Huawei E220

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mrozilla
Stały użytkownik forum

Huawei E220

Post autor: mrozilla »

Na początku witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum.

Teraz konkrety.
Jutro powinienem mieć już w/w modem z iPlusa i teraz mam kilka pytań co do niego.
- Skąd mogę wiedzieć, czy mam simlocka, czy jest to zależne od ustawienia połączenia (w temacie o simlocku z E220 doczytałem, że te modemu z iPlus nie miały zazwyczaj blokady simlock)
- Oczywiście sterowniki rozumiem, że najnowsze, a jeżeli chodzi o managera to ten: Mobile Partner WIN v11.302.09.01.539 (Voice & USSD) jest dobry, oraz czy ten patch jest łatką polonizującą: Mobile Partner LanguagePatch? Czy nic więcej mi nie będzie do tego potrzebne?
- Teraz kwestia oprogramowania, chcę oczywiście wgrać najnowsze nie brandowane i teraz pytanie: Jak?
Szukałem wątków na forum, oraz w google, ale konkretnie nie mogę znaleźć informacji jeżeli chodzi o ten modem.
czy to jest najnowsza wersja oprogramowania
E220 firmware v11.117.10.02.00.B268
oraz który dashboard bo są pliki z różnymi nazwami (Movistar, Three DK, Mobile Partner, Connect etc.) i nie wiem co one znaczą (oraz właśnie, co to jest dashboard, bo o tym to już w ogóle się doczytać nie mogę)

Wszystkie pliki o których mówię są z forumowego downloadu tj.:
http://sterowniki.bez-kabli.pl/huawei/huawei.htm
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: Huawei E220

Post autor: Sundance_kid »

mrozilla pisze:co to jest dashboard,
Oprogramowanie modemu.
mrozilla pisze:Skąd mogę wiedzieć, czy mam simlocka
Włozyć kartę innego operatora lub http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=180568#180568
mrozilla
Stały użytkownik forum

Sundance_kid pisze:
mrozilla pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Oprogramowanie modemu.
Myślałem, że firmware to oprogramowanie modemu...
A jak z resztą pytań?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-08-28, 14:03 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-08-28, 13:03 przez mrozilla, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

mrozilla pisze:Myślałem, że firmware to oprogramowanie modemu...
Dashboard, to jest oprogramowanie te które jest na wirtualnym cd-romie i po włożeniu modemu do komputera się instaluje. A firmware to jest takie wewnętrzne oprogramowanie modemu dzięki któremu on działa (coś jak BIOS w komputerze).
mrozilla pisze:Teraz kwestia oprogramowania, chcę oczywiście wgrać najnowsze nie brandowane i teraz pytanie: Jak?
Musisz ściągnąć plik aktualizacyjny (to będzie plik z rozszerzeniem .exe) i go po prostu uruchomić. Nie można przerywać tego procesu i w postępować zgodnie z poleceniami jakie się będą pojawiać na ekranie.

Co do tego patcha, to się nie wypowiem, ponieważ nie używałem.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
mrozilla
Stały użytkownik forum

Myślałem, że to bardziej skomplikowane ;D
W takim razie który dashboard mam wgrać?
Bo jak np ściągnę Mobile Partner WIN v11.302.09.01.539 to będzie on moim managerem, a jak nie, to managerem będzie to co jest wgrane do modemu jako dashboard?

I jak jest ze sterownikami, instalując modem na różnych komputerach muszę mieć ze sobą plik ze sterownikami (wymienione w pierwszym poście), czy można je jakoś w modem wgrać, żeby nie nosić ze sobą żadnych płyt czy pendrive dodatkowych?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

mrozilla pisze:Bo jak np ściągnę Mobile Partner WIN v11.302.09.01.539 to będzie on moim managerem, a jak nie, to managerem będzie to co jest wgrane do modemu jako dashboard?
Ten plik który ściągniesz spowoduje wgranie na wirtualny cd-rom w modemie nowego oprogramowania.
mrozilla pisze:I jak jest ze sterownikami, instalując modem na różnych komputerach muszę mieć ze sobą plik ze sterownikami (wymienione w pierwszym poście), czy można je jakoś w modem wgrać, żeby nie nosić ze sobą żadnych płyt czy pendrive dodatkowych?
Właśnie po to jest ten ten wirtualny cd-rom aby nie nosić ze sobą sterowników. Po pierwszym włożeniu do komputera modem jest widziany jako cd-rom i z niego instaluje się Mobile Partner (ten który sobie wgrasz). Potem cd-rom jest wyłączany i pojawia się w systemie modem i można nawiązać połączenie z internetem.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ