Straty sygnału po podłączeniu anteny
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Straty sygnału po podłączeniu anteny
Witam wszystkich
Ostatnio kupiłem antenę dookólną, ponieważ mieszkam w mieście gdzie jest wiele BTS-ów. Problem polega na tym, że jak podłącze antenę do modemu (Huawei e156g) to jak działam w sieci Play to sygnał w zależności od dnia waha się między 77-83% co mi się bardzo podoba bez anteny miałem jakieś 30%, natomiast nieciekawie to wygląda od strony Orange. Jak nie podłącze anteny to mam 9%, jak podłącze antenę to mam 33% a jak odłącze bat/ pręt anteny to mam 41% jak to jest możliwe? co mam zrobić, żeby tak się nie działo? Można w ogóle tak odbierać sygnał? Próbowałem wszędzie ją postawić, ale aż tak dużego sygnału nie uzyskałem przy podłączonym pręcie.
Pozdrawiam i licze na pomoc.
Ostatnio kupiłem antenę dookólną, ponieważ mieszkam w mieście gdzie jest wiele BTS-ów. Problem polega na tym, że jak podłącze antenę do modemu (Huawei e156g) to jak działam w sieci Play to sygnał w zależności od dnia waha się między 77-83% co mi się bardzo podoba bez anteny miałem jakieś 30%, natomiast nieciekawie to wygląda od strony Orange. Jak nie podłącze anteny to mam 9%, jak podłącze antenę to mam 33% a jak odłącze bat/ pręt anteny to mam 41% jak to jest możliwe? co mam zrobić, żeby tak się nie działo? Można w ogóle tak odbierać sygnał? Próbowałem wszędzie ją postawić, ale aż tak dużego sygnału nie uzyskałem przy podłączonym pręcie.
Pozdrawiam i licze na pomoc.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Straty sygnału po podłączeniu anteny
Masz antenę dookólną, pewnie magnetyczną więc antenę do wszystkiego a przez to do niczego. Jeżeli chcesz polepszyć odbiór 3G to zastosuj jakąś antenę dedykowaną do 2100MHz.yanan pisze:jak to jest możliwe?
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Niby jest dedykowana do mojego modemu. A anteny które nie mają tych cewek na pręcie są lepsze? zawsze myślałem, że odwrotnie...
szczerze mówiąc nie widziałem anten dookólnych tylko na pasmo 2100 Mhz... Jaki sygnał uważa się za antenę ustawioną takie minimum HSDPA w sensie poziomu sygnału. Nie chciałem kupować kierunkowej bo to raczej dla osób które są zdanie tylko na Internet mobilny i mieszkają poza miastem.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Po dyskusji na Telepolis na temat oszczędności w Play mam pytanie
Dlaczego światłowody nie są stosowane przy łączeniu anteny z modemem?
Dlaczego światłowody nie są stosowane przy łączeniu anteny z modemem?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Światłowód to inaczej szklany kabel więc sam sobie odpowiedz.szwed11 pisze:Dlaczego światłowody nie są stosowane przy łączeniu anteny z modemem?

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Trochę nie ta częstotliwość fali EMszwed11 pisze:Dlaczego światłowody nie są stosowane przy łączeniu anteny z modemem?