Sieć zablokowana - jak połączyć się z nowego komputera?

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Soiree
Początkujący użytkownik forum

Sieć zablokowana - jak połączyć się z nowego komputera?

Post autor: Soiree »

Witam, jakiś facet robił mi internet z routera w domu i ustawił tak, żeby inne komputery nie mogły się z siecią połączyć. Zmieniłam komputer i potrzebuję mieć internet, gościu nie odbiera, jak to się zmienia? Trzeba wejść z komputera, z którego się zakładało sieć, czy można skorzystać z dowolnego, nawet niepołączonego z siecią?? Proszę o odpowiedź. ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Sieć zablokowana - jak połączyć się z nowego komputera?

Post autor: wojteks »

Soiree pisze:ustawił tak, żeby inne komputery nie mogły się z siecią połączyć.
Po WiFi czy po kablu?

Jeżeli po WiFi to musisz znać hasło jakim jest zabezpieczona sieć. Czy masz hasło do panelu administracyjnego routera? Jaki router?
Nie pomagam na PW!
Soiree

wojteks pisze:[..]
Po WiFi czy po kablu?

Jeżeli po WiFi to musisz znać hasło jakim jest zabezpieczona sieć. Czy masz hasło do panelu administracyjnego routera? Jaki router?
Po WiFi. Router PLANET WRT-414 (54 Mbps Wireless Broadband Router). A co do hasła to chyba jest wlaśnie, nie znam go, ale załatwię :)
Gdzie mam wejść (Windows 7), aby dostać się do tych ustawień sieciowych i czy mogę z obecnego komputera (niepołączonego) czy muszę z połączonego?

[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-09-01, 14:56 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-09-01, 13:55 przez Soiree, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Soiree pisze:czy mogę z obecnego komputera (niepołączonego)
Jeżeli tylko potrzebujesz wpisać hasło do WiFi to możesz z tego komputera bo to hasło będzie zapamiętane w tym komputerze.
Soiree pisze:Gdzie mam wejść (Windows 7),
Panel sterowania, Centrum sieci i udostępniania. Tam klikasz Połącz lub rozłącz, wybierasz swoją sieć, klikasz Połącz i system pyta o hasło do WiFi, wpisujesz je i już powinno działać.
Nie pomagam na PW!
Soiree

wojteks pisze:Panel sterowania, Centrum sieci i udostępniania. Tam klikasz Połącz lub rozłącz, wybierasz swoją sieć, klikasz Połącz i system pyta o hasło do WiFi, wpisujesz je i już powinno działać.
Hm, "System Windows nie mógł nawiązać połączenia z siecią <nazwa>". Takie coś pojawiło się po skorzystaniu z porady. A więc...? Co dalej? Jakieś pomysły? :niepewny:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Soiree pisze:Takie coś pojawiło się po skorzystaniu z porady. A więc...? Co dalej? Jakieś pomysły?
Usunąć sieć <nazwa>, wyszukać ponownie sieć i połączyć się ponownie.
Czy jesteś pewna hasła które wpisujesz?

Może również być zastosowane zabezpieczenie po <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119030#119030" target="_blank">»MAC«</a> i bez ingerencję w router się nie połączysz.
Nie pomagam na PW!
Soiree

wojteks pisze:Usunąć sieć <nazwa>, wyszukać ponownie sieć i połączyć się ponownie.
Czy jesteś pewna hasła które wpisujesz?

Może również być zastosowane zabezpieczenie po »MAC« i bez ingerencję w router się nie połączysz.
Nawet nie wpisywałam hasła, od razu takie coś się pojawia. Na szczęście nieoczekiwanie rozwiązała się sprawa z facetem od WiFi i internet zrobiony. Przepraszam za zamieszanie, temat do zamknięcia. :niepewny:
Oczywiście dziękuję za pomoc, Wojteks ;)
ODPOWIEDZ