Witam.
Mam od dwóch miesięcy Nokię 5800 i mogę już coś napisać o jej wadach i zaletach.
Zalety, jak dla mnie kształt, w odróżnieniu od większości telefonów ma ekran panoramiczny co powoduje że dobrze leży w ręku i łatwiej nim operować, nie ma "kształtu patelni" jak jej inne odpowiedniki, ale to może być moje indywidualne odczucie. Do tej pory symbian raz mi się zawiesił na radiu, ale to podobno przypadłość która czasami się zdarza jak się ma włączonego RDS-a. Głośniki stereo chyba najlepsze w swojej klasie. Duża ilość darmowych aplikacji które można pobrać ze sklepu OVI. Płatnych jeszcze więcej.

Aparat 5 mpx przeciętny, robi dobre zdjęcia przy dobrym oświetleniu i na dworze, wewnątrz spisuje się słabiej. Kamera jedna z lepszych w swojej klasie, zapis HD 30 klatek na sek (zapis HD telefoniczny

).
Wytrzymałość baterii około dwóch dni, ale używam go kilka godzin dziennie, do "neta" i innych aplikacji, więc chyba nie odbiega od normy. W końcu duży wyświetlacz swoje musi zjeść.
Dotyk działa płynnie, nie mam porównania z promowanym teraz "Amoledem", nie odczuwam jednak dyskomfortu w obsłudze. Jedno co mi przeszkadza to obracanie ekranu, czasami przy małej zmianie położenia potrafi się obrócić, a czasami po obróceniu czeka jeszcze chwilę jakby chciał się zapytać czy na pewno ma się obrócić.
Dla mnie wielkość ekranu jest wystarczająca przy ułożeniu poziomym telefonu do przeglądania stron internetowych bez powiększania tekstu.
Nowa Nokię 5800 można dostać za 800-900 zł. i uważam że jest warta takich pieniędzy.
Pozdrawiam.