Gubienie pakietów przy maksymalnym zasięgu

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
etisone
Początkujący użytkownik forum

Gubienie pakietów przy maksymalnym zasięgu

Post autor: etisone »

Witam postanowiłem napisać wszystko od nowa może jednak ktoś mi pomoże rozwiązać ten problem. Na początek zacznijmy od moich zrzutów z pulpitu.

Lista Btsow z mojej miejscowości:
http://img409.imageshack.us/img409/1319/listaabts.jpg

Jak widać mam Orange i Plus.

A oto status mojego połączenia z internetem:
http://img833.imageshack.us/img833/993/statuss.jpg

A teraz opisze mój problem. Ciągle gubię pakiety nie wiem czemu mając max zasięg i antenę pod nosem na przeciwko okna. Gram sobie w grę i regularnie co jakiś odstęp czasu są laggy ze wszystko stoi w miejscu i nagle puszcza. Dodam ze trwa to chwile 5-20s max 1min. :cry: Jest to irytujące gdzie bylem u kolegi on tez ma ten sam modem i sieć Plus na 2 kreskach ma stabilne połączenie 0 gubienia pakietów. Wiec co jest u mnie nie tak. Błagam o pomoc robiłem już wszystko , formaty, dial - up , Auto connect , już sam nie wiem.

P.S proszę tez pisać na gg 8755447
Ostatnio zmieniony 2010-09-03, 15:29 przez etisone, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Gubienie pakietów przy maksymalnym zasięgu

Post autor: YaHooo »

etisone pisze:Gram sobie w grę i regularnie co jakiś odstęp czasu są laggy ze wszystko stoi w miejscu i nagle puszcza. Dodam ze trwa to chwile 5-20s max 1min.
A tak się dzieje o każdej porze dnia i nocy? Może to po prostu wina obciążenia sieci. Ja bym radził Ci spróbować późno w nocy, tak mniej więcej o 2-3 w nocy.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

Ze strony http://noc.gts.pl/ ściągnij sobie program WinMTR.
Uruchom go, wpisując jako cel adres serwera z grą.
Program pokaże Ci, na którym etapie (hopie) giną Twoje pakiety.
Krzysztof
Adamusek xD
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Adamusek xD »

Radiolinia do masztu to 4x2 Mbps w każdą stronę, to może przyczyna?
etisone

YaHooo pisze:
etisone pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
A tak się dzieje o każdej porze dnia i nocy? Może to po prostu wina obciążenia sieci. Ja bym radził Ci spróbować późno w nocy, tak mniej więcej o 2-3 w nocy.
Ok sprawdzę to dziś.

A co do tego programu to jak mi gasną monitorki w pasku to wtedy gubi pakiety nie znam się na tym wiec wkleję to to wyszło po krótkim teście.

http://img820.imageshack.us/img820/5576/dsadasdsad.jpg

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-08-31, 22:38 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-09-03, 15:29 przez etisone, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Adamusek xD pisze:Radiolinia do masztu to 4x2 Mbps w każdą stronę, to może przyczyna?
Całkiem możliwe, że się zatyka łącze ze światem ;)
etisone pisze:Ok sprawdzę to dziś.
Zatem czekamy na wynik.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

etisone pisze:wkleję to to wyszło po krótkim teście.
To by wskazywało na przeciążenie BTS-a.
Krzysztof
etisone

Ehh jak przeciążenie to lipa.. bo nic z tym nie zrobię. Dodam ze teraz połączyłem się na EDGE z Orange z innej karty. Tez mam full zasięg i nie gubi pakietów , ale niestety nie mam umowy z Orange i chce zrobić plusa

P.S jednak Orange tez gubi pakiety, ale chyba mniej od Plusa

P.S 2 YaHooo i Chris-Kr niestety mieliście racje. niestety dlatego ze nic z tym nie zrobię ehh.
Teraz dochodzi pierwsza w nocy nie mam żadnych przerw w sygnale czy gubienia pakietów. Chyba jedyne wyjście to czekanie aż się trochę zwolnij ten BTS w co wątpię. Jednym słowem "Życie"

[ Dodano: 2010-09-01, 14:09 ]
Hmm myślałem w sumie nad Antena kierunkowa żeby skierować się do innego Btsa ale nie bardzo wiem czy mam coś bliżej w granicach 15km. A jak mam to nie wiem czy może kupić antenę pod UMTS czy EDGE hmm.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

etisone pisze:Teraz dochodzi pierwsza w nocy nie mam żadnych przerw w sygnale czy gubienia pakietów. Chyba jedyne wyjście to czekanie aż się trochę zwolnij ten BTS w co wątpię. Jednym słowem "Życie"
Niestety na to nie da się nic poradzić.
etisone pisze:Hmm myślałem w sumie nad Antena kierunkowa żeby skierować się do innego Btsa ale nie bardzo wiem czy mam coś bliżej w granicach 15km. A jak mam to nie wiem czy może kupić antenę pod UMTS czy EDGE hmm.
Sprawdzałeś w bazie http://mapa.btsearch.pl/ ? Widzę, że na screenach masz EDGE, więc musisz brać antenę na pasmo 900MHz. A to już wystarczy zwykła ATK-10, lub ATK-20 z Dipola.
etisone

Hmm a ta antena http://allegro.pl/antena-kierunkowa-atk ... 32490.html pasuje pod Huawei E 160 ? wydaje mi się ze wejście będzie pasowało do modemu ale wole mieć pewność

*Myślałem tez o zmianę firmware i dashborad ale w moim przypadku chyba to nic nie da bo mam 0 błędów w połączeniu

*Na stronie http://mapa.btsearch.pl/ pokazało ze mam w pobliżu Antenę z CDMA. Z tego co wiem działa to do 3,6 Mb/s. Czy modemy CDMA są drogie? i czy zadziała w nich zwykła karta sim?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

etisone pisze:Czy modemy CDMA są drogie? i czy zadziała w nich zwykła karta sim?
Do CDMA Orange potrzeba dedykowany modem albo router (ceny 200-400zł na allegro) i kartę SIM/RUIM dedykowaną do tego typu transmisji.
Nie pomagam na PW!
etisone

wojteks pisze:Do CDMA Orange potrzeba dedykowany modem albo router (ceny 200-400zł na allegro) i kartę SIM/RUIM dedykowaną do tego typu transmisji.
Daj my na to ze modem kupie, a gdzie dostane taka kartę? i czy tez można na nią kupować GB jak w Orange na kartę internet bez umowy. Pytam z ciekawości bo widzę ze drogi interes. Jak się skończy umowa na Plusa przejdę się do salonu Orange dowiedzieć co i jak wtedy
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

etisone pisze:czy tez można na nią kupować GB jak w Orange na kartę internet bez umowy
Nie, tylko abonamenty (Orange Freedom Pro, Orange Free Optimum i wyższe)
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

etisone pisze:Hmm a ta antena http://allegro.pl/antena-...1175132490.html pasuje pod Huawei E 160 ? wydaje mi się ze wejście będzie pasowało do modemu ale wole mieć pewność
Nie, nie pasuje. Musiałbyś poszukać konektora N<--->Złącze E160. I wtedy by zadziałało.
etisone

No no nie chce zapeszać ale internet śmiga jak szalony. Nie dość ze łazi szybciej to do tego brak jakich kol wiek przerw w sygnale. Nie wiem czy to ten firmware co wgralem tak zadziałał czy po prostu skończyły się wakacje i ludzie wyjechali z domków letniskowych i się zwolnił BTS
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

etisone pisze:Nie wiem czy to ten firmware co wgralem tak zadziałał czy po prostu skończyły się wakacje i ludzie wyjechali z domków letniskowych i się zwolnił BTS
Moim zadniem bardziej prawdopodobne jest zmniejszenie obciążenia BTS'a. Ale nowy firmware też mógł ustabilizować modem.
ODPOWIEDZ