Modem usb + router

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
hasnolo
Początkujący użytkownik forum

Modem usb + router

Post autor: hasnolo »

Witam!
Chciałbym sobie podpiąć internet do mieszkania w ścisłym centrum Krakowa, ale niestety jestem praktycznie skazany tylko na internet mobilny :]
Dlatego proszę o pomoc przy dobraniu zestawu :)

Po przeanalizowaniu ofert operatorów decydowałbym się na Play Online 5GB (myślę, że taki limit na dwie osoby powinien wystarczyc do sporadycznego korzystania z sieci) martwi mnie jedynie ograniczenie prędkości do 1Mbita tzn konkretnie to czy w szczycie prędkość ta nie spadnie jakoś dramatycznie ;)

Podpisałbym umowę na 18 mies. i muszę wybrać modem - po wstępnej selekcji (odrzuciłem te 3,6 Mb, bo po zakończeniu umowy jakiś modem może się jeszcze przydać, ponieważ cena ta sama więc nie ma sensu brać staroci) zostają takie:
Huawei e1750c, e176g, e169 albo ZTE MF 626.
Kompletnie nie wiem czym się kierować :)

Od razu zaznaczam, że internet zamierzam dzielić przez router, ale skreśliłem modem E5832, gdyż uważam, że do domowych zastosowań lepiej, stabilniej będzie dokupić osobny router (?) jak się mylę proszę poprawcie :) a po drugie na przyszłość może się przydać bardziej uniwersalny sprzęt :)

Więc druga sprawa to dobór routera do wcześniej wybranego modemu. Po przeczytaniu wielu tematów na forum, skłaniałbym się w kierunku ekonomicznego Edimaxa za te 135zl.
Martwią mnie jednak głosy, że zmniejsza od prędkość internetu (który w play i tak jest już wolny :( ) Czy jest dla niego jakaś sensowna alternatywa?
bars33
Użytkownik forum

Re: Modem usb + router

Post autor: bars33 »

Witam,
Jeżeli "uparłeś" się na Play to proponuję Ci router Edimaxa 6200n i do tego modem Huawei E176g może nie jest nowszej generacji od E1750c ale ma za to wyjście na antenę zewnętrzną, co stanowi spory atut zwłaszcza jak będziesz przebywać w miejscach o słabym zasięgu.Pomyśl jednak, czy nie warto zainwestować w oferty Orange lub Plusa bez modemy tzn za 56 zł np w Orenge masz 7 gb tranferu do tego jeszcze masz mozliwość skorzystania z CDMA.Modem w wolnej sprzedaży np Huawei E122 dostaniesz za ok 150 zł,a uważam, że internet z Orange lub Plusa działa o wiele lepiej, przede wszystkim szybciej Orange do 7,2 MB/s, Plus nawet do 21 MB/s ale tu musiałbyć zainwestować w modem obsługujący HSPA+.
Pozdr,B
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Zdecydowanie odradzam PLAY.
Skłaniałbym się do propozycji baras33 aby zdobyć sprzęt w wolnym rynku (Allegro) i podpisać umowę z Orange lub Plusem bez modemu za 12m.
Play niestety ma bardzo kiepską sieć radiową i obiecywany 1Mbit/s zamienia się często w ~512kbit.
hasnolo

Zdaję sobie sprawę jak się ma Play Online do innych operatorów jeśli chodzi o przynajmniej teoretyczną prace :(

Realny koszt miesięczny:

1. Play (1Mb/s 5GB) - ok. 36 zł
[4 miesiące po 1 zł + 14 mies. po 45 zł + 1zł modem + 9 zł aktywacja = 644 zł i podzielić przez 18 miesięcy umowy]

2. Orange (7,2 Mb/s 7GB) - ok. 68 zł
[12 miesięcy po 56,25 (75zł -25%) + modem 140 + aktywacja ? = 815 zł i przez 12 miesięcy]

Więc jak widać w Orange wyjdzie mi prawie ze 2 razy drożej :(
Gdyby wybrać tańszą opcje w Orange tj. 4GB za 60zł -25% i tak wyjdzie miesięcznie około 57 zł :]
[12 mies. po 45 zł + 140 zł modem = 680 zł i przez 12]
Także nawet mniejszy pakiet się nie opłaca :)

Także chyba nie ma wyjścia, jestem skazany na Play... ( mam nadzieję, że do zwykłego przeglądania internetu wystarczy :) )

Wracając do tematu zakupu routera i modemu
O zasięg się nie martwię na telefonie w mieszkaniu mam pełny zasięg 3G więc anteny nie będę potrzebował, zwłaszcza że router może stać przy oknie :)
Mam nadzieję, że mimo negatywnych opinii ten Edimax 6200n da sobie radę :) bo to chyba najlepszy obecnie wybór jeśli chodzi o stosunek ceny do jakości?
Aha, czyli w takim razie zdecydować się na E1750c ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

hasnolo pisze:bo to chyba najlepszy obecnie wybór jeśli chodzi o stosunek ceny do jakości?
Z tym się nie zgodzę, to po prostu jest najtańszy router.
Nie pomagam na PW!
hasnolo

wojteks pisze:Z tym się nie zgodzę, to po prostu jest najtańszy router
W takim razie jaki byś mi polecił? :)
Speedstar
Stały użytkownik forum

Post autor: Speedstar »

Ja od siebie mogę polecić Zalipa CDW530 http://www.ceneo.pl/2591309 pracował z Sierrą 885 teraz z E160 i nie mam z nim żadnych problemów a zasięgiem obejmuje cały dom.
Miałem brać Edimaxa ale po tylu negatywnych opiniach wziąłem Zalipa.
Ta lista jaka tam jest podana to tylko najważniejsze modele bo Router obsługuje dużo więcej modemów http://www.wel.com.pl/p/pl/340/zalip+cdw530.html .
Stronka producenta http://www.zalip.com.tw/product.php?pid=6&cate=2
ODPOWIEDZ