Straty sygnału po podłączeniu anteny

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
yanan
Stały użytkownik forum

Straty sygnału po podłączeniu anteny

Post autor: yanan »

Witam wszystkich

Ostatnio kupiłem antenę dookólną, ponieważ mieszkam w mieście gdzie jest wiele BTS-ów. Problem polega na tym, że jak podłącze antenę do modemu (Huawei e156g) to jak działam w sieci Play to sygnał w zależności od dnia waha się między 77-83% co mi się bardzo podoba bez anteny miałem jakieś 30%, natomiast nieciekawie to wygląda od strony Orange. Jak nie podłącze anteny to mam 9%, jak podłącze antenę to mam 33% a jak odłącze bat/ pręt anteny to mam 41% jak to jest możliwe? co mam zrobić, żeby tak się nie działo? Można w ogóle tak odbierać sygnał? Próbowałem wszędzie ją postawić, ale aż tak dużego sygnału nie uzyskałem przy podłączonym pręcie.

Pozdrawiam i licze na pomoc.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Straty sygnału po podłączeniu anteny

Post autor: wojteks »

yanan pisze:jak to jest możliwe?
Masz antenę dookólną, pewnie magnetyczną więc antenę do wszystkiego a przez to do niczego. Jeżeli chcesz polepszyć odbiór 3G to zastosuj jakąś antenę dedykowaną do 2100MHz.
Nie pomagam na PW!
yanan
Stały użytkownik forum

Post autor: yanan »

Niby jest dedykowana do mojego modemu. A anteny które nie mają tych cewek na pręcie są lepsze? zawsze myślałem, że odwrotnie... :( szczerze mówiąc nie widziałem anten dookólnych tylko na pasmo 2100 Mhz... Jaki sygnał uważa się za antenę ustawioną takie minimum HSDPA w sensie poziomu sygnału. Nie chciałem kupować kierunkowej bo to raczej dla osób które są zdanie tylko na Internet mobilny i mieszkają poza miastem.

Pozdrawiam
szwed11
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: szwed11 »

Po dyskusji na Telepolis na temat oszczędności w Play mam pytanie
Dlaczego światłowody nie są stosowane przy łączeniu anteny z modemem?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

szwed11 pisze:Dlaczego światłowody nie są stosowane przy łączeniu anteny z modemem?
Światłowód to inaczej szklany kabel więc sam sobie odpowiedz. ;)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

szwed11 pisze:Dlaczego światłowody nie są stosowane przy łączeniu anteny z modemem?
Trochę nie ta częstotliwość fali EM ;)
ODPOWIEDZ