E220 - komendy AT
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
E220 - komendy AT
Wysłałem dwie komendy do mego E220 i każda spotkała się z taką treścią zwrotną:
Otrzymano: czas żądania minął
wysłałem
AT+CLAC
AT^CARDLOCK?
A wysyłając *124*# otrzymałem stan konta, czyli tutaj wszystko ok.
Dlaczego tak się dzieje, że czas mija i nie dostaję odpowiedzi?
Modem jest z iPlusa a mam wsadzoną Orange (tylko taką mam pod ręką obecnie) i wychodzi, że nie ma simlocka, bo po włożeniu karty sim orange, gdy przyszedł do mnie sms, normalnie go w programie wyświetliło, tak więc chyba wszystko z tym w porządku tak?
A i jeżeli wyślę jakąś komendę, np. wyłączenie CD-ROMU, to gdzie jest ona przetrzymywana? Na innym komputerze też będzie aktywna? Po zmianie dashboardu się zdezaktywuje, czy firmware, czy nic jej nie ruszy tylko ten sam sposób dezaktywacji co aktywacji?
wysłałem
AT+CLAC
AT^CARDLOCK?
Dlaczego tak się dzieje, że czas mija i nie dostaję odpowiedzi?
Modem jest z iPlusa a mam wsadzoną Orange (tylko taką mam pod ręką obecnie) i wychodzi, że nie ma simlocka, bo po włożeniu karty sim orange, gdy przyszedł do mnie sms, normalnie go w programie wyświetliło, tak więc chyba wszystko z tym w porządku tak?
A i jeżeli wyślę jakąś komendę, np. wyłączenie CD-ROMU, to gdzie jest ona przetrzymywana? Na innym komputerze też będzie aktywna? Po zmianie dashboardu się zdezaktywuje, czy firmware, czy nic jej nie ruszy tylko ten sam sposób dezaktywacji co aktywacji?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: E220 - komendy AT
Nie ma simlocka.mrozilla pisze:tak więc chyba wszystko z tym w porządku tak?
W pamięci wewnętrznej modemu. Komenda jest wydana modemowi i jest to niezależnie od komputera, do którego podłączasz modem.mrozilla pisze:A i jeżeli wyślę jakąś komendę, np. wyłączenie CD-ROMU, to gdzie jest ona przetrzymywana? Na innym komputerze też będzie aktywna?
Nie powinien, ani dashboard, ani firmware zmieniać tego co ustawiłeś. Wyjątki mogą robić wersje brandowane firmware i/lub dashboardów.mrozilla pisze:Po zmianie dashboardu się zdezaktywuje, czy firmware, czy nic jej nie ruszy tylko ten sam sposób dezaktywacji co aktywacji?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nie za bardzo rozumiem Cię. Za pomocą czego wysyłałeś komendy AT? Oraz kod USSD wysyłałeś ręcznie za pomocą komendy AT, czy za pomocą menadżera?mrozilla pisze:Wysłałem dwie komendy do mego E220 i każda spotkała się z taką treścią zwrotną:
wysłałem
AT+CLAC
AT^CARDLOCK?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Coś mi się wydaje, że kolega chciał wysłać komendy at poprzez ussd w <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> a przecież to się robi w ustawieniach, ewentualnie można użyć <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38083#38083">»HyperTerminal«</a>YaHooo pisze:Nie za bardzo rozumiem Cię.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Całkiem możliwe, ale niech sam się wypowie.krystianb pisze:kolega chciał wysłać komendy at poprzez ussd w <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stały użytkownik forum
A więc może trochę terminologię mylę, ale wysłałem to w Mobile partner w zakładce USSD i rezultat tylko był w wiadomości zwrotnej ze stanem konta.
A może w ogóle robię nie to co trzeba? Bo w TNI gdy zaznaczę w komendach, żeby pokazywało nadajnik itp. to pokazuje, czyli działa...
A i przy okazji, jak jest z tą "trwałością" komend, o której wspomniałem w pierwszym poście?
I jeszcze jedno pytanie, w mój dashboard chcę wbudować ustawienia dla różnych operatorów, żeby każdy mógł sobie wybrać co mu się żywnie podoba, ALE:
na tej stronie są podane dale:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=74352
tylko jeżeli jest wybór coś LUB coś to które mam wybrać? Chodzi przede wszystkim o APN oraz numer z gwiazdkami bądź bez, chociaż w plusie nawet jest wybór czy z hasłem i loginem czy bez, więc gdyby ktoś zechciał sprecyzować co gdzie...
A może w ogóle robię nie to co trzeba? Bo w TNI gdy zaznaczę w komendach, żeby pokazywało nadajnik itp. to pokazuje, czyli działa...
A i przy okazji, jak jest z tą "trwałością" komend, o której wspomniałem w pierwszym poście?
I jeszcze jedno pytanie, w mój dashboard chcę wbudować ustawienia dla różnych operatorów, żeby każdy mógł sobie wybrać co mu się żywnie podoba, ALE:
na tej stronie są podane dale:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=74352
tylko jeżeli jest wybór coś LUB coś to które mam wybrać? Chodzi przede wszystkim o APN oraz numer z gwiazdkami bądź bez, chociaż w plusie nawet jest wybór czy z hasłem i loginem czy bez, więc gdyby ktoś zechciał sprecyzować co gdzie...
- wojteks
- *** Administrator ***
Komendy AT wysyła się jak koledzy wcześniej napisali.mrozilla pisze:ale wysłałem to w Mobile partner w zakładce USSD
No właśnie, nawet nie przeczytałeś wcześniejszych odpowiedzi.mrozilla pisze:A może w ogóle robię nie to co trzeba?
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Przeczytałem, ale nie byłem pewien, bo w takim razie jak wysyłać te komendy? Jak nie w MP to z wypowiedzi wynika ze TNI, ale tak nie widzę, żadnej opcji wpisywania komend, jedynie można zaznaczyć gotowe, takie jak bts etc.
A w końcu ktoś wie do jakiego czasu komendy już wpisane są aktywne?
A w końcu ktoś wie do jakiego czasu komendy już wpisane są aktywne?
- wojteks
- *** Administrator ***
TNI, Ustawienia, Komunikacja AT i PIN, zaznaczasz "Komunikacja AT...", klikasz "Komendy AT" i tam możesz wpisywać polecania AT.
Zależy które, część jest ważna tylko jednorazowo, inne do odłączenia zasilania a jeszcze inne są trwale zapamiętywane.mrozilla pisze:A w końcu ktoś wie do jakiego czasu komendy już wpisane są aktywne?
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Chodzi mi przede wszystkim o włączenie/wyłączenie cd-romu.
- wojteks
- *** Administrator ***
To możesz z TNI zrobić gotową komendą. Zapisuje się na stałe.mrozilla pisze:Chodzi mi przede wszystkim o włączenie/wyłączenie cd-romu.
Masz to w Komendy AT, klikasz Huawei i wybierasz gotowca.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Na stałe to znaczy, jest ona zapisywana w firmware?
Można ją wyłączyć tak samo jak się wyłączyło, bądź przy zmianie firmware wszystko wraca do fabrycznych ustawień w tym AT tak?
A drugie pytanie, to czy nie da się zrobić tak, że na moim komputerze cd-rom nie wyskakuje, a na innym (nowo podpiętym) już wyskoczy, czy niestety aż takich udogodnień nie ma...
Można ją wyłączyć tak samo jak się wyłączyło, bądź przy zmianie firmware wszystko wraca do fabrycznych ustawień w tym AT tak?
A drugie pytanie, to czy nie da się zrobić tak, że na moim komputerze cd-rom nie wyskakuje, a na innym (nowo podpiętym) już wyskoczy, czy niestety aż takich udogodnień nie ma...
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie, w pamięci modemu do tego przeznaczonej.mrozilla pisze:Na stałe to znaczy, jest ona zapisywana w firmware?
Tak, można ją włączać i wyłączać. Prawdopodobnie zmiana firmware na to nie wpłynie.mrozilla pisze:Można ją wyłączyć tak samo jak się wyłączyło,
Tak się nie da.mrozilla pisze:czy niestety aż takich udogodnień nie ma.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
A da się jakoś zrestartować komendy zapisane w pamięci? Bo nie wiem, czy ktoś czegoś nie wprowadzał, bo mam modem nie od nowości, co prawda firmware zmieniałem, ale skoro jest na to oddzielna pamięć...
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Możesz spróbować wydać komendę AT:mrozilla pisze:A da się jakoś zrestartować komendy zapisane w pamięci?
Kod: Zaznacz cały
AT&F
Pozdrawiam YaHooo