Czy można zmienić APN w Orange, by wyłączyć OSN?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Czy można zmienić APN w Orange, by wyłączyć OSN?
W orange (w BE) domyślny APN to internet, korzystanie z niego automatycznie powoduje włączenie OSN (Optimisation service network), który kompresuje dane - w tym również obrazki - znacznie pogarszając ich jakość. Oczywiście można jednorazowo dla danej strony kombinacją klawiszy CTRL+F5 przeładować stronę. Ale biorąc pod uwagę limit 4GB wolałbym standardowo mieć włączoną normalną jakość grafiki. Czy ktoś ma jakieś sugestie?
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Adam
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Adam
-
- Stały użytkownik forum
Re: Czy można zmienić APN w Orange, by wyłączyć OSN?
Witam,Ignasjo pisze:W orange (w BE) domyślny APN to internet, korzystanie z niego automatycznie powoduje włączenie OSN (Optimisation service network), który kompresuje dane - w tym również obrazki - znacznie pogarszając ich jakość. Oczywiście można jednorazowo dla danej strony kombinacją klawiszy CTRL+F5 przeładować stronę. Ale biorąc pod uwagę limit 4GB wolałbym standardowo mieć włączoną normalną jakość grafiki. Czy ktoś ma jakieś sugestie?
Proszę o szczegóły techniczne. Chociaż jakiś link .
Pozdrawiam
FINCH | MOTOROLA A835 + LicencjaGPRS = 40 kB/s
-
Linki do strony o OSN
Link do strony opisującej działanie OSN w Orange
http://www.orange.pl/portal/map/map/pri ... SC_CONNECT
lub
http://centertel.pl/portal/map/map/disc ... id=1462540
Pozdrawiam
Adam
lub
Pozdrawiam
Adam
-
- Stały użytkownik forum
Re: Linki do strony o OSN
To będzie chyba to http://www.bytemobile.com/products/macara.htmlIgnasjo pisze:Link do strony opisującej działanie OSN w Orange
lub
adam
Bardzo ciekawe !
Wygląda na to że istnieje oprogramowanie klienckie :
http://www.bytemobile.com/products/oc.html
Jak widać operator powinien dostarczać takie rozwiązanie tak aby zaawansowany użytkownik mógł skonfigurować dostęp według własnego uznania . W końcu kupiłeś dostęp do internetu a nie dostęp do internetu w wersji ORANGE

Pozdrawiam
-
Jak widać jest to podobne rozwiązanie do zastosowanego w Blueconnect (Blueconnect compressor)- z tym, że w Erze można ustawić stopień kompresji (czytaj pogorszenia jakości) obrazków).
Pozdrawiam
Adam
Pozdrawiam
Adam
-
- Stały użytkownik forum
Identyczna technologia . BC Compressor pewnie dzialal by w ORANGE ale trzeba znać IP serwera OSN w Blue Connect jest to 10.158.194.43. A jaki jest w orange ?Ignasjo pisze:Jak widać jest to podobne rozwiązanie do zastosowanego w Blueconnect (Blueconnect compressor)- z tym, że w Erze można ustawić stopień kompresji (czytaj pogorszenia jakości) obrazków).
Ps.
Czy może ktoś wysłać trace np do onet.pl z Blue Connect ciekawe czy ten IP jest z tej samej podsieci.
-
- Stały użytkownik forum
Hallo ! Nie wierze że nikt nie ma pod ręką traceroute z BlueConnectFINCH pisze: Wycięto zbędny cytat
Ps.
Czy może ktoś wysłać trace np do onet.pl z Blue Connect ciekawe czy ten IP jest z tej samej podsieci.

Pozdro
Ostatnio zmieniony 2007-11-13, 19:27 przez FINCH, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Traceroute w Orange na onet.pl
172.16.26.65
10.16.200.76
10.16.201.188
217.116.100.77
217.116.100.69
10.16.202.124
194.9.223.18 internet-skr.centertel.pl
193.11.36.138 do-atman.onet.pl
213.180.130.200 f1virt.onet.pl
[/img]
172.16.26.65
10.16.200.76
10.16.201.188
217.116.100.77
217.116.100.69
10.16.202.124
194.9.223.18 internet-skr.centertel.pl
193.11.36.138 do-atman.onet.pl
213.180.130.200 f1virt.onet.pl
[/img]
-
- Stały użytkownik forum
Traceroute do onetu w Blueconnect:
Kod: Zaznacz cały
10.158.194.17
10.158.194.30
10.158.194.69
10.9.194.114
10.9.196.53
10.9.195.205
10.9.195.161
10.9.196.66
rou20907e-atm6-0-4.eranet.pl [213.158.195.9]
rou51002b-atm6-0-2.eranet.pl [213.158.198.250]
213.158.202.30
dab2-rtr.onet.pl [213.180.131.25]
f1virt.onet.pl [213.180.130.200]
Option GT Max 3.19Hd - Blueconnect
-
- Stały użytkownik forum
Wycięto zbędny cytat
Jak widać serwer OSN 10.158.194.43 znajduje się w sieci blueconnect. Sądzę że w sieci ORANGE jest taki sam serwer. Szkoda że nie ma udostępnionego klienta. Koledze który rozpoczął wątek proponuje napisać do bok i zapytać się czy jest dostępny odpowiednik bluecompressora w sieci ORANGE
Jak widać serwer OSN 10.158.194.43 znajduje się w sieci blueconnect. Sądzę że w sieci ORANGE jest taki sam serwer. Szkoda że nie ma udostępnionego klienta. Koledze który rozpoczął wątek proponuje napisać do bok i zapytać się czy jest dostępny odpowiednik bluecompressora w sieci ORANGE
Ostatnio zmieniony 2007-11-13, 19:28 przez FINCH, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Witam
Niestety jak wynika z mojego postu powyżej IP serwera OSN mieści się w zakresie 10.16.200.76 - 10.16.201.188 - 10.16.202.124.
Dzwoniłem wczoraj do BOK-u (czy jak to się nazywa w Orangu) i powiedzieli, że żadnego analogicznego do BCC oprogramowania nie mają. Zaproponowali łączenie się z interenetem przez VPN, ale do tej pory mi się to nie udało.
Pozdrawiam
Adam
Niestety jak wynika z mojego postu powyżej IP serwera OSN mieści się w zakresie 10.16.200.76 - 10.16.201.188 - 10.16.202.124.
Dzwoniłem wczoraj do BOK-u (czy jak to się nazywa w Orangu) i powiedzieli, że żadnego analogicznego do BCC oprogramowania nie mają. Zaproponowali łączenie się z interenetem przez VPN, ale do tej pory mi się to nie udało.
Pozdrawiam
Adam
-
- Stały użytkownik forum
To jest dodatkowa usługa . Trzeba to wykupić. Dzieki temu masz rutowalne IP . Jak rozumiem jeśli jej używam to nie mam OSNIgnasjo pisze:Witam

Przeskanuj Nmap'em całą sieć z zakresu ( 10.16.200.76 - 10.16.201.188 - 10.16.202.124 ) znajdz kompa z solarisem i otwartym portem 80 to może być serwer OSN

-
- Użytkownik forum
Witam.
Darujcie sobie próby odnalezienia OSN-ów w Orange, bo nawet jak Wam się uda to i tak się nie podepniecie do nich klientem ...
Jeśli chodzi zbyt duży stopień kompresji, to z powodu skarg został on zmniejszony i powinno być teraz lepiej, jeżeli nadal Wam nie pasuje to zgłaszajcie skargi do BOKu - tak, czasem jednak to coś daje
Darujcie sobie próby odnalezienia OSN-ów w Orange, bo nawet jak Wam się uda to i tak się nie podepniecie do nich klientem ...
Jeśli chodzi zbyt duży stopień kompresji, to z powodu skarg został on zmniejszony i powinno być teraz lepiej, jeżeli nadal Wam nie pasuje to zgłaszajcie skargi do BOKu - tak, czasem jednak to coś daje

-
No więc okazuje się, że po uruchomieniu dostępu przez VPN (w BOKu) i wybranie takiego punktu dostępu powoduje wyłączenie kompresji obrazków - i po problemie.
Pozdrawiam i życzę szczęśliwego nowego roku.
Adam
Pozdrawiam i życzę szczęśliwego nowego roku.
Adam
-
Tak, potwierdzam. Cała operacja zmiany APN w moim przypadku trwała około 20 minut. Teraz wszystko na stronach www wygląda znów bardzo ładnie 
Pozdrawiam, Marcin

Pozdrawiam, Marcin
-
Witam
Tez niedawno zmieniłem sobie APN na VPN. Dotychczas płaciłem niecale 60 zl miesiecznie za abonament ale dzisiejszy rachunek mnie przerazil
Za tydzień czasu uzywania VPN i wysłaniu i odebraniu ok 500 MB danych naliczyli mi 3205 zl !!!!! Dzwoniłem do BOK-u odrazu i mila Pani powiedziala mi ze wg. niej nie powinni naliczac za VPN ale musi zglosic to do dzialu technicznego bo prawdopodobnie to pomyłka. W ciagu czterech dni da mi odpowiedz czy musze zapłacic czy nie.
Strach pomyśleć co bedzie jeśli to nie pomyłka
za pierwszy tydzien tego okresu rozliczeniowego tez pewnie nalicza ze 3 tys.
Wydaje mi sie ze jakby usługa VPN byla płatna to ktos powinien mnie o tym poinformowac jak zmienialem.
Co jeszcze dziwnego jest w tym, to ze od kiedy zaczalem sie łączyc przez VPN to za połączenia przez APN tez zaczeli naliczac opłaty.
Pozdrawiam
Tez niedawno zmieniłem sobie APN na VPN. Dotychczas płaciłem niecale 60 zl miesiecznie za abonament ale dzisiejszy rachunek mnie przerazil

Strach pomyśleć co bedzie jeśli to nie pomyłka

Wydaje mi sie ze jakby usługa VPN byla płatna to ktos powinien mnie o tym poinformowac jak zmienialem.
Co jeszcze dziwnego jest w tym, to ze od kiedy zaczalem sie łączyc przez VPN to za połączenia przez APN tez zaczeli naliczac opłaty.
Pozdrawiam
-
Mnie dziś gość w BOK-u powiedział, że usługa jest bezpłatna... Sam już nie wiem, co o tym sądzić ?
-
- Stały użytkownik forum
Tez jestem ciekaw jak z tym VPN czy jest darmowy w orange internet 60 czy tez platny 

-
Dziś sie wyszystko wyjaśniło.
Tak jak myslalem - to była pomyłka , Uff... ale mi ulżyło
Pani z BOK-u potwierdzila ze VPN jest darmowy i mają zwrócić mi koszty , tylko nie wiem jakie bo rachunku jeszcze nie zapłaciłem
Tak jak myslalem - to była pomyłka , Uff... ale mi ulżyło

Pani z BOK-u potwierdzila ze VPN jest darmowy i mają zwrócić mi koszty , tylko nie wiem jakie bo rachunku jeszcze nie zapłaciłem

-
- Stary wyga bezprzewodowy
Czyli, dla podsumowania, jak to jest? Da sie wkoncu korzystac w Orange z Internetu w normalnej jakosci bez stosowania OSN? Jesli tak, to prosze o pomoc co zrobic (o co w BOK zapytac - tam czasem malo kumaci ludzie siedza niestety a nie chce mi sie dyskutowac z niekompetentnym konsultantem). Jestem stosunkowo nowym uzytkownikiem oferty Twoj Internet i kompresja obrazkow na stronach jest conajmniej irytujaca. Prosze tez o info czy korzystanie z VPN jest ostatecznie platne czy nie (korzystam z Twoj Internet Premium). Z gory dziekuje zyczliwym za pomoc. Pozdrawiam.
-
- Mistrz bezprzewodowy
przewaks pisze:Czyli, dla podsumowania, jak to jest? Da sie wkoncu korzystac w Orange z Internetu w normalnej jakosci bez stosowania OSN? Jesli tak, to prosze o pomoc co zrobic (o co w BOK zapytac - tam czasem malo kumaci ludzie siedza niestety a nie chce mi sie dyskutowac z niekompetentnym konsultantem). Jestem stosunkowo nowym uzytkownikiem oferty Twoj Internet i kompresja obrazkow na stronach jest conajmniej irytujaca. Prosze tez o info czy korzystanie z VPN jest ostatecznie platne czy nie (korzystam z Twoj Internet Premium). Z gory dziekuje zyczliwym za pomoc. Pozdrawiam.
A. Zadzwonić do BOK i poprosić o włączenie usługi VPN. Poprosić o APN jakiego masz teraz uzywać.
B. Jest bezpłatne.
Back to the Future 

- piori
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Temat trochę stary, ale też mam ten problem... Używam aktualnie Orange Free na kartę (pre-paid), czy w moim przypadku rozwiązanie problemu będzie podobne? Nie wystarczy tak po prostu zmienić ustawień APN z domyślnego "internet" na jakieś inne, czy jednak trzeba poprzez BOK włączyć VPN?
EDIT:
Wysłałem rano stosowne zapytanie drogą e-mail'ową i otrzymałem taką oto odpowiedź:
"Informuję, że dla numerow w ofercie Orange Free na kartę nie ma możliwości uaktywnienia dodatkowego punktu dostepu. Usługa ta jest dostępna dla numerów w ofercie abonamentowej.
Kompresja jest stosowana w celu poprawienia innych parametrów połączenia w tym przede wszystkim jakości i szybkości transferu.
Aby oglądać oczekiwane zdjęcia w wyższej jakości, należy po otwarciu strony wcisnąć kombinację klawiszy Shift i R (dla odświeżenia całej strony) lub Ctrl + F5 dla poprawienia jakości prezentowania konkretnego pliku. Czynność taką należy powtarzać przy otwieraniu każdej konkretnej strony www"
No cóż, skoro tak, to dziękuję Orange za współpracę
i przesiadam się na SimDatę iPlusa 
EDIT:
Wysłałem rano stosowne zapytanie drogą e-mail'ową i otrzymałem taką oto odpowiedź:
"Informuję, że dla numerow w ofercie Orange Free na kartę nie ma możliwości uaktywnienia dodatkowego punktu dostepu. Usługa ta jest dostępna dla numerów w ofercie abonamentowej.
Kompresja jest stosowana w celu poprawienia innych parametrów połączenia w tym przede wszystkim jakości i szybkości transferu.
Aby oglądać oczekiwane zdjęcia w wyższej jakości, należy po otwarciu strony wcisnąć kombinację klawiszy Shift i R (dla odświeżenia całej strony) lub Ctrl + F5 dla poprawienia jakości prezentowania konkretnego pliku. Czynność taką należy powtarzać przy otwieraniu każdej konkretnej strony www"
No cóż, skoro tak, to dziękuję Orange za współpracę

-
W Operze mozna najechac mysza na obraek i zastosowac kombinacje klawiszy Shift+R i nastepuje polepszenie jakosci obrazka lub Shift+A, zeby przeladowac cala strone bez uzycia kompresji. W FF tego nie widzialem.
- bob
- Guru bezprzewodowy
temp333, tylko czy kolega odpisze coś bo ten post chwilkę temu pisał. 

- piori
temp333, swego czasu używałem tylko Opery, ale z tego co pamiętam ta opcja z polepszeniem jakości nie działała chyba na wszystkich obrazkach, albo trzeba było przeładowywać całą stronę od nowa. Przy korzystaniu z pre-paida jest to dość irytujące, bo miało być oszczędniej, a w sumie wychodzi drożej niż bez tego "ulepszenia".
Po krótkiej przygodzie z Orange Free przesiadłem się na plusa na kartę, a teraz mam abonament. Przeglądarkę też zmieniłem na FF, ze względu na AdBlock'a. A taka polityka ze strony Orange jest IMHO nie fair i myślałem, że ostatnio coś się zmieniło, bo temat "umarł", ale widzę że znowu "odżył", więc Orange ma u mnie duży minus.
Po krótkiej przygodzie z Orange Free przesiadłem się na plusa na kartę, a teraz mam abonament. Przeglądarkę też zmieniłem na FF, ze względu na AdBlock'a. A taka polityka ze strony Orange jest IMHO nie fair i myślałem, że ostatnio coś się zmieniło, bo temat "umarł", ale widzę że znowu "odżył", więc Orange ma u mnie duży minus.