problem z Globetrotter Fusion

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
el_bigos
Początkujący użytkownik forum

problem z Globetrotter Fusion

Post autor: el_bigos »

Mam dziwny problem własnie z tą kartą. Mianowicie po włożeniu jej do kontrolera PCMCIA od razy blokuje cały system w dosłownym tego slowa znaczeniu, tzn tak jakby zawiesza system, ale po jej wyjęciu wszystko wraca do normy. Objawy te zauważyłem na Dell Latitude D810, D820, Compaq Armada E500, natomiast na Toshibie Satellite Pro 4300Series wszystko gra. POwyłączalem wszystkie urzędzenia, bez których system może wstać i to samo. Sprawdzane to bylo na win xp pro oraz na win 2000 (na Toshibie, na której karta działa jest win2000). Zadzwonilem do Ery i tam majaczyli coś na temat przerwań, tylko, że chyba nie wiedzą, ze windows 2000 i xp ignoruje przerwania ustawione w biosie (aczkolwiek w tych laptopach nie mam możliwości ustawienia ich ręcżnie w biosie), poza tym w przypadku urządzeń plug&play przerwania nie mają większego znaczenia, a w tych windowsach i tak nie idzie ich zmienić.Na helpdesku w Dellu zrobili wielkie oczy i taka była z nimi gadka.
W razie dodatkowych informacji służe informacją.
z góry dzięi za odpowiedź
pozdrawiam
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Re: problem z Globetrotter Fusion

Post autor: sardo nunspa »

To niezbyt wesoły post :( , ale chyba nic nie wskórasz. Już tu wielu na tym forum walczyło z laptopami albo z płytami głównymi i przejściówkami. Byli i zieloni i doświadczeni i kończyło się na wymianie płyty głównej, laptopa albo modemu. Sam nawet kiedyś googlowałem, szukając przyczyny. Powstało z tego duże morze może: może to rozdzielacz napięcia ( bo większość urządzeń na PCMCIA, to urządzenia pasywne, a modem potrzebuje żreć prądu), może to wina chipsetu, może procesora (AMD vs INTEL). Po prostu ta technologia jest jeszcze młoda i nie ma należytego wsparcia ani hardwarowego ani softwarowego - czasem idzie czasem nie. Sam widzisz, nawet w serwisie Della nie wiedzieli.
Także udzielę Ci prostej rady zmień laptop albo modem, szkoda nerwów :!:
Latka lecą...
el_bigos

ta zmiana laptopa to nie takie proste, jestem po prostu informatykiem w pewnej firmie (dlatego miałem do dyspozycji różne laptopy, na których mogłem testować). Co do technologii czy może za stara, no cóż, być może ten compaq jest stary, ale Dell Latitude D820 to tegoroczniak. Zapomnialem dodać, że na jednym z tych delli karta mi na początku ruszyła, tzn zainstalowałem użytkownikowi sofcik, skonfigurowałem połącznienia, nawte sie połączylem, ale gdy oddawałem laptopa użytkownikowi stało się co się stało.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

No i właśnie, dlatego powinieneś iść do salonu operatora i wypróbować modem przed kupnem: czy się instaluje?, czy się łączy?, czy nie zrywa połączeń? Buty sie przymierza na stopę przed kupnem, to dlaczego modemu do laptopa nie? :wink:
Latka lecą...
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

sardo nunspa pisze:No i właśnie, dlatego powinieneś iść do salonu operatora i wypróbować modem przed kupnem: czy się instaluje?, czy się łączy?, czy nie zrywa połączeń? Buty sie przymierza na stopę przed kupnem, to dlaczego modemu do laptopa nie? :wink:

Chyba jeszcze tak zupełnie za późno nie jest.
Może po prostu spróbować oddać go na gwarancji. Jakiś soft ma rąbnięty albo coś.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Było już tu gdzieś na forum o dell`u trzeba wgrac stery z toshiby chyba do bluetootha i wszystko wraca do normy ale serwis dell`a zdaje się nic nie wie o tym.
el_bigos

Witam
No i właśnie, dlatego powinieneś iść do salonu operatora i wypróbować modem przed kupnem: czy się instaluje?, czy się łączy?, czy nie zrywa połączeń? Buty sie przymierza na stopę przed kupnem, to dlaczego modemu do laptopa nie?
To nie jest kwestia karty, bo ona działa na jednych alptopach, na drugich nie.
Może po prostu spróbować oddać go na gwarancji. Jakiś soft ma rąbnięty albo coś.
Karta jest ok, sofcik tutaj nie ma żadnego znaczenia jak i również sterowniki, ja raczej dyskutowałbym o "warstwie fizycznej", są jakieś konflikty sprzętowe, tylko nie wiadomo jakie.
Było już tu gdzieś na forum o dell`u trzeba wgrac stery z toshiby chyba do bluetootha i wszystko wraca do normy ale serwis dell`a zdaje się nic nie wie o tym
Bluetooth nie ma tu nic do rzeczy, ponieważ na jednym z laptów (stary compaq) w ogóle nie ma tego modułu, a w pozostałych tam gdzie był to go odłączyłem w biosie.

Czekam na kolejne sugestie :)
pozdrawiam
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Przyczepię się tego dalej.Może coś podobnego a chodzi o inne driver`y ?
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... light=dell
Dlatego uwielbiam Toshibę.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bob, łącznie zmieniany 1 raz.
el_bigos

witam
Problem tego kolesia jest odmienny od mojego, bo jemu przynajmniej system nie zawiesza się. Znalazłem natomiast prawdopodobną przyczyne tego co się dzieje. W msinfo32 zauważyłem, że na 11 przerwaniu (tam gdzie jest kontroler PCMCIA) jest również karta graficzna (w maszynach na których jest problem) natomiast tam gdzie ona chodzi (toshiba) na 11 przerwaniu nie karty gaficznej. Jak na razie to jedyna różnica jaka udało mi się wyłowić między konfiguracją systemów na laptopie, na którym działa w stusunku do tych, na których nie działa. Jeśli to by była przyczyna to mam problem, bo przerwań nie da się ustawić ręcznie (zwłaszcza, że na laptopach możliwości biosów sa mocno ograniczone), poza tym windows i tak olewa przerwania ustawione w biosie.
Awatar użytkownika
lkmc
Stały użytkownik forum

Post autor: lkmc »

Wylacz obsluge ACPI to bedziesz mogl zmieniac przerwania.
N6220 & moto c975
el_bigos

problem w tym, że nie mam możliwości wyłączenia ACPI w biosie, na żadnym z tych laptopów nie ma takiej funcji.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
lkmc
Stały użytkownik forum

Post autor: lkmc »

to wylacz z poziomu systemu
menedzer urzadzen/komputer/komputer z obsluga ACPI - i tutaj zaktualizuj sterownik na zwykly komputer pc.

Slyszalem ze niektore systemy nie chca pozniej wstac, moj sie podniosl bez problemu, ponoc nie wszystkie chca.... jak sie uruchomi to od nowa wykryje ci caly sprzet z tym ze bedziesz mogl juz ingerowac w IRQ, DMA...
N6220 & moto c975
el_bigos

Witam
Dokladnie tak zrobiłem, ale już wcześniej, podczas instalacji windowsa (na samym początku nalezy wcisnąć F5 i wybrać z menu "standardowy komputer PC), i mimo, że odhaczyłem 'użyj sterowania przerwaniami (IRQ) dla :
menedżer urządzeń->komputer->standardowy komputer PC to nadal nie mogę ręcznie przydzielić przerwań.
pozdrawiam

dodane:
małe sprostowanie, dla niektórych urządzeń mam możliwośc zmiany przerwania (np IRDA), ale dla tych co mnie interesują (grafika) niesety nie, w zasobach nie jest aktywne "użyj ustawień automatycznych"
KLIK
tutaj wyjaśnili dlaczego:
"...Opcja Użyj ustawień automatycznych jest niedostępna dla urządzeń, w przypadku których nie ma możliwości konfigurowania żadnych innych ustawień. Jest ona również niedostępna dla tych urządzeń, które są sterowane przez zasoby typu Plug and Play i nie powinny być zmieniane przez użytkownika...." ale mnie to jakoś nie zadawala
pozdrawiam

EDIT:
Modyfikacja linku
(BliSki)
el_bigos

dodane:
chyba już doszedłem do przyczyny, ale jak na razie nie wiem jak to rozwiązać, na wszystkich laptopach, na których nie działa jest karta grafika ATI (różne modele), na pozostałych, na których działa są różne karty (ale nie ati)
pozdrawiam
Daimos

Post autor: Daimos »

Mi pomoglo zaktualizaowanie firmware PCMCIA i dodatkowy ekran na PCMCIA. Mialem to samo z TOSHIBA. :-). Sprawdz kontroler i zaktualizuj wszystko.
tombeczka

Post autor: tombeczka »

el_bigos pisze:witam
Problem tego kolesia jest odmienny od mojego, bo jemu przynajmniej system nie zawiesza się. Znalazłem natomiast prawdopodobną przyczyne tego co się dzieje. W msinfo32 zauważyłem, że na 11 przerwaniu (tam gdzie jest kontroler PCMCIA) jest również karta graficzna (w maszynach na których jest problem) natomiast tam gdzie ona chodzi (toshiba) na 11 przerwaniu nie karty gaficznej.
Witam!

Mam dokładnie te same objawy na IBM R51e. Komp został obinstalowany w firmie sprzedającej karty i na miejscu działał bez najmniejszych problemów - toteż niczego nie można stwierdzić za pierwszym razem. Potem już - piękne zawiasy "blackscreeny", tylko przy zamontowanym SIMie i zwykle zaraz po próbie zarejestrowania kompa w sieci. Jedynym wspólnym elementem jest karta ATI, natomiast nie stwierdziłem konfliktów na poziomie przerwań. Testowałem dwie bliźniacze karty GT MAX, dodam również że z różnym firmwarem. Jak dotychczas stwierdziłem jedynie, że preinstalowany firmowo XP Home zawala się natychmiastowo, natomiast XP Pro pozwala nawet jakiś czas podziałać, po czym wywala się losowo w ciągu kilku minut. Na innych notebookach - żadnych problemów.
tombeczka

Problemy - zawieszanie, ciąg dalszy...

Post autor: tombeczka »

Pogłębiłem diagnostykę przypadku i nie mam niestety optymistycznych wniosków, ale dość precyzyjnie zdiagnozowałem te zawiasy. Karty zawieszają system, przynajmniej w przypadku IBM R51, działając tylko i wyłącznie w trybie GPRS. W trybach UMTS/EDGE - wszystko działa zupełnie OK. I teraz smutna wiadomość - jest to na 100% wada po stronie kompa, gdyż sprawdziłem 4 różne modele kart (Option/Sierra) i wszystkie w dokładnie ten sam sposób wysadzają system. Jeśli więc ktoś potrzebuje kompa do pracy w terenie, a kupuje i testuje kartę w dużym miescie gdzie modem startuje w UMTS/EDGE - niech WYMUSI TRYB GPRS Only w celach testowych, bo mocno się zdziwi, dlaczego np. poza miastem komp się natychmiastowo wywala. Wytłumaczenie jest dość proste, a wynika z praw fizyki (duża częstotliwość - mała energia) i... wad systemu zasilania PCMCIA niektórych modeli. Przy dużych częstotliwościach pracy (UMTS) moduł nadawczo odbiorczy ma mniejsze zapotrzebowanie na prąd. Przy zejściu z częstotliwością z 2100 na 900 - czyli na GPRS karta żre tego prądu znacznie więcej, zasilanie nie wyrabia i... na tym prawdopodobnie polega problem. Jeśli ktoś ma notebooka na gwarancji - niech atakuje producenta. Jeśli ktoś ma komp poza gwarancją, a musi pracować w GPRS - musi wymieniać maszynę. Takie są moje wnioski.
ODPOWIEDZ