Antena modem Huawei 160

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

Pan Rafał
Użytkownik forum

Re: Antena modem Huawei 160

Post autor: Pan Rafał »

Niestety nie znalazłem lapotpa, większość znajomych ma zwykłe komputery :( . Co Panowie radzą w takiej sytuacji?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Pan Rafał pisze:Co Panowie radzą w takiej sytuacji?
Ja bym nie ryzykował, bo po prostu może się nie udać i będziesz miał problem co zrobić z anteną. Jednak jest taka sprawa, że w przeciągu 10 dni możesz odesłać antenę do sklepu bez podania przyczyny jeśli nie będzie ona nosiła śladów użytkowania.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Pan Rafał
Użytkownik forum

Już sam nie wiem co robić, a jaką antene najlepiej zakupić?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Pan Rafał pisze:Już sam nie wiem co robić, a jaką antene najlepiej zakupić?
Najlepsza byłaby ta antena http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9 Ewentualnie od Cybertecha o podobnym zysku.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Pan Rafał
Użytkownik forum

A jaka jest szansa procentowa że złapie zasięg? I czy przy 90% zasięgu sieci będę miał internet 3.6mb/s tak jak mam w umowie? I czy wie Pan może do jakiej osiągów w ściąganiu plików dochodzi internet 3.6 mb/s?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Pan Rafał pisze:I czy przy 90% zasięgu sieci będę miał internet 3.6mb/s tak jak mam w umowie?
Żadna sieć komórkowa nie gwarantuje prędkości, to jest zawsze do maksimum jakie osiąga dana sieć (HSPA do 7,2Mbps i HSPA+ do 21Mbps).
Nie pomagam na PW!
Pan Rafał
Użytkownik forum

Chodzi mi o pobieranie plików i inne.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Pan Rafał pisze:Chodzi mi o pobieranie plików i inne.
Niestety jak wyżej wojteks napisał. Podam na swoim przykładzie. Mam zasięg -83dBm (dość dobry) i osiągam tylko 2.8mb/s. I jeszcze nigdy nie udało mi się osiągnąć więcej nawet przy większym zasięgu.
Ostatnio zmieniony 2010-07-27, 21:16 przez YaHooo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Pan Rafał pisze:Chodzi mi o pobieranie plików i inne.
Zawsze jest do. A w porze dużego obciążenia może być malutko.
Nie pomagam na PW!
Pan Rafał
Użytkownik forum

Powiem że, mi wystarczy taki internet przy którym będe mógł swobodnie przeglądać stronki internetowe, oglądac filmy i od czasu do czasu ściągnąć jakiś plik. W zupełności wystarczył by nawet 1mb/s. Tylko nie mam czym zrobić ten test na zasięg i nie wiem czy kupować tą antenę.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Pan Rafał pisze:Tylko nie mam czym zrobić ten test na zasięg i nie wiem czy kupować tą antenę.
Może znajomi mają telefon z 3G?
Pan Rafał
Użytkownik forum

No poszukam może ktoś nie ma tego nieszczęsnego simlocka, a mógłby by mi Pan przybliżyć jak mam to zrobić? Włożę tą kartę sim i co mam dalej zrobić i jak już wykryje mi tą Erę to co mam zrobić?
KubąK
Obserwowany

Post autor: KubąK »

Spróbować się połączyć z internetem :D Tylko najlepiej połącz się jak wyskoczy gdzieś ikonka 3G a jak nie wyskoczy to spróbuj wymusić tylko jaki masz telefon ?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Pan Rafał pisze:Włożę tą kartę sim i co mam dalej zrobić i jak już wykryje mi tą Erę to co mam zrobić?
Wkładasz kartę, wychodzisz na balkon/taras/zewnątrz budynku, chwilkę czekasz, jak telefon sam nie znajdzie sieci 3G (nie pojawi się ikonka na ekranie telefonu) to w ustawieniach łączności wybierasz sieć ręcznie, powinny się ukazać wszystkie dostępne sieci, jeżeli będziesz w zasięgu 3G operatora to powinny pojawić się "2 Ery". Jedna sama "Era" czyli GPRS/EDGE, a druga "Era 3G" czyli UMTS/HSxPA, Ty wybierasz "Era 3G". Jak zaloguje do sieci 3 generacji, to już połowa sukcesu. Następnie sprawdzasz czy da radę wykonać wideorozmowę, lub surfować po internecie. Wcześniej sprawdź jeszcze czy nie jest ustawione wyszukiwanie tylko sieci GPRS/EDGE.

PS. W różnych markach telefonów ten proceder może wyglądać nieco inaczej - podałem na swoim przykładzie.
Pan Rafał
Użytkownik forum

Panie Kubąk dopiero będę szukał telefonu bo sam nie mam z 3G. sp6huk dzięki za instrukcje.
Awatar użytkownika
Jaco

sp6huk pisze:PS. W różnych markach telefonów ten proceder może wyglądać nieco inaczej - podałem na swoim przykładzie.
W Nokii którą posiadam a jest to 6500Clasic wchodzimy ,,USTAWIENIA,, USTAWIENIA TELEFONU,,TRYB SIECI,, i tam mam do wyboru:
,,Dwuzakresowy,, ,,UMTS,, GSM,,

Dwuzakresowy to po pojawieniu się UMTS (3G) zaświeci się koło ikony zasięgu znaczek 3G. Gdy wybierzemy GSM to telefon będzie działał w trybie GPRS/EDGE.
Gdy wybierzemy UMST to telefon będzie działał tylko w sieci 3G.
Pan Rafał
Użytkownik forum

Zrobiłem test. Połączyłem się z Era 3G i koło kresek zasięgu ukazała się ikonka 3G lecz po 20-25sek. znikała. Test robiłem Sony Ericssonem C702.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Pan Rafał pisze:Zrobiłem test. Połączyłem się z Era 3G i koło kresek zasięgu ukazała się ikonka 3G lecz po 20-25sek. znikała
A wymuszałeś technologię 3G poprzez manualne wybranie sieci, czy 3G samo wskoczyło ?
Pan Rafał
Użytkownik forum

Wymusiłem.

[ Dodano: 2010-07-31, 18:31 ]
Ale powiem szczerze że, nie próbowałem normalnie tylko od razu wymuszałem.

[ Dodano: 2010-08-01, 10:43 ]
Na jakiej stoję pozycji w tej sytuacji? Co robić?
Pan Rafał
Użytkownik forum

To co panowie jest sens kupowania tej anteny?
Awatar użytkownika
Jaco

Pan Rafał pisze:To co panowie jest sens kupowania tej anteny?
Byłby sens gdybyś na zewnątrz mógł się połączyć i normalnie korzystać z 3G. Naprawdę nie masz kogoś znajomego który na tę 1 godzinę pożyczył by ci laptopa abyś mógł przed swoim domem,na balkonie itp sprawdzić czy da się korzystać z neta z 3G.

Pytania typu jak napisałeś nie mają sensu gdyż jeśli ci jednak doradzimy kupno anteny to gdy nie będzie spełniać swojej roli będziesz miał do forum pretensje.

Ja tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=247392#247392 kupiłem antenę ale wcześniej testowałem połączenie na zewnątrz. Do stacji bazowej jest około 3-4 km. Jak widać na fotkach nie jest to idealny czysty eter ale antena działa zadowalająco.
Pan Rafał
Użytkownik forum

Rozumiem, no muszę załatwić ten laptop. Poszukam, może znajdę:). Jeśli mi się uda to zrobię parę zdjęć z wynikami.
Pan Rafał
Użytkownik forum

To znowu ja. Długo nie odpisywałem z powodu wyjazdu. Nie udało mi się zmotać tego laptopa. A tak bez zobowiązań potrafili byście doradzić jakąś antene przy której miałbym największe szanse? Chyba nie mam innego wyjścia niż zaryzykować i kupić tą antenę. Oczywiście przy ewentualnym nie spełnionym zadaniu anteny nie miałbym do was pretensji.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Pan Rafał pisze:A tak bez zobowiązań potrafili byście doradzić jakąś antene przy której miałbym największe szanse?
Jeśli już naprawdę chcesz to proszę bardzo http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9 Ewentualnie taki sam panel od Cybertecha.
Pan Rafał
Użytkownik forum

Rozumiem że, do kupna potrzebna mi tylko antena i nic więcej nie będę musiał dokupywać?.
Awatar użytkownika
Jaco

Pan Rafał pisze:do kupna potrzebna mi tylko antena i nic więcej nie będę musiał dokupywać?.
Konektor aby połączyć antenę z modemem.
Pan Rafał
Użytkownik forum

http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... tegorie=52
http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9

Te 2 rzeczy mam kupić. Będę pisał w razie czegoś
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Jeszcze potrzebujesz kabla między anteną a konektorem (wystarczy h155, rf5 czy podobny jeżeli nie będzie go więcej niż 10m).
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ