OPTION GLOBETROTTER hsdpa,firmware,soft,simlock,etc-ARCHIWUM

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
Da
Początkujący użytkownik forum

Re: OPTION GLOBETROTTER hsdpa,firmware,soft,simlock,etc-ARCHIWUM

Post autor: Da »

witam bob powiedz mi co mam zrobić z moim gt3g z vodafone cały czas migają razem obie diody i nie da sie wstawić fimwera (pisze detectec card) czy dasie coś z tym zrobić czy można już wyżucić do kosza?
drugie pytanie czy hdspda działa we włoszech czy może sie orientujesz?
Da

czy da sie zmienić imei gt 3g qada z działającej karty, czy pozbede sie simloca?
pogar
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pogar »

--
Pogar
Aster -> Linksys WRT54G3G -> Dom
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Da pisze:czy da sie zmienić imei gt 3g qada z działającej karty, czy pozbede sie simloca?
Jeśli jest simlock to nic nie zrobisz.
Da

mam karte gt 3g quad czy jakzmienie mu firmwera na HDCDPA czy bedzie pracował też w UMTS i GPRS?
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Nie możesz upgrade`ować 3g quad firmwar`em hsdpa.
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

A ja mam taie pytannie. Mam Option Fusion+ z Orange. Poczatek numeru seryjnego to NF. Po wejsciu na strone Optiona, w dziale Support, po podaniu numeru seryjnego i imei moglem pobrac GTMM w wersji 4.4 dla Windows i Maca. Czy to jest normalne? Bo z niektorych postow wynika, ze nie powinienem miec mozliwosci pobrania zadnego oprogramowania ze strony Optiona. Co ciekawsze, GTMM dziala bez problemu. Laczy sie z netem przez hsdpa/umts/edge, odbiera i wysyla smsy itp.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Widocznie NF się da .Generalnie nie chodzi o opinie na forum po prostu regułka jest taka :
If your PC card was customized for a specific Network Operator (eg. Vodafone, T-Mobile, Orange, ...) or purchased through a Network Providers Sales Office, please contact your Network Operator Helpdesk for Support and Upgrade information.
I do tej pory sie spełniało. :)
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Czyli nalezaloby z tego rozumiec, ze albo moj modem (jego S/N) nie zostal w bazie Option zaklasyfikowany jako obrandowany albo polskie Orange sprzedaje nieobrandowane modemy, na ktorych nakleja tylko swoje logo...
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Przychylam się do Twojej teorii.
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Zastanawia mnie jeszcze tylko jedna kwestia. Czy mianowicie do modemow niebrandowanych jest mozliwosc sciagniecia firmware'u? U mnie bowiem po "zalogowaniu sie" mam jedynie do wyboru dwie wersje GTMM - dla Windows i Mac OS. Czu (to juz pytanie z ciekawosci) po "logowaniu sie" danymi zwyklego (niebrandowanego) modemu jest mozliwosc sciagniecia update'u firmware'u? Nie wydaje mi sie tez zeby u mnie nie wyswietlaly sie firmware z powodu ich braku - chyba powstaly nowsz firmware do Fusion+ niz 3.19?
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Nie słyszałem o nowszym firmware`rze od 3.19.
Jak miałem gt3g+ od orange to wchodził do niego praktycznie każdy firmware przeznaczony do tego modemu.Teraz mam gt max brandowany dla ery bez simlocka w sieci orange i ten przyjmuje tylko T-Mobile i Erę rzecz jasna.
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Dzięki @bob za wyjaśnienia. Pozdrawiam.
Nie pisz jednego posta pod drugim.Korzystaj z opcji Obrazek Moderator ->Ufo atakuje
Mam jeszcze jedno pytanie. Ostatnio zauważyłem (cześniej nie zwracałem na to uwagi), że kiedy korzystam z HSDPA to dioda na moim modemie miga 3-krotnie. Wszędzie jest napisane, że powinna migać 4-krotnie. Czy to jest jakaś wada czy też modemy Fusion+ tak mają? Dodam jeszcze, że kiedy nie pobieram żadnych danych a jestem w sieci 3G to dioda miga podwójnie (niebieska) a kiedy w sieci GPRS/EDGE - podwójnie (czerwony)/potrójnie (czerwony). Jak to właściwie jest?
Fakt, że zainstalowałem nowszą wersję GTMM (ściagniętą z pierwszych postów tego tematu) nie mógł się chyba przyczynić do takiego stanu rzeczy? Tym bardziej, że jestem pewien, że wcześniej było dobrze - 4 niebieskie na HSDPA i 4 czerwone na EDGE
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Faktycznie ciekawa sprawa.Nie słyszałem o czymś takim.
Tu musieliby wypowiedzieć się posiadacze fusion+.
Spróbuj połączyć się jeszcze bez GTMM ,tzn.wpisz pin i wyłącz gtmm a potem wybierz połączenie za pomocą ikony w połączeniu sieciowym choć i tak wg mnie to za to odpowiada firmware a nie zewnętrzna aplikacja.
Pozdrawiam serdecznie, bob. :)
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Nie, niestety nic to nie daje. Próbowałem łączyć się zarówno przez GTMM, program Orange (Business Everywhere) jak i zwykłe połączenie - za każdym razem przy HSDPA dioda miga ylko 3-krotnie...
Jak wspominałem, zainstalowanie nowszej wersji GTMM (4.5) nie powinno tu mieć chyba żadnego znaczenia? Bo mam takie wrażenie jakby dioda zaczęła 3-krotnie migać odkąd zainstalowałem tą właśnie wersję... Nie wydaje mi się jednak żeby GTMM mógł ingerować w firmware modemu. Tym bardziej, że po wszystkim odinstalowałem GTMM 4.5 i zainstalowałem 4.4 (wersja ściągnięta ze strony Option po logowaniu numerem seryjnym i hasłem) - również bez rezultatów... (4-krotne miganie). Zastanawiam się czy zadzwonić do Orange i zapytać czemu dioda przestała migać 4 razy a miga tylko 3 czy dać sobie z tym spokój. Jak znam siebie to pewnie nie da mi to spokoju i za jakiś czas pewnie zadzwonie do BOK i zobaczymy co wtedy powiedzą.
Niemniej gdyby ktoś z posiadaczy Fusion+ zechciał podzielić się ze mną swoimi spostrzeżeniami to byłbym wdzięczny. Pozdrawiam.
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Kontynuując swoje rozważania nt. modemu Fusion+ i migających na nim diod chciałem dodać, że byłem dziś w salonie Orange z laptopem i swoją kartą SIM. Sprawdzałem inny modem, niestety nie mili Fusion+ i dali 3g/EDGE. Jakież było moje zdziwienie kiedy okazało się, że w modemie Option 3G/EDGE diody migały analogicznie jak u mnie (3x niebieska na HSDPA i 3x czerwona na EDGE). Pani (i pan, którego pani poprosiła o pomoc) nie mogli tak naprawdę zrozumieć o co mi chodzi. Ostatecznie stanęło na tym, że modem (swoje Fusion+) oddałem do serwisu na gwarancji - niech je sprawdzą. Teraz korzystam ze starego SE GC89 i muszę przyznać, że jest o wiele lepiej (choć tylko przez EDGE) niż było poprzednio na Fusion+ (tak samo na EDGE i UMTS/HSDPA). Może faktycznie mój modem był jakoś uszkodzony...? Dowiem się tego za mniej więcej tydzień, kiedy Orange mi go odda. Dam Wam wtedy znać co i jak.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Oto co pisze producent i w praktyce jest też tak samo:
http://support.option.com/support/faq.p ... icleid=105
Może chodzi o kompa ?
Awatar użytkownika
nawrokrz
Stały użytkownik forum

Post autor: nawrokrz »

przewaks pisze:gdyby ktoś z posiadaczy Fusion+ zechciał podzielić się ze mną swoimi spostrzeżeniami to byłbym wdzięczny
Potwierdzam, że sygnalizacja w moim Fusion+ jest dokładnie taka sama jak u Ciebie. Na początku mnie to trochę dziwiło, ale odpuściłem. Ważne, że modem sprawuje się bardzo dobrze.
Pozdrawiam, Krzysiek
Dawniej: 3G+, Fusion+, GPRS/3G Vodafone
Teraz: Radiówka 2,4GHz
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

nawrokrz pisze:Potwierdzam, że sygnalizacja w moim Fusion+ jest dokładnie taka sama jak u Ciebie. Na początku mnie to trochę dziwiło, ale odpuściłem. Ważne, że modem sprawuje się bardzo dobrze.
Kiedy kupiłeś modem ?
Może nowa seria z Orange inaczej sygnalizuje ?
Awatar użytkownika
nawrokrz
Stały użytkownik forum

bob pisze:Kiedy kupiłeś modem ?
Modem kupiłem miesiąc temu, ale używany (wersja T-Mobile) i nie znam jego daty produkcji. Nie wygląda na więcej niż pół roku/jeden rok. Na oryginalnym pudełku ani na samym modemie nie widzę żadnych dat.
Ostatnio zmieniony 2007-01-26, 22:39 przez nawrokrz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Firmware masz z www.blueconnect.pl ?
Jaka wersja ?
Ja mam z blueconnecta v.3.19Hd.
Awatar użytkownika
nawrokrz
Stały użytkownik forum

bob pisze:Firmware masz z www.blueconnect.pl? Jaka wersja?
Tak, z blueconnect`a, ale na oryginalnym FW jaki był na nim wgrany (3.15.0Hd) sygnalizował tak samo jak na obecnym (3.19.0Hd z Ery z 31.05.2006).
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Nie wiem w takim razie jaka różnica.
Miałem 2 modemy:
GT3G+ i GT MAX oba działały tak samo - cztery mignięcia diody niebieskiej dla hsdpa i oba to wersja hardware 2.0.
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Pociesza mnie fakt, że u innych Użytkowników objawy są podobne:) Poczekam i zobaczę co Orange (a raczej serwis) powie i jak już będę coś wiedział, dam Wam znać.
--> @Ufo atakuje - przepraszam, mój błąd, który już drugi raz zdażyło mi się popełnić. Obiecuję, że w przyszłości będę zwracał większą uwagę na tą kwestię (edycji postów).
cysio
Stały użytkownik forum

Post autor: cysio »

Wracajac do unlocku Globetrottera ICON (USB) jednak jest to mozliwe przykladem jest aukcja

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=159634626

Koszt 100zl , Jakby ktos mial jakies informacje o unlocku ICON bardzo bym byl wdzieczny.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Dlaczego nie dogadałeś się z gościem z allegro co do unlocka za 100 zł.
cysio
Stały użytkownik forum

Post autor: cysio »

100zl to nie malo , jakbym byl przy kasie to pewnie bym unlocknal teraz. Ale chodzi o sam fakt unlocku. Chodz mozliwe ze jak sprzedaje modemy z orange to moze i tam pracuje i ma dostep do firmowego unlocka chodz to sa tylko moje przypuszczenia. A i szansa dla innych modeli globetrottera moze tez unlockuje. :)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Z całym szacunkiem @cysio w obliczu braku unlockingu dla tych modemów 100 zł za dużo ? Proszę Cię !
Swobi

Post autor: Swobi »

Witam wszystkich forumowiczów!
Mimo przeczytania wszystkich stron tej dyskusji i tak nie znalazłem sposobu na rozwiązanie mojego problemu...
Sprawa wygląda następująco:
1) Posiadam kartę Globetrotter Combo EDGE, która była zakupiona w ramach abonamentu BlueConnect, teraz chciałbym, aby mogła działać w systemie Pre-Paidowym (np. Simdata)
2) Karta ta najprawdopodobniej ma simlocka, gdyż w Mobility Menager karta jest wykrywana, lecz nie jest w stanie uruchomić GSM - w ogóle nie wyświetla się monit o podanie PINu, zgłasza tylko Error
3) Próbowałem robić update firmwaru korzystając z tego ze strony producenta karty, lecz próby te kończą się komunikatem błędu
Error: could not upgrade the firmware on the card. Please make sure...
4) Próbowałem zgodnie z instrukcjami z tego działu zainstalować wyłącznie sterowniki, lecz próby te też kończą się niepowodzeniem.
Czy przyczyną problemów może być simlock? Czy jest jakiś sposób na rozwiązanie moich problemów?
BTW
Najchętniej chciałbym w ogóle pominąć MobilityMenager bo WiFi z karty PCMCIA gryzie się z WiFi wbudowanym w moim notebooku...
sapnews
Stały użytkownik forum

Post autor: sapnews »

Swobi pisze: ...Posiadam kartę Globetrotter Combo EDGE, która była zakupiona w ramach abonamentu BlueConnect, teraz chciałbym, aby mogła działać w systemie Pre-Paidowym (np. Simdata)
2) Karta ta najprawdopodobniej ma simlocka, gdyż w Mobility Menager karta jest wykrywana, lecz nie jest w stanie uruchomić GSM - w ogóle nie wyświetla się monit o podanie PINu, zgłasza tylko Error
Jeżeli miałeś modem w abonamencie BlueConnect, to po zakończeniu umowy Era za darmo ściąga simlocka ze swoich modemów.

Informację tą znalazłem razu jednego na stronie ich stronie. Jak będę dysponował czasem to przykleję linka.
Zablokowany