB na dzień raz 10. W sumie może zależeć od osobowości użytkownika, bo jak polecisz na "hura, mam neta w telefonie" no to te 200MB w tydzień pójdzie, tym bardziej na 3G, ale tak to powinno wystarczyć przy rzadszym użytkowaniu (w sumie to 6.6MB/dzień).
Radził bym wziąć 200MB, a potem najwyżej zwiększyć limity, bo na odwrót nie zrobisz.
Pytanie - ile wynosi następna na półce taryfa w tej sieci? Jest aż tyle droższa że zwyczajnie byłoby dla ciebie nieopłacalne, patrząc pod kątem przyszłości?
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Wg. moich obliczeń 20/8 to nie jest 4ra-v pisze:8KB/s na Operze to w sumie nie tak źle. na EDGE mam 20KB/s czyli tak tylko 4 razy szybciej,

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
No tak mi się skojarzyła pewna posiadaczka tego iczegoś, przynajmniej w początkowej fazie posiadania.key pisze:Fajnie ze odpowiadasz, tylko niestety z tej odpowiedzi niewiele wynika.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No wlasnie nie jestem pewny - ponoc toto czesciej sie laczy z netem niz jest to potrzebne.adamos22 pisze:Sam przecież po stronach chodził nie będzie.
W przeliczeniu, cyrograf na 24 m-ce:ra-v pisze: Pytanie - ile wynosi następna na półce taryfa w tej sieci?
200 MB -> 60 PLN
300 MB -> 120 PLN
1000 MB -> 200 PLN
Najchetniej zrezygnowal bym i przeszedl na cos innego n.p. 5 GB na miesiac za 60 PLN/prepaid, ale nie przeniose ani numeru, ani znajomych.
Podejrzewam ze posiadaczka po poltora miesiaca przestanie sie bawic - ale nie mam gwarancji.ra-v pisze:Jest aż tyle droższa że zwyczajnie byłoby dla ciebie nieopłacalne, patrząc pod kątem przyszłości?
Dziekiadamos22 pisze:Poza tym, przycięcie do 64Kb/s to dość dużo, da się na tym bez problemu sprawdzić pocztę czy przeglądać strony mobilne.
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To android ma takie odchyły.key pisze:ponoc toto czesciej sie laczy z netem niz jest to potrzebne.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Ale w iPhone nie ma Androida, tylko coś a'la Mac OS - 3GS. A w iPhone 3G - jest z tego co wiem normalnie MAC OS X, w jakiejś wersji.Jo_gurt pisze:To android ma takie odchyły.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Oczywiście. Napisałem w takim sensie, że kolega może coś słyszał, ale źle połączył fakty.sp6huk pisze:Ale w iPhone nie ma Androida
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Kolega dobrze polaczyl fakty: wpisujac w googlarke "datenvolumen Iphone" wywala mase postow, w ktorych ludzie skarza sie na rachunki rzedu 200..400 euro za dzien ktore powstaly przez akcje bez wiedzy uzytkownika.Jo_gurt pisze:że kolega może coś słyszał, ale źle połączył fakty.
Jedna z ciekawszych opisanych odchylek to Safari "wylaczone" na jakiejs stronce z auto_odswieżaniem.
Mysle ze to jest chyba jeden z wazniejszych punktow.adamos22 pisze:Kwestia ustawień
[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-08-12, 10:23 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-08-12, 09:23 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie no, w każdym systemie możesz sobie coś zainstalować, co będzie ciągnąć dane.
Natomiast Android ma tak z założenia.
Natomiast Android ma tak z założenia.
-
- Stały użytkownik forum
Witam!
Posiadam iPhone od 2 lat, tak więc moją wypowiedź możesz brać jako całkowicie sprawdzoną.
200 mb przy rozsądnym korzystaniu starczy. Przeglądanie WP, poczty, forum, gry plemiona oraz GG zżera mi miesięcznie około 100 - 150 MB.
Oglądanie YT sporo ciągnie. Ważne jest aby nie aktualizować aplikacji przez sieć komórkową bo to też masę danych ciągnie. Najlepiej robić to przez wi-fi albo z komputera.
iPhone sam z siebie żadnych danych nie pobiera.
W modelach 3G, 3GS oraz iPhone 4 jest taki sam system: iOS 4 - bodajże kilka tygodni temu była przesiadka
Co jest w iPhone 2G nie jestem pewien. Albo iPhone OS 3 albo też była przesiadka na iOS 4
PS. Strony takie jak WP.pl czy onet.pl są specjalnie zoptymalizowane pod iPhone. iPhone nie wyświetla najczęściej reklam (nie obsługuje flasha) tak więc to też sporo odciąża stronki
A i jeszcze jedno: iPhone to świetny wybór. Nie znam kogoś kto miałby ten telefon i zrezygnował z niego na rzecz innego modelu
Twoja druga połówka na pewno będzie zadowolona 
Posiadam iPhone od 2 lat, tak więc moją wypowiedź możesz brać jako całkowicie sprawdzoną.
200 mb przy rozsądnym korzystaniu starczy. Przeglądanie WP, poczty, forum, gry plemiona oraz GG zżera mi miesięcznie około 100 - 150 MB.
Oglądanie YT sporo ciągnie. Ważne jest aby nie aktualizować aplikacji przez sieć komórkową bo to też masę danych ciągnie. Najlepiej robić to przez wi-fi albo z komputera.
iPhone sam z siebie żadnych danych nie pobiera.
sp6huk pisze:Ale w iPhone nie ma Androida, tylko coś a'la Mac OS - 3GS. A w iPhone 3G - jest z tego co wiem normalnie MAC OS X, w jakiejś wersji.
W modelach 3G, 3GS oraz iPhone 4 jest taki sam system: iOS 4 - bodajże kilka tygodni temu była przesiadka

Co jest w iPhone 2G nie jestem pewien. Albo iPhone OS 3 albo też była przesiadka na iOS 4
PS. Strony takie jak WP.pl czy onet.pl są specjalnie zoptymalizowane pod iPhone. iPhone nie wyświetla najczęściej reklam (nie obsługuje flasha) tak więc to też sporo odciąża stronki

A i jeszcze jedno: iPhone to świetny wybór. Nie znam kogoś kto miałby ten telefon i zrezygnował z niego na rzecz innego modelu

- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Liczę nie arytmetycznie ale praktycznie, może i deko przesadzone - teoretycznie to jest 2.5 raza ale summa summarum liczy się upload i download który przy większym transferze jest robiony bez dławienia się a przy małym jednak się trochę szarpie.Jo_gurt pisze:ra-v napisał/a:
8KB/s na Operze to w sumie nie tak źle. na EDGE mam 20KB/s czyli tak tylko 4 razy szybciej,
Wg. moich obliczeń 20/8 to nie jest 4
Powiedzmy że to jest jak z samochodem - 40KM i 100KM - różnica w przyspieszeniu 4-krotna choć mocy 2.5 raza więcej.
@danielmiller - na iPhonie z Safari czy Operą (+Turbo, czyli kompresją)?
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W samochodzie moc jest potrzebna do uzyskania prędkości maksymalnej. Za przyśpieszenie odpowiada moment obrotowy i z tego korzystasz głównie w mieście.
Ale to tak poza mawiasem.
Ale to tak poza mawiasem.

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ale jak ktoś nie chciał to przecież nie musiał aktualizować.danielmiller pisze:W modelach 3G, 3GS oraz iPhone 4 jest taki sam system: iOS 4 - bodajże kilka tygodni temu była przesiadka
2g nie daj się zaktualizować do ios4.
A ja znam całkiem sporo ludzi co szerokim łukiem ten wynalazek omija. Nie dla każdego będzie to świetny wybór.danielmiller pisze:A i jeszcze jedno: iPhone to świetny wybór. Nie znam kogoś kto miałby ten telefon i zrezygnował z niego na rzecz innego modelu
-
- Stały użytkownik forum
W iPhone jest safari mini. Co prawda wyszła i opera mini ale jest niedopracowana tak więc korzystam z safari.ra-v pisze:
@danielmiller - na iPhonie z Safari czy Operą (+Turbo, czyli kompresją)?
iPhone nie obsługuje flasha, a to on jest najbardziej mega-bito-żerny tak więc stronki nie zjadają tak dużo MB jakby się mogło wydawać.
Ale jeżeli kupujemy nowego iPhone to będzie on z iOS 4.krystianb pisze: Ale jak ktoś nie chciał to przecież nie musiał aktualizować.
2g nie daj się zaktualizować do ios4.
Co prawda aktualizacja nie była konieczna, ale jest to teraz preferowany system do telefonu.
Znać kogoś kto omijał iPhona szerokim łukiem, a kogoś kto miał go i zrezygnował z niego to dwie różne rzeczykrystianb pisze: A ja znam całkiem sporo ludzi co szerokim łukiem ten wynalazek omija. Nie dla każdego będzie to świetny wybór.

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Oj wątpię, żeby w tym co jest teraz w naszych sklepach był już 4.danielmiller pisze:Ale jeżeli kupujemy nowego iPhone to będzie on z iOS 4.
Wcale, że nie. Niektórzy najzwyczajniej nie czują takiej "potrzeby" i wolą kupić normalnego smartfona czy PDA. A jak ktoś już czuje tą "potrzebę" to już mu tak zostanie.danielmiller pisze:Znać kogoś kto omijał iPhona szerokim łukiem, a kogoś kto miał go i zrezygnował z niego to dwie różne rzeczy
-
- Początkujący użytkownik forum
Wiesz zależy na czym chcesz siedzieć. Ja mam Iphone 3gs i internet 500mb ale czasem mi po prostu brakuje jak odpalę kilka filmów na youtube.