Huawei E870 i custom dashboard

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kwiateusz
Początkujący użytkownik forum

Huawei E870 i custom dashboard

Post autor: kwiateusz »

Witam was droga braci internetowa, i odrazu z prośbą się zgłaszam. Otóż zakupiłem sobie modem jak z tematu i po spędzeniu dnia na pogłębianiu wiedzy na jego temat (m.in. że exe którym się updatuje naprawdę zmieniać to co jest w pamięci w flash a nie firmware na ten przykład) doszedłem do wniosku że chciałbym sobie samemu zorganizować pamięć tego modemu.

W tym celu przygotowałem odpowiedni obraz iso z Mobile Partnerem najnowszym (nawet kilka sekcji dotłumaczyłem na polski), driverami itp. Ale natrafiłem na nie lada problem otóż obraz sobie spakowałem do bin programem hwiso2bin następnie zgodnie z tutorialem na tej stronie postanowiłem podmienić odpowiednią sekcje w exe'ku (w przypadku tego modemu to Bin,250,2052) z czego powstał nowy super pliczek o wadze 13mb zamiast 10 standardowych i 29 jakie mam teraz wgrane (kupiłem modem z jakimś softem przystosowanym do win/lin/mac). Jednakże przy próbie instalacji występuje błąd Fatal Error z tym że plik jako taki uszkodzony mocno nie jest gdyż znajduje urządzenie, sprawdza i dopiero na etapie Downloading software ulega wywaleniu.

Moje pytanie jest takie: czy ktoś bawił się już w coś takiego i sypnie radą gdzie popełniam kardynalny błąd?

Z góry dzięki za odpowiedź :)

[ Dodano: 2010-08-25, 23:21 ]
Sam sobie problem rozwiązałem (zawsze wiedziałem ze w nocy najlepiej się myśli)

Ale zostawię dla potomności sposób coby zaoszczędzić im dnia wyjętego z życia ;)

Tak więc można sobie wejść na chińską stronę i poczytać ciekawe rzeczy link lub od razu ściągnąć http://www.sendspace.com/file/sfauzi

To co ściągniemy to jest mini studio do generowania dashboardu ^_^ Tak więc po rozpakowaniu do katalogu mp pakujemy wszystko co ma się zmieścić w modemie (maksymalny rozmiar danych jaki testowałem to 30mb nie dam gwarancji że zmieści się więcej).

Na wysokości/obok pliku tool.cmd umieszczamy exe z oryginalnym dashboardem i nazywamy go UTPS16.001.05.00.45_MAC15.001.08.01.45_LNX15.001.08.01.45.exe

Następnie wciskamy cokolwiek, potem c i enter, po kilku sekundach mielenia otrzymujemy plik UTPS16.001.05.00.45_LNX15.001.08.01.45.exe który jest naszym nowym dashboardem :) (opcja E służy wydobyciu z updatera oryginalnej zawartości modemu) Teraz zostaje kliknąć 2x na exe i czekać aż się zaktualizuje ;)

W zasadzie to robi to samo co jest opisane w linku który dałem na początku czyli

Kod: Zaznacz cały

hwiso2bin custom_dashboard.iso isoimage.bin
reshacker.exe -addoverwrite original.exe, new.exe, isoimage.bin, BINARY,250,2052
ale zauważyłem że albo inaczej iso generuje (ja używałem UltraISO tu jest program konsolowy) albo ma inne hwiso2bin (bo przeglądając go binarnie jest kilka różnic np naglowek dodawany do wynikowego .bin)

Mam nadzieje że komuś się przyda.[/code]
Ostatnio zmieniony 2010-08-28, 01:17 przez kwiateusz, łącznie zmieniany 1 raz.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Huawei E870 i custom dashboard

Post autor: zDaleKi »

Ciekawy opis, mamy nadzieje, ze komus sie przyda.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ