rozlaczanie

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Glamarus
Początkujący użytkownik forum

rozlaczanie

Post autor: Glamarus »

otoż gram przez internet w call of duty jest to gra FPP. I od jakiegos tygodnia mam problem a mianowicie. PO godzinie 16 17 ping podskakuje do 999 i w tym momencie brak polaczenia(w oknie play online polaczenie nadal jest) ale poniewaz ping tak chodzi to nic nie da rady zrobic jest to tylko podczas gry spawdzalem ping test net i ping mam z serverem w australii 500 a w polsce 3500- 500 sprawdzalem po siedemnastej. czemu cos takiego sie dzieje przypominam to jest od tygodnia. mam modem huawei 3,6 mb/s. z gory thx za pomoc ;) :D
Pytasz gdzie znajduje sie natchnienie ja sie pytam gdzie je szukac
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: rozlaczanie

Post autor: YaHooo »

A późno w nocy masz takie same objawy? Pytam się ponieważ obawiam się, że po prostu zwiększyło się obciążenie sieci (piszesz, że masz tak po 16-17, a wtedy zwiększa się obciążenie sieci) i nic na to się nie da poradzić. Ewentualnie można by spróbować anteną kierunkową celować w inny nodeB który byłby mniej obciążony i oferowałby lepsze pingi.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Glamarus

Hmm tylko ze widzisz nie mialem czegos takiego i zaczelo sie to dziac tydzien temu. Co nagle pol spoleczenstwa zaczelo uzytkowac internet czy jest to zwiazane z wakacjami. Jak myslisz?
EDIT: pozno w nocy nie korzystam z internetu.
Ostatnio zmieniony 2010-08-24, 18:34 przez Glamarus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Glamarus pisze:Hmm tylko ze widzisz nie mialem czegos takiego i zaczelo sie to dziac tydzien temu.
Rozumiem, w takim razie może po prostu się coś dzieje z nodeB z którego korzystasz? Warto moim zdaniem by zgłosić ten problem dla operatora.
Glamarus pisze:Co nagle pol spoleczenstwa zaczelo uzytkowac internet czy jest to zwiazane z wakacjami. Jak myslisz?
Jakoś nie za bardzo chce mi się wierzyć, że tak nagle się ludzie rzucili na Playa. Ale w to, że ma to związek z wakacjami, to całkiem możliwe.
Glamarus pisze:pozno w nocy nie korzystam z internetu.
A nie mógłbyś zrobić testu chociaż jeden raz? Bo to by wyjaśniło czy zwiększanie się pingów ma związek z obciążeniem sieci, czy nie.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Glamarus

Ok sproboje. Nie mam anteny kierunkowej wiec nie wiem na jaki mam ustawiony a dzis to sie zaczelo robic o 12.30. Zrobie za chwile test na ping
EDIT: zrobilem najpierw na warszawe wyszlo ok 280 i ponowilem tym razem z waszyngtonem i ping wachal sie blisko 300. Wiec czemu podczas gry mi tak skacze?
EDIT2: to bylo tylko chwilowe o 12.30 teraz ping mam ok 200, ale czemu i tak po 16 ping mi wzrasta do 1000 tylko w grze?
Ostatnio zmieniony 2010-08-25, 16:24 przez Glamarus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Glamarus mam do Ciebie małą prośbę. Pisz używają wielkich liter na początku zdania.

A teraz przechodząc do rzeczy.
Glamarus pisze:zrobilem najpierw na warszawe wyszlo ok 280 i ponowilem tym razem z waszyngtonem i ping wachal sie blisko 300.
To i tak dużo, a z jakiej technologii korzystasz? EDGE, czy HSDPA? Aha i do testowania pingów najlepiej użyć polecenia <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a>
Glamarus pisze:ale czemu i tak po 16 ping mi wzrasta do 1000 tylko w grze?
Gra transferuje z reguły duże paczki danych. Jeśli chcesz przetestować poprawnie, to musisz pingować serwer większą paczką danych niż domyślne 32 bajty które wysyła polecenie ping. Daj np 1000 poleceniem:

Kod: Zaznacz cały

ping wp.pl -t -l 1000
Wtedy zobaczysz, że będzie większy nić domyślnie:

Kod: Zaznacz cały

ping wp.pl -t
A to jest zjawisko całkiem normalne w przeciążonej sieci.
ODPOWIEDZ