Option GTM378 zrywa połączenia?

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Jareva
Stały użytkownik forum

Option GTM378 zrywa połączenia?

Post autor: Jareva »

Nie wiem czy w dobrym dziale.

Ostatnio męczy mnie częste zrywanie połaczeń na 3G w erze. Co prawda jak oglądam tylko strony www to jest to nie zauważalne. Ale jak siedzę na czat to mnie wyrzuca co chwila z informacją o zerwanym połączeniu.

Sprawdzałem w EDGE i nie zrywa połączeń. Jest stabilne. Mam problemy tylko w 3G.

Nie wiem czy to wina ery czy może modemu? zasięg 46% umts.Bardzo często na 3G czasami przymuli połaczenie. Następuje cisza 3min 10min a czasami to tylko restart systemu pomaga uzyskać połaczenie.

Kiedyś tego nie było to się dzieje od 3 miesięcy.

Mam Firmware version 2.5.13HD moze jest nowsze już?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Option GTM378 zrywa połączenia?

Post autor: YaHooo »

Jareva a taka sytuacja ma miejsce jak w Wierszu Polecenia wydasz takie polecenie

Kod: Zaznacz cały

ping wp.pl -t -l 1000
Wymusza ono pewien ruch w sieci. Możesz równie dobrze posłuchać jakiegoś radia internetowego. Byle by była jakaś transmisja w sieci.

Druga sprawa, czy to się dzieje późno w nocy, oraz czy masz możliwość sprawdzenia na innym modemie, lub innej lokalizacji, tak aby korzystać z innego nodeB?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Jareva
Stały użytkownik forum

Post autor: Jareva »

Zmiana modemu (na taki sam) nie pomogło ustawienie ping nie pomogło.

Czyli zostaje Node B :( nie mam możliwości skorzystania z innego tak długo.

Ale czemu w edge jest ok.
Ostatnio zmieniony 2010-08-29, 09:33 przez Jareva, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Jareva pisze:Zmiana modemu (na taki sam) nie pomogło ustawienie ping nie pomogło.
Zatem to wina sieci moim zdaniem.
Jareva pisze:Ale czemu w edge jest ok.
Dlatego, ponieważ sieć 2g oraz 3g to są zupełnie niezależne sieci i obciążenie może być całkowicie różne.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Proponuję zgłosić do operatora, że w danej lokalizacji w sieci 3G są problemy z transmisją.
Awatar użytkownika
kedzi
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kedzi »

Ja miałem podobny problem, gdy sam przez własną głupotę wyjmowałem modem nie połączony do sieci ale zalogowany do niej... Karta sim się coś spierniczyła ale nie była mechanicznie uszkodzona i były identyczne objawy, po wymianie wszystko wróciło do normy ale 50 dych w plecy bo nie uwzględnili tego na gwarancji ;) Spróbuj może żeby to sprawdzić na jakiejś innej karcie, najlepiej jakimś prepaid-zie od ery.
ODPOWIEDZ