mistrzuniu pisze:uważam że koledze chodziło o to, że K800 ma więcej tzw. bajerów i jest nowocześniejszy co z tym idzie jego wyższa cena.
Te telefony są w tej samej cenie i o ile wiem, różnią się tylko tym, że jeden ma UMTS, a drugi EDGE.
mistrzuniu pisze:chociaż osobiście poleciłbym telefon z symbianem, bo wtedy mógłbyś zainstalować w telefonie wiele przydatnych aplikacji od przeróżnego rodzaju odtwarzaczy muzycznych i filmowych po słowniki, antywirusy i co jeszcze ciekawsze TOMTOM'a który poprowadziłby Cie za pomocą telefonu bezproblemowo gdzie chcesz.
Akurat takich rzeczy nie potrzebuję w telefonie.

A jeśli chodzi o nawigację, to wystarczy Java, GPRS, BT i moduł GPS. Z powodzeniem do nawigacji wykorzystuję k750.
mistrzuniu pisze:Jeśli nie zamierzasz używać wideokonferencji i połączenia z internetem to możesz wybrać k750i, chociaż niewiadomo co sie kiedy wydarzy i UMTS może być wtedy lepszym rozwiązaniem.
k750 posiadam i zamierzam go wymienić na nowszy. Wideokonferencje, czy wideorozmowy mnie nie interesują.
W takim razie inaczej:
Czy w Wawie UMTS ma na tyle duży zasięg, że jest dostępny 'praktycznie wszędzie'?
Jaka jest rzeczywista prędkość transmisji przy EDGE, a jaka przy UMTS? Przypominam, że mam telefon w Plusie.
Jakie jeszcze 'bajerki', oprócz rozmów wideo, ma UMTS w porównaniu z EDGE?